Οι «Ήρωες από μέταλλο» του Νίκου Φλώρου «ζωντανεύουν» στην Καλαμάτα

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 10:20

Μια ξεχωριστή έκθεση φιλοξενείται, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο ελληνικών ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων «Βικτωρία Γ. Καρέλια» (Σταδίου 64) στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για την επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», του διεθνούς φήμης γλύπτη, με καταγωγή από την Τρίπολη, Νίκου Φλώρου. Εντυπωσιακές δημιουργίες από μέταλλο, κοστούμια και πορτραίτα ηρωικών προσωπικοτήτων εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Δέσπω Τζαβέλλα, ο Θ. Κολοκοτρώνης, η Πανωραία Χατζηκώνστα, υποδέχονται τους επισκέπτες και «συνομιλούν» μαζί τους.Οι «Ήρωες από Μέταλλο», είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη, μια ιδέα που συνέλαβε τέσσερα χρόνια πριν και η οποία έλαβε «σάρκα και οστά» τη φετινή χρονιά-ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας, ακολουθώντας μια μοναδική τεχνοτροπία μετατροπής του αλουμινίου σε ίνες και τις ίνες σε μεταλλικό «ύφασμα».

Τον επισκέπτη «καλωσορίζει», στον προθάλαμο της έκθεσης, η άκρως επιβλητική ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και λίγο πιο δίπλα, στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, μπορεί κανείς να θαυμάσει το ανάγλυφο πορτραίτο της Δέσπως Τζαβέλλα ανάμεσα στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Πελοποννήσου και, ακριβώς απέναντι, την εντυπωσιακή πολύχρωμη ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψαροκώσταινας». Ακολουθούν, στον 1ο όροφο η επιβλητική ανάγλυφη ελληνική σημαία και, τέλος, στον 2ο όροφο, τρία ακόμη έργα που προκαλούν δέος: το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, με διαπεραστική ματιά και τα δύο, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ελευθερίας, με εντυπωσιακό γλυπτό μεταλλικό φόρεμα και στην κορυφή το δάφνινο στεφάνι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» του Νίκου Φλώρου, είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα, συνάδελφο και φίλο του καλλιτέχνη, αρκά, Δημήτρη Ταλαγάνη.

Η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, επισκέφθηκε το χώρο της έκθεσης και σας παρουσιάζει μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες από τις δημιουργίες του Νίκου Φλώρου.