Iατρικοί Φορείς Μεσσηνίας: Επειγόντως προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (vid)

Επειγόντως προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού απαιτούν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι ιατρικών φορέων της Μεσσηνίας, για να έχει αντίκρισμα η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε Νοσοκομείο Covid.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο χώρο του νοσοκομείου, για τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν για να λειτουργήσει με ασφάλεια η Κλινική Covid, ο αντιπρόεδρος Ζαχαρίας Χουσιανίτης και η ταμίας Χρυσάνθη Μάλλιου του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας αποκάλυψαν ότι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε κλειστήκαμε στα σπίτια μας για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο νοσοκομείο έγιναν μόλις 3 προσλήψεις επικουρικών ιατρών ενώ εκκρεμούν 15 προσλήψεις ιατρών, οι 8 από αυτούς για τη λειτουργία των Επειγόντων ως αυτόνομου τμήματος.



67 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 124

Χαρακτηριστικό της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου είναι και το ότι μόνο οι μισές από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμων ιατρών είναι στελεχωμένες κι ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 124 ιατροί, οι μόνιμοι είναι 67. Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Μάλλιου, παρόλο που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 6 κρεβάτια για ασθενείς Covid, δεν υπάρχουν καν σαφείς εντολές ποτέ μπορούν να ξεκινήσουν τις νοσηλείες. Ο Ζ. Χουσιανίτης και Χρ. Μάλλιου συμπλήρωσαν ότι επιβάλλεται η Κλινική Covid να λειτουργεί αποκλειστικά με τους δικούς της ιατρούς και ζήτησαν προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων. Αλλωστε, παρατήρησε ο κ. Χουσιανίτης, ήδη οι ελλείψεις στην Α’ Παθολογική (αντί για 12 μόνιμους παθολόγους έχει 6) είναι τεράστιες, οπότε η απασχόλησή τους και στην Κλινική Covid όχι μόνο θα δυσχέραινε περαιτέρω τη λειτουργία της, αλλά θα προκαλούσε σοβαρούς κινδύνους για ιατρικά λάθη και παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, εξαιτίας της υπερκόπωσης των ιατρών, που ήδη δεν επαρκούν για τις εφημερίες αν και δουλεύουν επιπλέον ώρες.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ COVID

Στην υποστελέχωση των νοσοκομείων προ Covid αλλά και στην ανάγκη υπό την απειλή της πανδημίας αυτό να ξεπεραστεί με προσλήψεις μόνιμων ιατρών, αναφέρθηκε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Κώστας Αποστολόπουλος. Καταρχάς τόνισε πως είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε για Νοσοκομείο Covid η νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας, αλλά έθεσε προϋποθέσεις για την λειτουργία της, που είναι η πρόσληψη 4 μόνιμων παθολόγων και λοιμωξιολόγου, όπως και η ύπαρξη Πνευμονολογικής Κλινικής. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφάλειας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του νοσοκομείου και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής Αναστασία Μαρκοπούλου έκρουσε για πολλοστή φορά το καμπανάκι σε ό,τι αφορά τις σοβαρές ελλείψεις σε παθολόγους, καθώς Ιούλιο και Αύγουστο δεν έβγαιναν ούτε οι εφημερίες στις δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου. Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Δημήτρης Τσιλίκας έθεσαν και ένα ακόμα ζήτημα, αναφορικά με τη διασπορά των χώρων σε τρεις διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου για την υποδοχή, τη βραχυχρόνια και την περισσότερων ημερών νοσηλεία περιστατικών Covid, με κίνδυνο σύμφωνα με την κ. Μαρκοπούλου, να διασπαρεί η νόσος και σε άλλους ασθενείς, οι οποίοι θα νοσηλεύονται για άλλες αιτίες. Επιπλέον, επεσήμανε, δεν υπάρχουν εφεδρικοί χώροι για να εξετάζονται τα ύποπτα περιστατικά χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ Η ΠΦΥ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας Ηλίας Μανδηλάρης εστίασε στη λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού, που μπορούν με την κατάλληλη στελέχωση και τον εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των τεστ, να είναι ο κυματοθραύστης σε ένα δεύτερο κύμα του Covid-19, ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να επιτύχει την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου. Είπε συγκεκριμένα ότι χρειάζονται γενικοί ιατροί για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, όπως και να διατεθούν περισσότερα isobox, αλλά και να στελεχωθούν με προσωπικό και να εξοπλιστούν κατάλληλα τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας.

“ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ”

Την έλλειψη πλάνου από πλευράς υπουργείου Υγείας έθιξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, επιμένοντας ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ιατρικών δομών σε βάθος 10ετίας παραμένει πρωτίστως πολιτικό. Είπε ακόμη πως η πρόσληψη ιατρών με μπλοκάκι για δύο μήνες προφανώς και δεν είναι λύση για την ενδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων κι ούτε αποτελεί κίνητρο να επιστρέψουν οι Ελληνες ιατροί από το εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης και στις ολιγωρίες τόσο των ΥΠΕ όσο και του υπουργείου σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των προσλήψεων, ενώ υπήρχε ο χρόνος προετοιμασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε διαφάνηκε η απειλή για μια πιθανή κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας εξαιτίας μαζικών κρουσμάτων Covid. Καταλήγοντας ο Δημ. Τζωρτζίνης κάλεσε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του – ή όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ας ξυπνήσουν και ας κάνουν κάτι”.

Πηγή: eleutheriaonline.gr

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Στρατιωτικά γυμνάσια στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Β. Κικίλια στο «Σωτηρία» για την επίβλεψη του έργου κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ