Η Δ. Λυμπεροπούλου στην ημερίδα για τη σφήκα της καστανιάς

Η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική» με την επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου και τον υποψήφιο αντί-περιφερειάρχη Αρκαδίας καταγόμενο από την Κυνουρία, Σαράντη Νικόλαο συμμετείχαν στην, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (αίθουσα εκδηλώσεων κοινοτικού καταστήματος).

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ομιλητές καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ) και ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ).



Κύριος σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των παραγωγών για το νέο εχθρό της καστανιάς το έντομο «Σφήκα της Καστανιάς» με το ζήτημα αυτό να απασχολεί έντονα τους παραγωγούς κάστανου στην Αρκαδία.

Καστανό-παραγωγοί, γεωπόνοι αλλά και κάτοικοι από πολλά χωριά του Πάρνωνα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των προσκεκλημένων εισηγητών καθώς η Αρκαδία είναι από τους πρώτους νομούς σε παραγωγή κάστανου στην χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν αναφορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάστανο, κυρίως με την νέα ασθένεια που έχει εντοπισθεί στην Κατερίνη και έχει προσβάλει τα καστανό-δέντρα της περιοχής και ονομάζεται η «σφήκα της καστανιάς» αλλά και άλλες όπως είναι η ασθένεια του έλκους της καστανιάς.

Η ημερίδα ήταν κατατοπιστική, το πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αντιμετωπίσιμο, αφού δεν έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό θα γίνει με βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας, δηλαδή με την εργαστηριακή παραγωγή παρασίτου, που θα καταστρέψει την σφήκα πριν προκαλέσει καταστροφές.

Επίσης αναφορά έγινε για την καλλιέργεια και την μεταποίηση του κάστανου, καθώς η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργεί ακόμα με παραδοσιακό τρόπο και μεταποιεί πολύ μικρές ποσότητες κάστανου.

Τέλος, συζητήθηκαν προτάσεις που θα συμβάλουν στην προβολή του κάστανου ως σημαντικού τοπικού προϊόντος αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Για την «Πελοπόννησο Οικολογική» ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα εξόδου της χώρας από την κρίση και προς την κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του στις καστανιές της Αρκαδίας.

 

Προηγούμενο άρθροΟι επικεφαλής των παρατάξεων και ο Δήμαρχος στη ΔΡΤ για το Δ.Σ. της 19/6/2017 (ήχος)
Επόμενο άρθροΤην Πέμπτη η παρουσίαση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5