Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη στο κατάμεστο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου (+ph)

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022 23:05
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση με πολύ γνωστούς ηθοποιούς φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (03/08) στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης για το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι. Επρόκειτο για τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και σε πρότυπη μουσική – σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά.

Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια. Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του. 

Κατάμεστο το θέατρο και μεγάλη ζήτηση σε εισιτήρια…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής «αγκάλιασε» τη συγκεκριμένη ποιοτική θεατρική παράσταση και γέμισε ασφυκτικά το θέατρο του άλσους Αγίου Γεωργίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί απ’ όσους είχαν εισιτήρια από την προπώληση και έφτασαν καθυστερημένα στο θέατρο, έμειναν όρθιοι ή κάθισαν σε πλαστικά καθίσματα στο πάνω μέρος του θεάτρου, με τους ανθρώπους της παράστασης να κάνουν ότι μπορούν.

Χαρακτηριστικό επίσης αποτελεί το γεγονός ότι ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση των εισιτηρίων για τη συγκεκριμένη παράσταση, ώστε περίπου 100-150 τουλάχιστον θεατές που δεν είχαν εξασφαλίσει εισιτήριο από τις προπωλήσεις, αν και περίμεναν για αρκετή ώρα στο ταμείο, τελικά δεν κατέστη δυνατό να μπουν στο θέατρο που είχε γεμίσει ασφυκτικά και εν τέλει να μην αποφύγουν την ταλαιπωρία αποχωρώντας χωρίς να παρακολουθήσουν την παράσταση.

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεσή με όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί τα προηγούμενα χρόνια, το κοινό της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής, στηρίζει και με τα παραπάνω τις ποιοτικές και γνωστές παραστάσεις ή συναυλίες που μπορεί κατά καιρούς να φιλοξενούνται στην Αρκαδική πρωτεύουσα, ακόμη και αν περιλαμβάνουν και εισιτήριο και αυτό αποδείχθηκε απόψε.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα…

Θεσμοφοριάζουσες 2022: Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές. Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες. (Γιάννης Μπέζος)

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος
Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης
Χορός: Νίκη Σερέτη
Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου
Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης
Χορός: Αρετή Πασχάλη
Χορός: Λήδα Καπνά
Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης
Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας
Χορός: Ντένια Στασινοπούλου
Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη
Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου
Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου
Χορός: Μανταλένα Καραβάτου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Διαφήμιση – Social Media: RenegadeMedia/Βασίλης Ζαρκαδούλας
Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής
Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασουλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μαρκάλας
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Δακτυλίδη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη