Η θέση Ζαχαριά για το νομοσχέδιο για τις φυλακές

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 04:50
Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και την βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Σύμφωνα και με την συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που κλήθηκαν και εξέφρασαν την άποψή τους στη βουλή, ο νόμος είναι ένα μερικό αλλά θετικό και επιβεβλημένο βήμα προς τον εξανθρωπισμό των τραγικών συνθηκών κράτησης, όπου ο υπερπληθυσμός, οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, οι ελλιπείς ή ανύπαρκτες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, δημιουργούν περιβάλλον εξαθλίωσης, για το οποίο η χώρα μας τιμωρείται συχνά από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Παρά την κινδυνολογία με τόνους τρομολαγνείας που επέλεξαν να προφέρουν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, συνεπικουρούμενα από τα περισσότερα ΜΜΕ, το νομοσχέδιο δεν μειώνει την ασφάλεια των πολιτών, δεν κάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις, δεν απελευθερώνει εγκληματίες. Απλά ακολουθεί ανάλογες διατάξεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. 
Το νομοσχέδιο καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. Προβλέπει απόλυση των υπερηλίκων και κρατούμενων ασθενών με αναπηρία, αφού εκτίσουν μέρος της ποινής τους, προβλέπει και εναλλακτικούς τρόπους κράτησης (στο σπίτι με συσκευή γεωεντοπισμού – βραχιολάκι) στους ισοβίτες κρατούμενους μετά δεκαετή έκτιση ποινής. Αντικαθιστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, την κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Αντιμετωπίζει ποινικά την επαναλαμβανόμενη σκληρή συμπεριφορά με βλάβη όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας (bullying) σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Προβλέπει ρυθμίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και προκρίνει τη θεραπεία και την απεξάρτηση αντί της κράτησης 
Παρατίθεται στη συνέχεια η τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά στην διαρκή επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου.
Διαβάστε την τοποθέτηση Ζαχαριά ΕΔΩ