Η απαισιοδοξία μας κάνει κακό…

Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΚΟ

 



Οι περισσότεροι άνθρωποι από εμάς, χωριζόμαστε σε εκ φύσεως αισιόδοξα και σε εκ φύσεως απαισιόδοξα όντα. Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τα πράγματα στη ζωή του με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική οπτική σκοπιά και τα αντιμετωπίζει  είτε θετικά είτε αρνητικά.

Κάποιοι άνθρωποι που υπάγονται στην κατηγορία των απαισιόδοξων, τείνουν να αρνούνται τη φύση τους, λέγοντας πως είναι απλώς ρεαλιστές των καταστάσεων.

Καμιά φορά όμως ο ρεαλισμός μας οδηγεί σε σκληρή, πέτρινη και αγχώδη αντιμετώπιση της κατά τ’αλλα δύσκολης καθημερινότητά μας.

Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε καλύτερα αφού έρευνες έδειξαν πως οι απαισιόδοξοι πεθαίνουν νωρίτερα και πιο νέοι!

Επιστήμονες  του πανεπιστημίου του Ιλινόις με επικεφαλή τον καθηγητή ψυχολογίας Εντ Ντινερ, συνέδεσαν την μακροζωϊα με την ευτυχία ,τη θετική και αισιόδοξη  στάση προς τη ζωή.

Όπως ανέφεραν , οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία, σε σχέση με όσους βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.

Ενδεικτικά, ανέφερε μια μελέτη μεταξύ 5.000 φοιτητών, διάρκειας πάνω από 40 χρόνια, που διαπίστωσε ότι οι πιο πεσιμιστές έτειναν να πεθαίνουν πιο νωρίς.

 

Εξάλλου, εργαστηριακά πειράματα, με ζώα και ανθρώπους, έχουν δείξει αναμφίβολα ότι όσοι βιώνουν συνθήκες στρες απελευθερώνουν στον οργανισμό τους περισσότερες επιβλαβείς ορμόνες, με συνέπεια να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το μόνιμο άγχος, η έλλειψη ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες και η συστηματική απαισιοδοξία επιδεινώνουν την υγεία και αφαιρούν χρόνια ζωής.

Αντίθετα η αποφυγή της κατάθλιψης, του άγχους, η επιστροφή του χαμόγελου στα χείλη μας,η σωστή διατροφή , η άσκηση και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής, μας προάγουν σε μακροζωϊα, σε ευτυχία και σε λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε και να πεθάνουμε νέοι.

Σίγουρα το να βλέπουμε τη καθημερινότητα μας αισιόδοξα είναι ένας δύσκολος αγώνας μιας και τα πράγματα γύρω μας, μας δυσκολεύουν.

Οι συνθήκες είναι τέτοιες όπου επιτρέπουν ελάχιστη αισιοδοξία, όμως αξίζει η προσπάθεια και αξίζει για εμάς τους ίδιους και πριν τα δούμε όλα μαύρα ας κάνουμε ένα flashback  στο παρελθόν όπου οι άνθρωποι με λιγότερα έβρισκαν τρόπους αισιοδοξίας και ευτυχίας..

Πένυ Σπήλιου Δεληγιάννη 

psdeliyiannis@hotmail.com

 

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτική ημερίδα…
Επόμενο άρθροΧρήσιμες πληροφορίες για την προστασία των ευαίσθητων ηλεκτρικών συσκευών σας…