Υφυπουργός Ενέργειας: “Αγωνία μας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Μεγαλόπολη” (vid)

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 21:11

Στην Τρίπολη βρέθηκε σήμερα (21/01) ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Μεγαλόπολη.

Ο κ.Θωμάς συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση έφτασε στην έδρα της Περιφέρειας, όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.Παναγιώτης Νίκας: “Κοινή προσπάθεια για να περάσει η Μεγαλόπολη στην μεταλιγνιτική εποχή, χωρίς κραδασμούς”

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη που προηγήθηκε στην πόλη της Μεγαλόπολης, με αφορμή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και την συζήτηση που έχει “ανοίξει” για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί η περιοχή στην δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. “Οι μονάδες αυτές έχουν δώσει ψωμί σε πολλές οικογένειες και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, προκειμένου να περάσουμε στην μεταλιγνιτική εποχή χωρίς κραδασμούς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Νίκας, ενώ θέλησε να διαβεβαιώσει όλους τους πολίτες, πως υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να περάσει η Μεγαλόπολη σε μια “νέα εποχή”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κώστας Βλάσης: “Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους Μεγαλοπολίτες – Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ”

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αρκάς υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος έκανε λόγο για “ιδιαίτερη ευαισθησία” του Υπουργού και όλων των εμπλεκόμενων για τον τόπο μας, τονίζοντας παράλληλα, πως η κυβέρνηση είναι δίπλα στους Μεγαλοπολίτες.

“Είμαστε ήδη στην μεταλιγνιτική εποχή. Ας είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις φωνές του λαϊκισμού και να μην αφήσουμε να χαθούν άλλες ευκαιρίες”, υπογράμμισε ο κ.Βλάσης, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα, να γίνει η Μεγαλόπολη το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας με ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και να διασφαλιστούν πλήρως όλες οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Γεράσιμος Θωμάς: “Δεσμευόμαστε για τις θέσεις στη ΔΕΗ – Ξοδεύτηκαν πόροι στο όνομα της απολιγνιτοποίησης και δεν έγινε τίποτα”

Με την δέσμευση, πως ο σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για την μεταλιγνιτική εποχή, θα γίνει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, άρχισε την τοποθέτηση του ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

“Μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιαστούν οι δράσεις, θα μπουν σε διαβούλευση και θα υλοποιηθούν. To master plan θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο”, τόνισε ο υφυπουργός αναφερόμενος στα όσα θα δρομολογηθούν για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ απαντώντας στην διάχυτη αγωνία των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολο της, υπογράμμισε: “Είμαστε δεσμευμένοι για τις θέσεις της ΔΕΗ, αλλά η αγωνία μας είναι να διασφαλίσουμε και τις άλλες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και εξαρτώνται έμμεσα από την ΔΕΗ”.

Στην συνέχεια ο κ.Θωμάς μίλησε για το “πλεονέκτημα” – όπως το χαρακτήρισε – της Μεγαλόπολης, που δεν είναι άλλο από την μονάδα φυσικού αερίου, που υπάρχει στην περιοχή, ενώ γνωστοποίησε, πως σύντομα θα αυξηθεί η ισχύς του εργοστασίου φυσικού αερίου. “Η Μεγαλόπολη με το φυσικό αέριο, θα δίνει την ενέργεια μέχρι την Κρήτη”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Είναι σημαντικό για την χώρα και τον εθνικό σχεδιασμό να μπουν φωτοβολταϊκά στα λιγνιτικά πεδία. Είναι ένα από τα πράγματα που θέλει να κάνει η ΔΕΗ και την υποστηρίζουμε, για να μπει δυναμικά στην αγορά των ανανεώσιμων αγορών ενέργειας, για να συνεχίσουμε να έχουμε και την ενεργειακή ανεξαρτησία που έχουμε τώρα”.

Ο κ.Θωμάς αναφέρθηκε και στα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η Πολιτεία για την μετάβαση σε αυτή τη “νέα εποχή”, ενώ τόνισε, πως έχουν ξοδευτεί πόροι στο όνομα της απολιγνιτοποπίησης στο παρελθόν (το 2010) και στην Μεγαλόπολη, χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα.

“Θα δοθούν όλα τα κίνητρα για τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για να γίνουν εμβληματικές επενδύσεις στην περιοχή”

Απαντώντας σε ερώτηση μας αναφορικά με το εάν υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την μετατροπή της Μεγαλόπολης σε βιομηχανική περιοχή με ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο, προκειμένου να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ο κ.Θώμας τόνισε:”Πήγα σήμερα και είδα εναν χώρο που έχει δεσμευτεί για βιοτεχνικό πάρκο. Έμεινα απογοητευμένος γενικότερα από το επικουρικό υλικό που υπάρχει. Για κάποιο λόγο οι μελέτες δεν έχουν μαζευτεί. Δεν υπάρχει καλή υποδομή για να χτίσουμε”, ενώ συμπλήρωσε: “Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε όλα τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και εμβληματικές επενδύσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για μερικές εμβληματικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν και σε συνεργασία με την ΔΕΗ και σε άλλους τομείς. Δεν θέλω, να ανακοινώσω κάτι ακόμα. Αυτό που χρειάζεται, είναι να συνδράμει η τοπική κοινωνία και να αγκαλιάσει τους όποιους επενδυτές θελήσουν, να έρθουν στην περιοχή.

Τέλος ο υφυπουργός ενέργειας επανέλαβε, πως ο σχεδιασμός προβλέπει το κλείσιμο της “μονάδας 3” το 2022 και της “μονάδας 4” το 2023. “Πριν τα αποδεχτεί αυτά τα χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη, για να δει αν είναι συμβατά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας”, δήλωσε ο κ.Θωμάς.

Επιμέλεια: Τόνια Μεγρέμη

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου και τις ερωτήσεις που δέχτηκε στην συνέχεια ο κ.Θωμάς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Προχωρά η μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO 

Στα τέλη του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το master plan της κυβέρνησης για τη Μεγαλόπολη