Η Τρίπολη παρουσίασε την υποψηφιότητά της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του, για την ανακήρυξη της πόλης της Τρίπολης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το έτος 2021, ο Δήμος Τρίπολης συμμετείχε στο 7ο Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Πόλεων – Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (UNeECC), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μασσαλία, από τις 17 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2013. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «CULTURAL ENCOUNTERS – THE MOSAIC OF URBAN IDENTITIES».



Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το δίκτυο UNeECC και το πανεπιστήμιο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Επίσης πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του δικτύου. Τη Γενική Γραμματεία του δικτύου για τα προσεχή έτη ανέλαβε το Sibiou (Ρουμανία), Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2007. Οι παρουσιάσεις οργανώθηκαν στις εξής ενότητες:

* Πολυ-πολιτισμικότητα και αστικές ταυτότητες.
* Πολιτισμική πολυμορφία και προοπτικές στην κληρονομιά του θεσμού της Π.Π.Ε.
* Πολιτισμός για δημόσιους χώρους και αστική ανάπτυξη.

Στο συνέδριο συμμετείχε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, κ. Αναστασία Μιχ. Πάπαρη, Δρ Αρχιτέκτων Μηχ.- Πολεοδόμος Α.Π.Θ, η οποία έκανε την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Τρίπολης για το 2021. Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι: α) εκείνο το χρόνο η χώρα θα εορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων, όταν η Τρίπολη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε, β) η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής του θεού Πάνα, γ) η έννοια του ‘αρκαδισμού’ έχει παγκόσμια απήχηση ως τρόπος ζωής, που επανέρχεται με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και με μια διφορούμενη έκφρασή του στο έργο του Poussin ‘Et in Arcadia Ego’ και δ) στην Αρκαδία αναφέρονται οι πρώτες εκλογές παγκόσμια κ.α. Επομένως, ‘παγκοσμιότητα’ των αγαθών του πολιτισμού έναντι της παγκοσμιοποίησης του καταναλωτισμού και ειρήνη έναντι των δεινών του πολέμου, είναι οι δύο ιδεολογικοί άξονες, όπου πάνω τους μπορεί να βασιστεί η υποψηφιότητα της Τρίπολης – Π.Π.Ε. 2021.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Ε.Π.Π.) ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη (1983). Αποτελεί «το πλησίασμα των λαών της Ευρώπης». Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και έκτοτε το χρίσμα της Ε.Π.Π. έχουν λάβει περί τις 46 πόλεις, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς κατά δύο πόλεις κατ’ έτος. Στόχος του θεσμού αυτού είναι ο εορτασμός των πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν και ενώνουν τους Ευρωπαίους. Το 2021 θα αναδεχθεί μια Ε.Π.Π. από την Ελλάδα και μια από την Ρουμανία. Κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού μεταξύ των πόλεών του. Οι αιτήσεις κοινοποιούνται στην Επιτροπή από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Η επιλογή των δύο πόλεων (μία από κάθε χώρα) θα πραγματοποιηθεί από ευρωπαϊκή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Για την Ελλάδα η προθεσμία συμμετοχής στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, λήγει τον Οκτώβριο του 2015.
Καθώς μια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού προκειμένου να είναι επιτυχημένη δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, αλλά χρειάζεται να είναι σε θέση να επιτύχει και να επιδείξει τόσο την Μοναδικότητα της, όσο και την Ευρωπαϊκή της Διάσταση, η πόλη της Τρίπολης μπορεί να είναι υποψήφια για την διεκδίκηση του χρίσματος. Η υποψηφιότητα της πόλης μας θα στοχεύσει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πόλης της Τρίπολης σε σχέση με άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις, για τη διεκδίκηση του τίτλου και στην ενδυνάμωση των στοιχείων που προσδίδουν στην πόλη της Τρίπολης την Ευρωπαϊκή διάσταση, που απαιτείται να έχει, προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία τον εν λόγω τίτλο.
 

 

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων της Εθνικής!
Επόμενο άρθροΤελευταία νέα 06-11-2013 (ανανεώνεται τακτικά)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5