Η ομιλία της Παναγιώτας Πανούση για την Εργατική Πρωτομαγιά και τους Εκτελεσθέντες του 1944

Σάββατο, 1 Μαΐου 2021 15:10

Εκδήλωση μνήμης στους εκτελεσθέντες της 1ης Μαΐου 1944 αλλά και της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ σήμερα το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών το Μάη του 1944 στον Άι Θανάση, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση σύντομη ομιλία πραγματοποίησε η κα Παναγιώτη Πανούση, ως εκπροσώπος των σωματείων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ στη Αρκαδία καθώς και την κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία της Αρκαδίας και άλλων φορέων του νομού.Αναλυτικά τα όσα είπε έχουν ως εξής:

«Τιμάμε σήμερα τους αλύγιστους της ταξικής πάλης σε όλο τον κόσμο.

Στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886.

Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936.

Στο δρόμο των εκτελεσμένων από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους την Πρωτομαγιά του 1944.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο.

Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι χώρος θυσίας τόσο την περίοδο της γερμανικής κατοχής όσο και μετά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Την περίοδο 1946 – 1949 διεξάγεται η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Εδώ δίπλα υπάρχει το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσμένων με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947- 1949, το οποίο βεβηλώθηκε πριν ενάμιση χρόνο και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης.

Μπροστά μας είναι το μνημείο του ΕΚ Αρκαδίας προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών της 1ης Μάη 1944.

Ως Αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής που σκοτώθηκε στις 27 Απρίλη 1944 σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας, εκτελέστηκαν συνολικά 335 όμηροι σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Η Τρίπολη ήταν ένας από αυτούς τους τόπους θυσίας καθώς την πρωτομαγιά του 1944 οι δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας εκτέλεσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο 40 Πατριώτες.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον!

Διδασκόμαστε και διαπαιδαγωγούμαστε από το παράδειγμα των αλύγιστων αγωνιστών της ταξικής πάλης. Παίρνουμε δύναμη από τον αγώνα και τη δράση τους για να αντέξουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες σήμερα. Γιατί μόνο με την αντοχή στις πιο δύσκολες περιόδους της ταξικής πάλης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εφορμήσει το κίνημα με νέα δυναμική. Αντέχουμε γιατί ξέρουμε ότι μετά το πιο βαθύ σκοτάδι ξημερώνουν οι πιο όμορφες μέρες που δεν έχουμε ζήσει ακόμα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας σήμερα είναι πολύ δύσκολος, αλλά εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και έχουμε πίστη στην δύναμη του οργανωμένου λαού.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!».

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, αλλά και κατάθεση στεφάνων εκ μέρους:

– Του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας

– Του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου και

– Του Παναρκαδικού Συνδικάτου Τεχνεργατών Οικοδόμων

Στεφάνι επίσης κατέθεσε ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, Χρήστος Κουλουράς:

– Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Αρκαδίας

– Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδία

– Εκ μέρους απογόνου εκτελεσμένου.