Οι Βορειοηπειρώτες της Τρίπολης έκοψαν την πίτα τους! (vid, ph)

Φωτο αρχείου

Την πίτα τους για το 2016 έκοψαν οι Βορειοηπειρώτες της Τρίπολης, το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο Country Inn, σε μία εκδήλωση με πολύ κέφι, μουσική και χορό. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Τρίπολης ήταν εκεί και σας μεταφέρει όμορφες στιγμές από την εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Τρίπολης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περίπου 200 άτομα, τα οποία διασκέδασε Ηπειρώτικο μουσικό συγκρότημα, με αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και ευρωπαϊκούς χορούς!



Τον Δήμαρχο Τρίπολης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δ. Βόσνος, ενώ το παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Τρίπολης, Γιώργος Θεοδωρακόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σμυρνιώτης. Την πίτα ευλόγησε ο Ιερέας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, π. Ιωάννης Σουρλίγκας.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Τρίπολης, Δημητρίου Τόκου, που μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και στον ρατσισμό που βιώνουν καθώς, όπως είπε, στην Αλβανία τους θεωρούν Έλληνες και στην Ελλάδα τους θεωρούν Αλβανούς.

Ο κ. Τόκος είπε ότι η εκδήλωση είναι μία ευκαιρία να θυμηθούν τα όμορφα μέρη της Βορείου Ηπείρου και πρόσθεσε: «Όλους εμάς, μας ενώνει η ξενιτιά. Η Ελλάδα περνά μια τρομερή οικονομική κρίση κι εμείς – όπως όλοι – αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε. Εμείς οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, είμαστε το παράδειγμα ότι οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν.

Είμαστε ζωντανό κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της Τρίπολης. Οφείλουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στα πιο αδύναμα μέλη του συλλόγου μας. Φέτος, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Τρίπολης δεν άκουσαν τις εκκλήσεις μας και δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τίποτα στις οικογένειες που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Οι ηλικιωμένοι συμπατριώτες μας ζουν σε καταστάσεις φτώχειας, με μία σύνταξη από το αλβανικό κράτος. Τα ένσημα δεν αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος και δεν μπορούν καν να θεωρήσουν βιβλιάριο υγείας στην Ελλάδα, λόγω της σύνταξης που παίρνουν από την Αλβανία. Για όλα αυτά, έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια και το Δήμο.

Εμείς θέλουμε να επιτύχουμε την αναγνώριση του 8χρονου σχολείου της Αλβανίας ως ισότιμου με το γυμνάσιο της Ελλάδας, ώστε να αναγνωρίζεται για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στις περισσότερες επιστολές μας δεν παίρνουμε απάντηση, αλλά εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών».

Στη συνέχεια, ο κ. Τόκος τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημασία να αδελφοποιηθεί ο Δήμος Τρίπολης με το Δήμο Φοίνικος, που αποτελείται από 60 Ελληνόφωνα χωριά της Βορείου Ηπείρου και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι ο ρατσισμός. Στην Αλβανία μάς αποκαλούν Έλληνες και στην Ελλάδα μάς αποκαλούν Αλβανούς. Είμαστε Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους Έλληνες. Να αντιμετωπιζόμαστε ως ισότιμοι πολίτες».

Δείτε βίντεο και φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:

Προηγούμενο άρθροΑμαρυλλίς: Αργότερα (νέο τραγούδι)
Επόμενο άρθροΑυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών που κατέθεσαν στον Τσίπρα
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5