Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης για τη μονάδα στο Αθήναιο

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 22:57

Η λήψη απόφασης για την άσκηση αίτησης ακυρώσεως κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας ζωικών υποπροιόντων και υλικών κατηγορίας 3 στην εταιρεία FARGECO ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, συζητήθηκε επιστολή του κ. Γούργαρη Ευάγγελου για τη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων στο Αθήναιο της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου. 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης τόνισε αρχικά: «Έχει σταλεί και μία επιστολή από κάποιους κατοίκους του Αθηναίου που ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες. Υπήρχε μια απόφαση έγκαιρης περιβαλλοντικών όρων. Είχαμε βάλει δικηγόρο και έκανε αίτησης ακύρωσης, δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Τώρα θα κάνουμε νέα απόφαση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη για τη χορήγηση άδειας.»

 

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «με τις εξελίξεις που έχουμε τα σκουπίδια της Καλαμάτας οδεύουν στην Παλαιόχουνη. Θα προκύψουν κι άλλα. Στη συνέχεια, έρχεται η καύση στην Μεγαλόπολη. Το κείμενο της Επιτροπής έχουν υπογράψει πάνω από 650 κάτοικοι και οι πρόεδροι της περιοχής, δεκάδες σύλλογοι. Να μην επιτρέψουμε αυτή η μονάδα να στεριώσει. Δεν είναι μόνο αυτά που έκανε στα Λεχαινά. Να μην αφήσουμε περιθώρια να μας την επιβάλουν, διότι θα είναι βαρύτατες οι συνέπειες. Να προχωρήσουμε σε μια ομόφωνη απόφαση υπερψήφισης του πλαισίου της Επιτροπής Αγώνα. Δεν μπορεί να φυτευτεί στην περιοχή ένα έργο που δεν το θέλει κανείς. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για να μην λειτουργήσει αυτή η μονάδα στο Αθήναιο.»

 

Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα, να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο, να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες και να υπάρχουν μέτρα στήριξης στην γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία να γίνουν έργα βελτίωσης.