Η πρόταση της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για τους πυρόπληκτους

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, αναφέρει τα εξής:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας η παράταξη της ΔΑΣ έθεσε θέμα συζήτησης το ζήτημα των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος για τους πυρόπληκτους στην Ανατολική Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα.



Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ παρέμειναν σε ευχολόγια και είπαν ότι δεν είναι αρμοδιότητά μας να συζητήσουμε τις αιτίες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (!!!). Συγκαλύφθηκαν έτσι έντεχνα οι ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, οργανωμένων και επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών διαχείρισης έκτακτων αναγκών, την υποχρηματοδότηση για την δασοπροστασία και τη πυρόσβεση και βέβαια την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και των αιγιαλών όπου οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Παραθέτουμε την πρόταση της παράταξής μας, η οποία δεν μπήκε ούτε καν σε ψηφοφορία με ευθύνη του προεδρείου του ΕΚ Αρκαδίας, και καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας να κάνουν δική τους υπόθεση τα αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες τους και οργανωμένα στα σωματεία τους και τους συλλόγους τους να τα διεκδικήσουν.

Η πρόταση της ΔΑΣ

Η ΔΑΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τους πυροπαθείς.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, των λιμενικών, του ΕΚΑΒ αλλά και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών, έρχεται στην επιφάνεια η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, η σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Είναι παράγοντες που έχουν επισημανθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα, ως προτεραιότητα για τη ζωή του εργαζόμενου λαού και δυστυχώς σήμερα η απουσία τους συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μετράμε ανθρώπινες ζωές, σε μια ασύλληπτη τραγωδία.

Χαιρετίζουμε την αντίδραση των εργαζόμενων, φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που άμεσα πήραν πρωτοβουλίες για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για αίμα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους.

Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

1. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλιση τους, τα ένσημα τους.

2. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

3. Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1η κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.

4. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.

5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

6. Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για τη υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση και ανά περιοχή απαιτούμε:

1. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο των ευθυνών των εργοδοτών.

2. Να εκπονηθούν συγκεκριμένα σχέδια με βάση τους κινδύνους ανά περιοχή, με επαρκή εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και εργαζομένων και κατοίκων.

3. Χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

4. Αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

5. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

6. Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία.

7. Να δημιουργηθούν σύγχρονα δημόσια Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.

Προηγούμενο άρθροΤα εισιτήρια για την συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Λεβίδι
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Αιγαίου | Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τουρισμό
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5