Η Δρ. Άννα Καραπαναγιώτου για την ανασκαφική δραστηριότητα στο Λύκαιο Όρος (vid)

H παρούσα φάση εργασιών της ελληνικής πλευράς χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα του Θ. Μαρτίνου

Οι υγειονομικές συνθήκες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασαν και την ανασκαφική δραστηριότητα στο Λύκαιο Όρος.



Εργασίες υλοποιήθηκαν μόνο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, αφού δεν κατέστη εφικτό να έρθουν στη χώρα οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αριζόνας με τους οποίους πραγματοποιείται το ερευνητικό πρόγραμμα και η συστημική ανασκαφή από το 2000 στον ιερό τόπο των Αρκάδων, στον τόπο που λέγεται πως γεννήθηκε ο Δίας, ο πατέρας των Θεών αλλά και ο Πάνας, που αποτελεί τον «δικό» μας τοπικό Θεό και ο οποίος ήταν μαζί με τον Αρκάδα γιοι του Δία.

Οι εργασίες λοιπόν που ήταν να ολοκληρωθούν το 2020 πήραν παράταση για το 2021.

Για το ερευνητικό πρόγραμμα, την χρηματοδότησή του, που έχει την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού δεν χρηματοδοτεί εδώ και 10 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού ερευνητικά προγράμματα και συστημικές ανασκαφές, αλλά και την στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος του Θ.Μαρτίνου, με την επωνυμία «Αιγέας» που χρηματοδοτεί την παρούσα φάση των εργασιών που υλοποιεί η ελληνική πλευρά, μίλησε στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 η Δρ. Άννα Καραπαναγιώτου-Οικονομοπούλου –Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Εν συντομία αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προέλθει από την σκαπάνη των αρχαιολόγων αλλά και των άλλων επαγγελματιών που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα- στο οποίο να σημειώσουμε πως εκπαιδεύονται και φοιτητές από Πανεπιστήμια όχι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά και αμερικανικά,  σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Δία στην Ηπειρωτικά Ελλάδα. Έναν τόπο με ιδιαίτερη φήμη και ιδιαίτερο βάρος, αφού αποτελεί τον τόπο γέννησης και ανατροφής του Δία.

Μεταξύ των ευρημάτων είναι ο βωμός τέφρας προς τιμήν του Δία, που βρέθηκε στην κορυφή του Λυκαίου, σε υψόμετρο 1400 μέτρων, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο, στην κοιλάδα, έχει ανασκαφεί ένας δεύτερος τόπος λατρείας με μνημειακά οικοδομήματα που αναπτύχθηκαν σταδιακά από τον 7ο αιώνα πΧ και εξής, σε έναν χώρο που μεταξύ άλλων τελούνταν και τα γνωστά μας «Λύκαια».

Η κα. Καραπαναγιώτου απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση τόνισε πως μέσα στο 2021 με την ολοκλήρωση και της δεύτερης πενταετίας του ερευνητικού προγράμματος,  θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν προς έγκριση μελέτες που αφορούν στην αναστήλωση συγκεκριμένων τμημάτων μνημείων που έχουν έρθει στο φως, όπως τα Λουτρά και η κρήνη «Αγνώ».

Στόχος τους είναι να γίνει επισκέψιμος ο χώρος, αφού σε αυτό παραπέμπει και η ίδια η ανασκαφή.

Επιπλέον η κα.Καραπαναγιώτου τόνισε πως θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθεί η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη που αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος χωματόδρομου, το συντομότερο δυνατό.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη της κας Καραπαναγιώτου στο βίντεο που ακολουθεί.

Προηγούμενο άρθροΕβδομάδα κινητικότητας | «Μουσική του δρόμου» στην Πλατεία Πετρινού (video)
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Masters