Η διάσωση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας σε εκδήλωση για την άυλη πολιστική κληρονομιά

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019 17:42

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Κατά την έναρξη της εσπερίδας η Διευθύντρια της Δ/νσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Βίλλυ Φωτοπούλου αναφέρθηκε στο σκοπό της εσπερίδας και στη διάρθρωσή της σε δύο στρογγυλές τράπεζες με εισηγητές ακαδημαϊκούς και ειδικούς στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ  η υπουργός πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρθηκε στη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά στη διασύνδεσή της με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο τραπέζι είχε ως θέμα “Η σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (2003): Ποια ερωτήματα θέτει, ποια ερωτήματα απαντάει;”, με εισαγωγή και συντονισμό από τη Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου και εισηγητές τους Λάμπρο Λιάβα, Μάρλεν Μούλιου, Βασιλική Χρυσανθοπούλου και Ευάγγελο Καραμανέ.Στο δεύτερο τραπέζι αφορούσε την “Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη: Αντίθεση, αναγκαία συνύπαρξη ή συνεργασία;” σε εισαγωγή και συντονισμό Γιάννη Ν. Δρίνη και εισηγητές τους Ρέα Κακάμπουρα, Χριστόδουλο Ρίγγα, ΓιάννηΤσιαούση και Ανδρομάχη Οικονόμου.

Η εισήγηση του προέδρου των Ανθέων της Πέτρας κ. Γιάννη Τσιαούση είχε ως θέμα «Το σωματείο  Άνθη της Πέτρας και η μαστορική τέχνη των Λαγκαδινών μαστόρων: ένα παράδειγμα αναζωογόνησης μιας εμπειρικής τέχνης που σχετίζεται με τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη». Ο πυρήνας της ομιλίας του περιστράφηκε γύρω από τη διάσωση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, τόσο στην άυλη μορφή της που σχετίζεται με τη μετάδοση της γνώσης της πατροπαράδοτης τέχνης που συνήθως το εκφράζουμε και ως μαστοριά, όσο και στην υλική της μορφή που σχετίζεται με την καταγραφή, την προστασία και την προβολή των χτισμένων παραδειγμάτων της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας.

Ο πρώτος πυλώνας θα υποστηριχτεί με τη λειτουργία σχολής μαθητείας, ενώ ο δεύτερος με τη δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας στα Λαγκάδια. Ο κ. Τσιαούσης παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν την υλοποίηση των παραπάνω κεντρικών στόχων και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποτελεσμάτων που θα οδηγήσουν στην τοπική και υπερτοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αρκετοί απ’ όσους πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό για τις πρωτοβουλίες των Ανθέων, ενώ ο κ. Τσιαούσης τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης αυτών και ανάλογων προσπαθειών από τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας, γιατί ο εθελοντισμός και η συνεισφορά μεμονωμένων πολιτών ή ιδιωτικών φορέων θα αποδώσουν πολλαπλώς με την αρωγή της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.