Ειδήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 13:49

Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην δράση της Περιφερειακής Αρχής:

Δήλωση Π.Νίκα για τις εξελίξεις με το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο Περιφερειάρχης προέβη στην παρακάτω δήλωση:“Είμαι πολύ χαρούμενος που υλοποιείται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του αεροδρομίου και δι’ αυτής στην ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.”

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων “Ίριδα” πάνω από 100.000 πρωτόκολλα.
Ταυτόχρονα, στην Περιφέρεια, λειτουργεί το διπλογραφικό σύστημα, σύστημα μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων.

Ορισμός εκπροσώπου Περιφέρειας στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α)

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Ε. Νίκα, ορίσθηκε η Ρηγούλια Σουλτάνα, προϊσταμένη του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α), για τις περιπτώσεις που συζητούνται θέματα που αφορούν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου.

Δείτε την απόφαση εδώ.

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας»

Ξεκίνησαν, την Δευτέρα 12/04, τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας», σε σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα. Πρόκειται για μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιείται με ανάθεση από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Τα γυρίσματα στην Πελοπόννησο θα διαρκέσουν 14 μέρες και περιλαμβάνουν τη Μάνη, την Καλαμάτα, τη Δημητσάνα, το Ναύπλιο και το Αίγιο. Επίσης θα γίνουν γυρίσματα σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη καθώς και σε Οδησσό και Ιζμαήλ Ουκρανίας (Ισμαήλιο Βεσσαραβίας) και στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, χώρες όπου ο Παπαφλέσσας, ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, έδρασε προτού του ανατεθεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ο συντονισμός για την έναρξη του ξεσηκωμού της Επανάστασης.

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις, Κλεώνη Φλέσσα, «μέρος του ντοκιμαντέρ θα είναι animation, μια καλλιτεχνική επιλογή που θα βοηθήσει να αναπαρασταθούν σημαντικοί σταθμοί της ζωής του Παπαφλέσσα, ακολουθώντας τις ιστορικές πηγές και τα ντοκουμέντα, με ένα λογοτεχνικό κείμενο σε συνεργασία με την Κάλλια Παπαδάκη, που θα διατρέχει όλη την ιστορία, ενώνοντας τα γεγονότα και δίνοντάς τους τη διαχρονική αξία που έχουν».

Οι ιστορικοί που στήριξαν την έρευνα και φώτισαν άγνωστες πτυχές είναι: ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ιστορικός με μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σχετικά με το 1821 και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, και ο Θανάσης Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την διεύθυνση φωτογραφίας έχει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ πρωτότυπη μουσική για το ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει να συνθέσει ο Αρίων Γυφτάκης.

Συγχαρητήρια από τον Περιφερειάρχη στους δασκάλους του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας έλαβε επιστολή από 12 δασκάλους του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Υπάρχει, πράγματι, ελπίδα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η ελπίδα αυτή απορρέει από την ενυπόγραφη επιστολή που έλαβα από 11 δασκάλους και τον διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, οι οποίοι εξηγούν με την επιστολή τους γιατί επιθυμούν το Σχολείο τους να λειτουργήσει ως Πειραματικό Σχολείο. Πράγματι, το χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα μας, επιβάλει την ανάγκη να κινηθούμε με θάρρος στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τα Πανεπιστήμια, διότι έτσι μόνο μπορούμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του μέλλοντος και να δώσουμε εφόδια στη νεολαία μας. Τα σχολεία μας ανήκουν στη νεολαία, στους μαθητές και σε κανέναν άλλον και πρέπει να υπηρετούμε τις ανάγκες τους και τα οράματά τους για το μέλλον.

Συγχαίρω θερμά τους εκπαιδευτικούς του 10 ΔΣΚ και τον Διευθυντή του Γιάννη Χριστόπουλο και είμαι στο πλευρό τους για οτιδήποτε ζητήσουν.

Δείτε εδώ την επιστολή.

Συνεργασία του Περιφερειάρχη για θέματα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Το μεσημέρι, χθες, Τετάρτη 14 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε την τουριστική περιοχή του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη. Μετά το τέλος της επίσκεψης σε χώρους ενδιαφέροντος, ακολούθησε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Λουτρακίου, παρουσία επίσης του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή και στελεχών του Δήμου, σχετικά με τα παρακάτω ζητήματα:

  • εξεύρεση βραχυπρόθεσμης λύσης του προβλήματος απορριμμάτων, καθώς το Λουτράκι αντιμετωπίζει δυσκολίες, που όμως θα τακτοποιηθούν οριστικά με την έναρξη λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το ίδιο ζήτημα ο Περιφερειάρχης έδωσε οδηγία να προχωρήσει γρήγορα το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Αγίων Θεοδώρων
  • συντονισμός ενεργειών σχετικά με τη διοργάνωση του “Ράλλυ Ακρόπολις”, που διεκδικούν η Περιφέρεια και ο Δήμος από κοινού, ενόψει της επικείμενης σχετικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στην Αθήνα
  • για το δρόμο: Ισθμός – Λουτράκι – Περαχώρα, ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να γίνει σύντομα η διαγράμμισή του
  • η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ και μαζί με το Δήμο, από κοινού, θα προβούν σε τεχνικό έργο βελτίωσης των προσβάσεων στη Λίμνη Βουλιαγμένη περιμετρικά και στο Ηραίο, δύο σημεία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος
  • εργολαβία της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 600.000, είναι σε εξέλιξη για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του τμήματος Λουτράκι – Περαχώρα – Πίσια.
  • Τέλος, συζήτηση έγινε και για την τοποθέτηση συγκροτήματος χώρων υγιεινής(WC) στην περιοχή του Ισθμού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, έργο το οποίο θα γίνει με συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου και θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι.
Παραδόθηκε το Master Plan για το περιβαλλοντικό πάρκο στην Π.Ε. Κορινθίας

Παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, από την ομάδα των ορισμένων μελετητών, το Master Plan για την αξιοποίηση του χώρου εκατέρωθεν της ανενεργού μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι.

Στο Master Plan προβλέπεται η περιβαλλοντική αξιοποίηση του εν λόγω χώρου που είναι περίπου 800 στρέμματα.

Με την υλοποίηση του προβλεπόμενου έργου θα αλλάξει εντελώς η εικόνα ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία μέχρι τώρα, λόγω των πολλών ενεργών χωματερών υποφέρει περιβαλλοντικά.
Ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, χώροι πολιτισμού, αναψυχής, έκφρασης και δημιουργίας είναι τα προβλεπόμενα από το Master Plan. Πρόκειται για ένα οραματικό έργο, για το οποίο υπάρχει δέσμευση υλοποίησής του, τουλάχιστον μέχρι το Λέχαιο, σε πρώτη φάση.