Οι ανεμογεννήτριες έφεραν… ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 01:00

Δυο θέματα που αφορούν σε αιολικά πάρκα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου Τρίπολης και πιο συγκεκριμένα:

1. Συζήτηση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου : «Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής 31,5 ΜW» της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΚΟΡΦΗΣ ΑΕ» στη θέση Δ.Ε. Κορυθίου.2. Συζήτηση σχετικά με την «Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής 18 ΜW» της εταιρείας ΝΙΑΤΑ ΑΙΟΛΟΣ στη θέση ΔΡΑΜΠΑΛΑ

——————————————————-

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πρώτο θέμα ο κ.Κατσαφάνας (ήταν η τρίτη φορά που ήρθε το θέμα με την ίδια εισήγηση), αναφέρθηκε στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λέγοντας πως δεν φαίνεται να δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή. Ακόμα ανέφερε πως ζητήθηκε από τοβυς προέδρους να επισκεφθούν την περιοχή, πράγμα το οποίο έγινε, ενώ δόθηκαν και οι συντεταγμένες τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στους προέδρους για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα.

Ο κ.Κατσαφάνας τόνισε ακόμα πως η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου έχει περάσει ακι απο την Περιφέρεια και από την Αποκεντρωμένη και στην ουσία, έχει κλείσει το θέμα καθώς έχει πάρει εγκρίσεις.

Τέλος ανέφερε, πως πρόεδροι των περιοχών (Ζευγολατιού, ΣΤενου κτλ) ζητούν νέα συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το εάν μπορεί να επηρεαστεί η περιοχή και τι μπορούμε να προτείνουμε.

Ο κ.Τσιαμούλος ανέφερε με την σειρά του, πως δεν έχει λάβει τις επιστολές των προέδρων όπου εκφράζουν την άποψη τους επί του θέματος (να θυμίσουμε πως ο κ.Βόσνος είχε ζητήσει να αναβληθεί το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση, προκειμένου να κατατεθούν και εγγράφως οι απόψεις των προέδρων), ενώ για το ίδιο θέμα παραπονέθηκε και ο Δημήτρης Βόσνος (που ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για να λάβει γνώση των επιστολών) και ο Βαγγέλης Γούργαρης.

“Στην προηγούμενη συνεδρίαση μας λέγατε πως είχαν κληθεί οι πρόεδροι, ενώ δεν είχαν. Αποκρύψατε έγγραφα. Διαβάστε τα να ακούσουμε τι λένε οι πρόεδροι”, δήλωσε ο κ.Γούργαρης με την πρόεδρο να απαντά, πως δεν απέκρυψαν έγγραφα και να τα διαβάζει στο σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιστολή απο την Δ.Ε Κορυθίου, εξέφραζε την κάθετα αρνητική θέση των κατοίκων στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στην επιστολή ρτων κοινοτήτων Στενού και Ζευγολατιού αναφερόταν μεταξύ άλλων, πως από την μέχρι τώρα ενημέρωση που έχουν για το έργο, θα γίνει εκτός των ορίων των περιοχών τους και αφού έθεσαν κάποια ζητήματα (θόρυβο, επίδραση σε αγροτική – κτηνοτροφική δράση στην περιοχή κτλ) και μίλησαν για τήρηση των όρων, ζήτησαν μια νέα επαφή με τον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους και εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητηθούν επιμέρους θέματα.

Νέα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την αναλυτική ενημέρωση τους ζήτησε και ο πρόεδρος της Τ.Κ Νεοχωρίου που συμμετείχε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Πρέπει να γίνει πάλι μια διαβούλευση με τους προέδρους. Αν οι πρόεδροι ζητούν σήμερα με επιστολή τους να μην γίνει και έχουμε έναν σήμερα εδώ που μας λέει, ελάτε να μας πείσετε, είναι μονόδρομος η απόσυρση του θέματος”, δήλωσε στην συνέχεια ο κ.Τσιαμούλος.

Ο κ.Λαγός τόνισε με την σειρά του, πως οι πρόεδροι είχαν ενημερωθεί και δεν μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων.

Ο κ.Σμυρνιώτης ξεκαθάρισε, πως αν υπάρχει ήδη απόφαση για το αιολικό πάρκο, το μόνο που μπορεί, να κάνει ο Δήμος είναι προσφυγή.

Μετά από μια μακροσκελή συζήτηση περι αναβολής ή μη του θέματος, υπήρξε μια στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ Γουργαρη και Κατσαφάνα με τον πρώτο να ρωτά, αν ο Αντιδήμαρχος έχει κάποια ιδιοκτησιακή ή εργασιακή σχέση με αυτά τα έργα και τον δεύτερο να χαρακτηρίζει ως πολιτική αλητεία τις αιχμές εναντίον του.

Το θέμα εντέλει συζητήθηκε (Τσιαμούλος και Βόσνος είχαν ζητήσει αναβολή) με τον κ.Τσιαμούλο να ψηφίζει “παρών” (λόγω της αρνητικής στάσης των προέδρων), τον κ.Βόσνο “κατά” (αποδεχόμενος την γνώμη των προέδρων), τον κ.Γούργαρη “κατά” κάνοντας λόγο για πράσινες μπίζνες. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

—————————————————

Για το δεύτερο θέμα που αφορούσε αιολικό πάρκο στην θέση ΔΡΑΜΠΑΛΑ ο κ.Κατσαφάνας ανέφερε, πως γίνονται αλχημείες και υποχρέωση του Δήμου είναι να προασπίσει τους κατοίκους που δεν ρωτήθηκαν καν. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να είναι αρνητικοί στην εγκατάσταση αυτού του έργου.

Ο κ.Σμυρνιώτης ανέφερε πως στο ΠεΣυ (είχε παραστεί ο κ.Κατσαφάνας) η θέση του Αντιδήμαρχου ήταν τελείως αντίθετη με τον ίδιο να το αρνείται. “Είμαι αρνητικός στο συγκεκριμένο θέμα για πολλούς λόγους”, δήλωσε ο κ.Σμυρνιώτης.

Ο κ.Τσιαμούλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά επίσημα με εισήγηση έρχεται πρώτη φορά μετά και απο προσωπική πίεση και καθυστέρηση πέντε μηνών”, ενώ έκανε και μια ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. “Βλέπουμε πως ο κ.Κατσαφάνας στο τέλος της εισήγησης είναι αρνητικός για το θέμα. Συμφωνούμε και το ψηφίζουμε. Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αυτό το θέμα, φταίει η Δημοτική Αρχή. Σε αυτό το θέμα η παράταξη, που διοικεί τον Δήμο έχει δείξει μια αλλοπρόσαλλη στάση. Φάνηκε η πολιτική σας γύμνια γι αυτό το θέμα. Σας χαρακτηρίζω ως την πιο αναξιόπιστη Δημοτική Αρχή, που έχει διοικήσει αυτόν τον τόπο”.

Ο κ.Γούργαρης αφού έκανε μια αναδρομή, στις συζητήσεις που έχουν γίνει για το θέμα στο ΠεΣυ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε κατά ζητώντας να απορριφθεί ομόφωνα το συγκεκριμένο έργο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτού του θέματος υπήρξαν στιγμές έντασης μεταξύ Λαγού – Τσιαμούλου.

Η αρνητική εισήγηση για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου ψηφίστηκε ομόφωνα