Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας -Πως αντιμετωπίζεται ο φόβος για το εμβόλιο (ήχος)

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 19:25

Αυξημένη βία, κατάθλιψη, φόβος, αβεβαιότητα, παραβατικές συμπεριφορές είναι μερικές από τις λέξεις που ακούμε πολύ συχνότερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας. Όμως φταίει η πανδημία είνα πρόκειται για συμπεριφορές και θέματα που με αφορμή την πανδημία έκαναν περισσότερο εμφανή την παρουσία τους.

Πώς εξηγείται και πώς αντιμετωπίζεται ο φόβος για τον εμβολιασμό, που αφορά σε ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπους μας που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό.Στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε πολλά ακόμα απάντησε στην διάρκεια της εκπομπής της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 “Δύο…στις Δύο” με την Ντόρα Παπαϊωάννου και την Ελένη Τράκα, η ψυχολόγος του Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δ.Τρίπολης και συνεργάτης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Όλγα-Γιώτα Καραθανάση.

Η κα. Καραθανάση σημείωσε μεταξύ άλλων πως η πανδημία ή τα μέτρα είναι η αφορμή για να βγουν προς τα έξω στοιχεία που υπάρχουν μέσα μας, αποτελεί το ερέθισμα για μία συμπεριφορά και όχι η αιτία της.

Η ψυχολόγος επεσήμανε πως αυτό δείχνει πως έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να τον βοηθήσουμε, γιατί αν παραδεχόμασταν ότι όλα εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες δεν θα μπορούσαμε να παρέμβουμε και να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις.

Η παραδοχή και η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει.

Για τον φόβο σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού τόνισε πως αποτελεί φυσιολογική αντίδραση σε ένα νέο ερέθισμα.

Ενώ επεσήμανε πως αν δεν εκτεθούμε σε αυτό που φοβόμαστε δεν πρόκειται να το ξεπεράσουμε, άρα θα πρέπει αυτοί που φοβούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Δήλωσε βέβαια πως τα μέτρα και η πίεση δεν βοηθά στο να αποβάλλουν κάποιοι το φόβο τους και οδηγούνται σε αντιδραστικές συμπεριφορές.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη της κας. Καραθανάση στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα.