Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 13:23
Πηγή φωτό: alphatv.gr

Φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης, απέδωσε σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της. «Η ημέρα μνήμης Εθνικής Αντίστασης είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός και είναι σημείο αναφοράς μνήμης και διαπαιδαγώγησης για όλες τις γενιές, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη από κάθε άποψη και με τις μεγαλύτερες αντιστασιακές, εμβληματικές πράξεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης με τη στήριξη της Βουλής. «Έχουμε καταγράψει το αίτημα που έγινε από πολλές πλευρές για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα, για να αποτελέσει το κέντρο που θα διασυνδέει αυτές τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις και οι τουρίστες να ξέρουν σε ποια χώματα πατάνε. Μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες χώρες τέτοια μουσεία, αλλά να μην έχουν γεμίσει ούτε ένα δωμάτιο», τόνισε χαρακτηριστικά.«Η απόδοση τιμής στην Εθνική Αντίσταση από τη Βουλή, είναι μια προσπάθεια για διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και κουλτούρας γι’ αυτά τα ζητήματα. Πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι γιατί το Κοινοβούλιο συμμετέχει και συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια η λήθη να μην επικαλύπτει τη μνήμη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου για το σύνολο των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Θα γίνει συζήτηση για τις επανορθώσεις σε όλα τα ζητήματα, και είναι πάρα πολλά, δεν αφορά μόνον το κατοχικό δάνειο, αλλά και απώλειες ζωών, αρχαίων… Είναι χιλιάδες τα χωριά και οι οικισμοί που είχαν ισοπεδωθεί, κάποια και με τους κατοίκους τους. Διεθνώς, έχει ήδη αναγνωριστεί ότι σε 110 έχουν γίνει εγκληματικές πράξεις και ενέργειες ολοκαυτώματος στα πέτρινα εκείνα χρόνια», τόνισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Είναι καιρός στην Ολομέλεια να υπάρξει συζήτηση για να αναλάβει η Βουλή σχετικές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι, ήδη, η Βουλή συμμετέχει μαζί με άλλους μεγάλους φορείς σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης, και συμβάλλει στην προσπάθεια να χαρτογραφηθούν και να έρθουν στη δημοσιότητα όλα τα σημεία στην Αττική, «όπου υπήρξαν κολαστήρια ή έγιναν κορυφαίες αντιστασιακές δράσεις». Τόνισε ακόμα ότι με τη στήριξη της Βουλής, που υπέγραψε σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα αναδειχθούν μέσα στο 2019 και οι χώροι σε αυτήν την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ