Η τελευταία κακοκαιρία άνοιξε μεγάλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης

Τα προβλήματα που προκάλεσε το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης.

Αρχικά, ο Γιάννης Σμυρνιώτης τοποθετήθηκε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, ενώ έβαλε ερωτήματα και για τα έργα της ΜΟΜΑ.



ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΣΝΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας θέλησε να κρούσει ο Δημήτρης Βόσνος, κατά τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία.

Ειδικά για την περιοχή της Τεγέας, είπε: «Το μήνυμα που πήρα από τους κατοίκους. Είναι ένα. Θα πνιγούμε. Η προετοιμασία μας είναι πάρα πολύ μικρή. Αν η πλημμύρα ξεπερνούσε μια ώρα παραπάνω η βροχή, οι αντιστάσεις στις όχθες του ποταμού, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες οι ζημιές. Κάποια χωριά θα πάθαιναν ζημιές αντίστοιχες με το Μάτι της Αττικής. Δεν έχει γίνει ουσιαστικά μία τέτοια θωράκισή κι αυτό το ξέρουν οι κάτοικοι.

Δεν έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Δεν έχουμε αξιοποιήσει τα χρήματα που πήραμε. Ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστά και να ζητήσει συνάντηση με την Περιφέρεια. Θα έχουμε θύματα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα σκάσει στο μέλλον.»

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Για καταστροφολογίες, μηδενισμούς και θωριές κατόπιν εορτής, είμαστε πολύ εύκολοι όλμων μας. Εγώ υπεραμύνομαι των εργασιών που έχουν γίνει από τη ΜΟΜΑ. Η ποσότητα του νερού μπορεί να μην ήταν σε τοπικό επίπεδο του 2016 αλλά είχε μεγαλύτερη έκταση. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος νερού που δέχθηκαν τα ποτάμια και οι πιέσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό επιβαρυμένες.

Για δεύτερη φορά, το ποτάμι δοκιμάστηκε και μόλις είχαμε ένα μικρό σπάσιμο στη Γαρέα. Εμείς από τότε είχαμε πει ότι η ΜΟΜΑ ήρθε για κάποιες μέρες και καταφέραμε με τις δικές μας παρεμβάσεις να συνδυάσουμε και τα συνεργασία και τα μηχανήματα του Δήμου.
Αυτά που έγιναν, καλώς έγιναν. Αλλά όχι ότι αυτά που έγινε ήταν ελλιπή.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαχείριση στις κλιματικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνει με συζήτηση και διαπιστώσεις. Δεν καταλαβαίνω κύριε Σμυρνιώτη πως έχετε ακριβή φωτογραφία που έσπασε και πότε έσπασε. Να μην δημιουργούμε εντυπώσεις.

Κύριε Βόσνο, πράγματι να το δούμε αλλά θεωρώ ότι η Τεγέα είναι τώρα προβληματική. Να το δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς.»

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

«Έχουμε πάνω από 30 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας κατεστραμμένα και θέλουν οδοστρωσία και καθαρισμό.

Εμείς έχουμε καλλιέργεια ελιάς και τίποτα άλλο στο Ελαιοχώρι.

Επίσης, υπάρχει μέσα στο δημοτικό δίκτυο κάποιες μικροφθορές και ένα μαντρότοιχο που υποχώρησε από τα πολλά νερά.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ ΜΠΙΣΙΟΥΛΗ

«Να δείξω εγώ στον κ. Παπαδημητρίου που έκοψε ο Δολιανίτης. Να συνειδητοποιήσει η δημοτική αρχή ότι η Τεγέα είναι ένα μικρό θέατρο που αν τα γύρω βουνά που ξεκινούν από Καμάρι, Μαυρίκι, Ψιλή Βρύση, με μία έντονη βροχή ξεκινάν από τη Γαρέα πίσω από την εκκλησία και έρχονται και από τις Ρίζες κι εκεί μέσα είναι το πιο επικίνδυνο σημείο. Εκεί πρέπει να γίνει από σήμερα έργο σοβαρό, διότι μην ψάχνετε να βρείτε που έκοψε το ποτάμι. Ποτάμια δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε αυτό το χώρο. Δεν υπάρχουν καθαρά τα ρέματα αυτά, ούτε ο Δολιανιτης, ούτε ο Ξεριάς, ούτε κανένα.

Οι πλημμύρες μεταξύ Ριζών και Τεγέας καταστράφηκαν από την άμμο και τις χονδρές πέτρες αυτά τα εύφορα εδάφη.

Αν έβρεχε άλλα 20 λεπτά ίσως να είχαμε και θύματα.»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

«Από το 2014 που ανάλαβε το δήμο, φαίνεται ότι μας εγκατέλειψε ο Θεός. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή αυτή. Ένα είναι γεγονός. Και οι πλημμύρες του 2016 αλλά και προχθές αποδεικνύει περίτρανα ότι όλη η περιοχή ήταν αθωράκιστη επί πολλά χρόνια από σοβαρά έργα υποδομής.

Βέβαια, το 2016 έγινε αυτό που έγινε, μπορεί η ένταση να ήταν πολύ πιο έντονη και δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη έκταση όλα αυτά τα προβλήματα. Άκουσα τον Περιφερειάρχη το μεσημέρι στην ΕΡΤ 3 ότι 150-160 χιλιοστά του έδωσαν για δύο τρεις ώρες.
Αν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό …

Δεν υπολειπόταν σε ένταση αλλά είχαμε μεγαλύτερο εύρος. Το γεγονός ότι δεν φτάσαμε σε φαινόμενα του 2016 αυτό σημαίνει ότι κάτι έγινε πριν. Δεν ήταν όπως το 2016 που σε 15 σημεία δεν είχε μείνει τίποτα και είχαν εξαφανίσει χωράφια, πηγάδια και δέντρα. Αυτό φάνηκε και από τις μεγάλες καταστροφές που πέρασε τότε από χωριά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Το αντίθετο. Όλοι μιλάμε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα. Αλλά πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση των ρεμάτων μέχρι και την τελευταία τους απορροή στο Παρθένι.

Δεν μιλάμε για 300-500.000 αλλά για αρκετά εκατομμύρια διότι καπνίζετε πρέπει σοβαρά να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Αυτό που έκανε η δημοτική αρχή ήταν η συνεχής παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών μαζί με τους τοπικούς προέδρους που μας ενημέρωσαν για να εντοπίσουμε τα προβλήματα. Σήμερα δόθηκε η δυνατότητα σήμερα να κηρυχθεί η περιοχή και τα χωριά αυτά σε έκτακτη ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δεν λύνει το πρόβλημα.
Είναι πάνω από 70 μαντριά που διέλυσε τους δρόμους, από την Κανδήλα και πάνω και υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας. Αυτό είναι το άμεσο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Από αύριο το πρωί με μικτά κλιμάκια μηχανικών να πάνε σε όλα αυτά τα σημεία να οριοθετηθούν και με ιδιώτες εργολάβους να παρέμβουμε σε αυτές τις περιοχές.

Χρήματα μπορεί να στείλει το υπουργείο Εσωτερικών, από τη στιγμή που κηρυχθούμε σε έκτακτη ανάγκη.»

Προηγούμενο άρθροΠαράταση προθεσμίας για τα έργα στο Μεγαβούνι ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο
Επόμενο άρθροΓια έκτη χρονιά ο Δήμος Τρίπολης συνεχίζει το κοινωνικό πρόγραμμα κολύμβησης (video – pics)