“Η ζωή μπροστά σου” με την Άννα Βαγενά στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014 15:14

Το έργο «Η ζωή μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί σε σκηνοθεσία  Άννας Βαγενά και την ίδια σε πρωταγωνιστικό ρόλο θα παρουσιαστεί από το θέατρο Μεταξουργείο την Τρίτη 14 Ιανουαρίου  στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, μία στις 6 το απόγευμα και μία στις 9 το βράδυ.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.“Η ζωή μπροστά σου” είναι η ιστορία ενός μικρού Άραβα, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μια Εβραία ηλικιωμένη, πρώην πόρνη, στην οποία τον παρατάει ο πατέρας του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει και ο μικρός της αφοσιώνεται.

Αυτά τα δύο μοναχικά πλάσματα, η γριά Εβραία και ο μικρός Άραβας δένονται με μια υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης.

Στο έργο κυλάει το γάλα της ανθρώπινης τρυφερότητας, της έμφυτης τρυφερότητας που βρίσκουμε στους απλούς ανθρώπους.

Μια συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.

Μια ιστορία που μιλά για το θρίαμβο της ανθρωπιάς και της αγάπης πάνω στη μισαλλοδοξία όλων εκείνων, που προσπαθούν να χωρίσουν τους ανθρώπους σε φυλές, θρησκείες και έθνη.

Θέμα εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας.

  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard)

Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά

Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου

Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

 

ΔΙΑΝΟΜΗ :

Μαντάμ Ρόζα:  Άννα Βαγενά

Μόμο: Ιμπραήμ Χασάν

Γιατρός : Κώστας Λάσκος

Πατέρας : Χρήστος Ροδάμης

Γενική είσοδος 15ευρώ και μειωμένο 12ευρώ (Μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι)

Αποσπάσματα από κριτικές,  που γράφτηκαν για την παράσταση “Η ζωή μπροστά σου”

”Ευτύχημα η ανακάλυψη αυτού του έργου, που πώρο απέχει απο τα ανούσια, ακατανόητα, άχαρα ”δραματουργήματα” της μεταμοντέρνας μόδας. ‘Ενα έργο πλήρες θέατρο, που συγκινεί με την απλότητα, την αλήθεια, την ανθρωπιστική θέρμη, το λεπτότατο χιουμοριστικό αρωμά του. Προπάντων με το μήνυμα του: ” Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος”.

… Η ‘Αννα Βαγενά ενσαρκώνει με εξαιρετική απλότητα, φυσικότητα με δραματικότητα αλλά και χιουμοριστική ελαφράδα την αφιλοκερδή ανθρωπιά, την τρυφερότητα την αθωότητα, τα μητρικά αισθήματα, την αγάπη για κάθε παιδί, μιας γεμάτης ”τραύματα” και ”τρόμους” ηλικιωμένης γυναίκας που ζεί στο Παρίσι. Της Μαντάμ Ρόζα.

… Τον Μόμο ενσαρκώνει ο Ιμπραήμ Χασάν. ‘Ενα παιδί χάρμα οφθαλμών, με το ανεπιτήδευτο ”παρθενικό παιξιμό του”.

 Εφημερίδα ”ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ” , ΘΥΜΕΛΗ.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

“Η ζωή μπροστά σου” προσφέρει “ιαματική” θεατρική εμπειρία. Είναι κομμάτι της τέχνης του ανθρωπισμού, έμβλημα της τέχνης της αλληλλεγγύης. Αλλά αυτό που έκανε η Άννα Βαγενά ήταν πρώτα απ’ όλα να επιλέξει αυτό το έργο που μιλάει για τον ρατσισμό και την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει άνθρωπος και να το φέρει στη γειτονιά της. Πηγαίνετε να χειροκροτήσετε αυτό που συμβαίνει στο Θέατρο “Μεταξουργείο”. Ήταν ένα ισχυρό βίωμα.

Εφημερίδα ”Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, Νίκος Βατόπουλος.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014