Η Χορωδία Τρίπολης «Προ των Πυλών της Άλωσης»

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019 13:19

Με τον τίτλο ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ έκανε το πατριωτικό καθήκον της, τόσο προς την ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ και τα 198 χρόνια από τη μεγάλη μέρα της 23ης Σεπτέμβρη 1821 όσο και προς τον Δήμο Τρίπολης και τη Νέα Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια της οποίας, Δημοτικής αρχής, λειτούργησε και η Χ.Τ. συνεργαζόμενη και συνεισφέροντας στην προσπάθειά της για έναν καθωσπρέπει εορτασμό αντάξιο της προσφοράς και θυσίας των τιμημένων προγόνων μας.

Συγκεκριμένα, η Χ.Τ. – με το ΜΙΚΤΟ τμήμα της – τη βραδιά της Τετάρτης 25 Σεπτ., παρουσία του Σεβ. κ.κ. Αλέξανδρου και του νέου Δήμαρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, πολλών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων… και πλήθους κόσμου, στο κατάμεστο -πάνω κάτω- “Μαλλιαροπούλειο θέατρο” παρουσίασε μία ονειρώδη βραδιά ποικίλου περιεχομένου και πλήρους εθνικής έξαρσης!Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

  1. Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Χ.Τ. και Δ/ντή της ΔΕΔΔΗΕ, Γιάννη Σάσσαλο. Εδώ, κρατούμε τη διαβεβαίωση, από μέρους του, ότι η Χ.Τ., από τούδε και στο εξής, κάθε χρόνο στις Γιορτές της Άλωσης, θα συμμετέχει με δικό της πρόγραμμα και δική της μέρα, πάντα, στα πλαίσια του Δήμου Τρίπολης και του κεντρικού εορτασμού της πόλης.

2. Χαιρετισμό από τον Σεβ. κ. Αλέξανδρο και τον Δήμαρχο κ. Κ. Τζιούμη.

3. Καλλιτεχνική απαγγελία των δεκάδων στροφών του Εθνικού Ύμνου -Διονυσίου Σολωμού- που, αφορούν την Άλωση της Τριπολιτσάς, από την εκλεκτή Τριπολίτισσα ηθοποιό και κόρη του μακαρίτη, Λυκούργου, Μάνια Νταϊφώτη.

4. Εξαιρετική ερμηνεία έξι (6) κομματιών σχετικών με το ύφος και το νόημα της Μέρας, από το 50μελές ΜΙΚΤΟ τμήμα της Χ.Τ., υπό τη διεύθυνση της Αμαλίας Γούλα-Μαρκοπούλου, στο ντεμπούτο της, ως Μαέστρου της Χ.Τ. Εδώ, θα ήταν παράλειψη εάν αποσιωπούσαμε την ποιοτική απόδοση του συνόλου της μισής εκατοντάδας Καλλιτεχνικών μελών της Χ.Τ., όπως και αυτή της νέας Μαέστρου, Αμαλίας Γούλα-Μαρκοπούλου. Είναι τιμή για την Αμαλία Γούλα να διευθύνει τη ΜΙΚΤΗ Χ.Τ., στη “μετά Μιχάλη μεγάλη εποχή”, τη Χ.Τ. μία από τις καλύτερες στον Ελληνικό χώρο, αλλά και τιμή για τη Χ.Τ. να έχει στο τιμόνι της την καταξιωμένη δεξιοτέχνιδα καθηγήτρια Πιάνου, Αμαλία, που, για δύο και, πλέον, δεκαετίες, πότε ως καθηγήτρια σε Μουσικά σχολεία, πότε με κοντσέρτα, πότε συνοδεύοντας σχήματα, και πότε ως σολίστ, είναι γνωστή στην Τρίπολη και την Αρκαδία αλλά και εκτός ως μία βιρτουόζος Τριπολίτισσα Πιανίστας και όχι μόνο…!

5. Ομιλία, σχετική με την Ημέρα και, ιδιαίτερα, επάνω στο θέμα “των Ομήρων στην ειρκτή…”, από τον Ιδρυτή και προ-Πρόεδρο και των δύο Χορωδιών της Τρίπολης, τον Νίκο Γαργαλιώνη, εκδότη της “Οδού Αρκαδίας”· μια ομιλία-παρουσίαση αρκετών άγνωστων στοιχείων… όλα με το συναρπαστικό γνωστό ύφος… του Ν.Γ..

6. Το πρόγραμμα της Χ.Τ. πλαισίωσαν οι μικροί στην ηλικία, μα, υπέροχοι ταλαντούχοι μουσικοί, ο Παναγιώτης Μαρκόπουλος στο Πιάνο -γιος της Αμαλίας- και Θεόδωρος Καπαρέλος στο Μπουζούκι και Μαντολίνο.

7. Παρουσιάστρια της βραδιάς η γνωστή, πλέον, και ικανότατη “καρατερίστα” στην παρουσίαση τέτοιων εκδηλώσεων, η Αντ/δρος της Χ.Τ. και δασκάλα, Ανεζίνη Λυμπέρη-Λουκά.

8. Γενικά, η Χ.Τ. είναι ένα σταθερό, σε διάρκεια 35 ετών αλλά και σε ποιότητα, Καλλιτεχνικό σωματείο της πόλης μας, που, η καθεμιά εμφάνισή του στην Τρίπολη, συζητιέται, πάντα, ευνοϊκά αφού γνωρίζει, όχι να εγγίζει, αλλά να ενστερνίζεται τα θέματα, όπως πρέπει, τόσο από καλλιτεχνική άποψη όσο και από νόημα περιεχομένου….

Αναμφισβήτητα, η Χ.Τ. λειτουργεί ως “διαφημιστής” της Τρίπολης σε Ελλάδα και Εξωτερικό· ίσως είναι ο, πλέον, έγκυρος, αναγνωρισμένος και καταξιωμένος “πρεσβευτής” μας! Και να φανταστεί, κανείς, ότι, εδώ, ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ λειτουργεί, όχι στα λόγια και κατά τη συνήθη “κατ’ έννοιαν” ρήση, αλλά στην κυριολεξία και στην πράξη και καθ’ υποδειγματικό τρόπο αφού, ΟΥΔΕΙΣ πληρώνεται!!! Μοναδικός συμπαραστάτης ο Δήμος Τρίπολης, ο οποίος παρέχει τη στέγη….

9. Ήδη, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, η Χ.Τ. έχει βάλει στα σκαριά και σχεδιάζει επάνω σ’ αυτό, το “3° Φεστιβάλ-Αφιέρωμα στον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ”, που, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη.

Τι άλλο να ‘πεις, από του να εκφράσεις τα συγχαρητήριά σου και να ευχηθείς καλή συνέχεια με επιτυχίες!

Ο φίλος της Χ.Τ

(Δελτίο τύπου Χορωδίας Τρίπολης)