Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για το νέο εκλογικό νόμο

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 23:42

Συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με το ψήφισμα της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Τρίπολης…

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ήταν η συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.Αρχικά ο Δήμαρχος κ.Τζιούμης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για το σχέδιο νόμου αυτό που έχει κυκλοφορήσει- δεν έχει τεθεί ακόμα κάτι σε δημόσια διαβούλευση- εξέφρασε τις απόψεις της και η ΚΕΔΕ.Κατά την άποψη μου η ΚΕΔΕ πριν φτάσει στην απόφαση του ΔΣ θα έπρεπε να έχει κάνει μια συζήτηση μέσω των ΠΕΔ, για να εκφραστούν όλες οι απόψεις. Για εμένα αυτό είναι μεμπτό”

Παράλληλα ο Δήμαρχος ανέφερε, πως ο νέος εκλογικός νόμος, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ανέλυσε τις θέσεις που προέκυψαν και κατά την συζήτηση που προηγήθηκε με τους επικεφαλής (οι περισσότεροι συμφώνησαν) αναφορικά με τις αλλαγές που αφορούν στο ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο, την μείωση του αριθμού των Δημοτικών συμβούλων – τονίζοντας πως μια μικρή μείωση θα μπορούσε να είναι ανεκτή αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο προβλέπεται για τον Δήμο μας -, ενώ υπογράμμισε ακόμα πως κάθε Δημοτική Ενότητα πρέπει να μπορεί να εκφράζεται μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα αναφερόμενος στις Τοπικές Κοινότητες, δήλωσε, πως οι υποψήφιοι πρόεδροι των Κοινοτήτων είτε είναι κάτω από 300 άτομα είτε πάνω, θα πρέπει να είναι και στις δυο περιπτώσεις ανεξάρτητοι από τα ψηφοδέλτια των Δημάρχων, ενώ αναφέρθηκε και στο πως μπορεί τεχνικά να γίνει αυτό. «Η απόφαση που πήρε η ΚΕΔΕ πάνω σε αυτό το θέμα είναι λάθος. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε στις προηγούμενες εκλογές για τις Τοπικές Κοινότητες, ήταν η σωστή. Τα ψηφοδέλτια πρέπει αν είναι ανεξάρτητα από τα Δημαρχιακά. Τέλος δεν πρέπει να καταργηθεί η Τοπική Κοινότητα Τρίπολης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Σμυρνιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση της ΚΕΔΕ, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει αντίρρηση να παραμείνουν τα ψηφοδέλτια για τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ανεξάρτητα από τα Δημαρχιακά.

Ο κ.Τσιαμούλος τόνισε μεταξύ άλλων: “Από το 2014 αναλόγως ποια κυβέρνηση βγαίνει, φέρνουν και ένα νέο νόμο. Κάθε νέος νόμος δημιουργεί θέματα, κάποια στην πορεία έχουν διορθωθεί, για άλλα θα υπάρχουν αδικίες στο τέλος. Πρέπει να προσέξουμε δυο- τρια χαρακτηριστικά. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και οι κυβερνητικοί θα αποφασίσουν. Εμείς που ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση είμαστε έρμαια κάθε φορά της εκάστοτε κυβέρνησης. Μας ικανοποιεί η απόφαση της ΚΕΔΕ, με την οποία λέει πως πρώτος σε ψήφους θα εκλέγεται και πρόεδρος.

Ο κ.Κατσαφάνας, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να μην υπάρχει τίποτα και να συζητάμε άσκοπα, γιατί ότι και να πούμε έχουν καταλήξει στο που θα πάει το θέμα. Θεωρώ, πως είμαστε έρμαια μιας κατάστασης που μας οδηγεί στην συρρίκνωση ειδικά στην Αρκαδία. Πρέπει να προτείνουμε το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα”

Ο κ.Βόσνος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο χρόνος και οι διαδικασίες που φαίνεται, πως θα ακολουθηθούν είναι τέτοιες που υποβαθμίζουν μια σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Όταν συζητάς την αλλαγή ενός νομοθετικού νόμου, πρώτα κάνεις έναν απολογισμό για το πώς πήγε και τι έφταιξε και πάνω σε αυτό συζητάς τι πρέπει να αλλάξει. Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος απέτυχε.O νέος εκλογικός νόμος διευκολύνει τους νυν εκλεγμένους. Υπερ του 50%, γιατί έτσι νομιμοποιείται και ουσιαστικά ο Δήμαρχος.
Όλες οι κυβερνήσεις είναι απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και κοιτάνε πώς να τις πνίξουν.
Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Δημάρχων είναι η πρόταση μου. Επιλέγουμε Δήμαρχο και όχι αυτόν που έχει το πιο γεμάτο ψηφοδέλτιο». Επιπλέον ο κ.Βόσνος σχολίασε και τις αλλαγές στις Τοπικές Κοινότητες και την μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων, τα παράβολα και κλείνοντας ζήτησε να δουν με πολύ προσοχή και να διεκδικούν την διεύρυνση της Δημοκρατίας και να μην γίνονται πισωγυρίσματα οποως αυτά που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο κ.Γούργαρης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πίστευα, πως το βάρος της υπεράσπισης αυτού του νομοσχεδίου θα το σήκωνε ο κ.Σμυρνιώτης, αλλά το υπερασπίστηκαν τελικά οι Πασόκοι.
Βλέποντας στην κυβέρνηση πως θα αυξηθούν τα λαϊκά προβλήματα και οι λαϊκές αντιδράσεις θέλουν να υπάρχουν στους Δήμους μόνο οι φωνές εκείνες που δεν θα τους ενοχλούν, θα ενημερώνουν τους δημότες και θα ξεσηκώνουν τον κόσμο”, Τέλος έκανε λόγο για έναν καλπονοθευτικό νόμο, μέσω του οποίου προσπαθούν να περιορίσουν τις φωνές,  που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα. “Είμαστε υπερ της απλής ανόθευτης αναλογικής”, τόνισε.

Ο κ.Νικολόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Να κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας, πως η Κοινότητα είναι το κύτταρο και ο πυρήνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Η Δημοκρατία χτίζεται από κάτω προς τα πάνω”.

Ο κ.Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ταυτιζόμαστε με αυτό που πρέπει να συμβεί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά από κάτω προς τα πάνω. Είμαι σύμφωνος με τα όσα είπε ο Δημαρχος. Θέλω να σταθώ λίγο στην ΚΕΔΕ. Αν δεν ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις εκεί, θεωρείς πως αυτοί οι άνθρωποι είναι σε άλλη διάσταση”.

Ο κ.Λαγός ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να τοποθετηθούν και σε άλλα θέματα αδικιών που προϋπήρχαν από άλλους νόμους, τα οποία – όπως είπε – “δεν βλέπει να διορθώνονται”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (κατά ψήφισε ο κ.Γούργαρης) την επανεξέταση της τόσο μεγάλης μείωσης του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, το να είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι σε όλες τις κοινότητες ανεξάρτητοι και οχι να εντάσσονται στα Δημαρχιακά ψηφοδέλτια, καθώς και να μην καταργηθεί η Τοπική Κοινότητα Τρίπολης.

Ο κ.Βόσνος εξέφρασε την διαφωνία του με την εκλογή με ποσοστό 43% του Δημάρχου από τον πρώτο γύρο, λέγοντας πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καθοριστεί και συγκεκριμένη διαφορά από τον δεύτερο.

Την πρόταση του κ.Γούργαρη για απλή και ανόθευτή αναλογική, ψήφισαν ο ίδιος,  ο κ.Κατσαφάνας και ο κ.Καμπυλαυκάς, ενώ λευκό σε αυτή την πρόταση ψήφισε ο κ.Βόσνος.