Ηλίας Κούρος: Εγκρίθηκε η αυξημένη χρηματοδότηση στο ΝΠΔΔ για το 2021 (video)

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 18:41

Στην αύξηση του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τρίπολης κ. Ηλίας Κούρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης.

Παράλληλα ο κ. Κούρος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των δομών του ΝΠΔΔ, σε τυχόν οφειλές σε εργαζόμενους των Δομών του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τρίπολης, στις μελλοντικές εργασίες που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αλλά και στους προβληματισμούς που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την λειτουργία των Κοιμητηρίων.Πιο αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

Για την αύξηση του προϋπολογισμού:

“Καταρχάς η αύξηση του προϋπολογισμού που έγινε, έγινε δίκαια γιατί πήραμε χαρτί και στυλό και γράψαμε τα πάγια έξοδα μας. Επομένως αυτό που είπα και στον κ. Τσιαμούλο σε κάποια φάση που μου λέει “τι θα κάνουμε, εφόσον ο προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος”, του εξήγησα ότι αυτός ο προϋπολογισμός καλύπτει τα έξοδα για την λειτουργία του Νομικού Προσώπου που είναι οι μισθοδοσίες, είναι η καθαριότητα, ό,τι έχει με τα ενοίκια, τα κοινόχρηστα, η θέρμανση, ό,τι έχει σχέση με τις υποχρεωτικές δαπάνες. Δηλαδή δεν έχει κάτι να κάνει με έργα τα οποία θα γίνουν.

Τα έργα που θα γίνουν, θα γίνουν με τις εισπράξεις που έχει το Νομικό Πρόσωπο, τόσο από το Κοιμητήριο όσο και από τις δομές του και θα μπορέσουμε από εκεί να κάνουμε κάποια πράγματα. Το ευτύχημα είναι, και να το πω και στους πολίτες, ότι πλέον το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τρίπολης δεν χρωστάει χρήματα.

Σε αυτό συνετέλεσε και ο Δήμαρχος που κατανόησε το πρόβλημα ότι έπρεπε να δώσει μαζί με την Οικονομική Υπηρεσία του, χρήματα να ξεχρεωθούμε και να βάλουμε μια σειρά από φέτος στο Νομικό Πρόσωπο και να κάνουμε έξοδα μόνο όταν έχουμε χρήματα. Αυτό είναι πάγιο.

Το δικό μου το σκεπτικό είναι ότι έχουμε χρήματα; Θα κάνουμε κάτι. Δεν έχουμε χρήματα; Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα που να ανεβάζουμε το κόστος του προϋπολογισμού.

Φέτος θα ήθελα να ευχαριστήσω την Γιούλα την Καλδή, η οποία μαζί με εμένα καθίσαμε ώρες ολόκληρες για να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό. Βάλαμε ένα πλάνο τι θέλουμε να φτιάξουμε και τα περάσαμε στον προϋπολογισμό. Η επιτυχία του προϋπολογισμού, όχι μόνο στο Νομικό Πρόσωπο αλλά και στον Δήμο, είναι ότι να μην κάνουμε πολλές διορθώσεις στον προϋπολογισμό.

Αν κατορθώσουμε να κάνουμε λίγες διορθώσεις στον προϋπολογισμό, νομίζω ότι έχουμε πετύχει. Είναι δίκαιο το 100.000 € τον μήνα. Δηλαδή 1.200.000 € τον χρόνο γιατί είναι συγκεκριμένες αυτές οι δαπάνες που σας είπα που δεν αποφεύγονται, αν θέλουμε να λειτουργήσει το Νομικό Πρόσωπο (σ.σ: αναφέρεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τρίπολης)”.

Για τον τρόπο λειτουργίας των δομών του ΝΠΔΔ και αν υπάρχουν τυχόν οφειλές σε εργαζόμενους των Δομών του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τρίπολης:

“Δεν υπάρχει οφειλή σε κανένα συμπολίτη μας. Εάν υπάρχουν κάποια πράγματα, υπάρχουν τα τρέχοντα τα οποία και αυτά θα εξοφληθούν. Δεν υπάρχει κανένα τιμολόγιο, το οποίο να έχει σε εκκρεμότητα, κάποιος συμπολίτης μας για να ζητάει τα χρήματα του και να παίρνει τα τηλέφωνα και να λέει “πότε θα πληρωθώ”. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός μας. Ο σκοπός μας είναι, γι’ αυτό και αυξήθηκε από 85.000 € σε 100.000 € τον μήνα, λόγω του ότι οι πάγιες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν”.

Για τις μελλοντικές εργασίες που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν.

“Στο ΔΑΚ Τρίπολης έχουν δρομολογηθεί το ταρτάν, οι κερκίδες, με το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί, όπως και το Κολυμβητήριο, που ήδη έκλεισε, θα σας τα πει και ο Δήμαρχος και πλέον ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί. Του έχουμε δώσει κλειδιά προκειμένου να προχωρήσει το Κολυμβητήριο που είναι περίπου για 18 μήνες η κατασκευή του. Τώρα τα υπόλοιπα είναι η πρώτη χρονιά στην θητεία την δική μου που υπάρχει Τεχνικό Πρόγραμμα, που το Τεχνικό Πρόγραμμα πηγάζει από όσο σας είπα από τα χρήματα των εισπράξεων ή κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις. Από ότι είδατε το έγραφε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Οικονομική Υπηρεσία την οποία και ευχαριστώ, η οποία βλέπει το πρόβλημα και το κατανοεί. Επομένως θα προχωρήσουμε σε Τεχνικό Πρόγραμμα που είναι κατά κύριο λόγο, εφόσον το ΔΑΚ έχει ήδη πάρει τον δρόμο του.

Έχουμε ένα δρόμο στο Κοιμητήριο το οποίο, όπου και με την συζήτηση που έχουμε κάνει με τον Δήμαρχο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αρκετά έργα στο Κοιμητήριο, γιατί νομίζω ότι έτσι όπως είναι το Κοιμητήριο αυτή την στιγμή είναι ένα καλό Κοιμητήριο για την πόλη μας, αλλά χρειάζεται παρεμβάσεις σε επίπεδο, να φέρουμε τον πολίτη να ενημερώνεται σωστά που είναι ο κάθε τάφος, το κάθε μνημείο, που οδεύει ο κάθε δρόμος για να μην μπλέκεται γιατί μπορεί να έρθει και ένας ξένος στην Τρίπολη και να κάνει την δουλειά του. Είναι πολλά που θα κάνουμε στο Κοιμητήριο”.

Για τους προβληματισμούς που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την λειτουργία των Κοιμητηρίων.

“Λέτε για την παρέμβαση που έκανα στο Δημοτικό Συμβούλιο που τους είπα τον προβληματισμό μου. Δεν είμαι αντίθετος με αυτά που λένε. Ο προβληματισμός μου είναι ότι εάν και εφόσον πλέον με τον Νόμο 69 “Περί Κοιμητηρίων” είναι στον Δήμο.

Δεν είναι σε εμένα. Είναι δηλαδή και πως θα λειτουργούν τα Κοιμητήρια αυτά. Ο προβληματισμός μου είναι πως είναι δυνατόν όταν θα κάνει κουμάντο ο Δήμος που τελειώσει το Κοιμητήριο των πχ 3 στρεμμάτων και χρειαστεί άλλα 2 στρέμματα ποιος θα τα αγοράσει; Θα τα αγοράσει ο Δήμος ή θα τα αγοράσει πχ η Εκκλησία για να επεκτείνει το Κοιμητήριο. Αυτοί ήταν οι προβληματισμοί μου, γιατί δεν μπορείς να πας να κάνεις κουμάντο σαν Δήμος, που θα μπει ο νεκρός, αν πχ θα εισπράξεις κάποια χρήματα για τα έξοδα του Κοιμητηρίου πως θα τα εισπράξεις σε ένα ξένο χώρο; Ήταν ένας προβληματισμός μου. Ειπώθηκε από τον Δήμαρχο, ότι αν χρειαστεί θα αγοράσουμε τα επιπλέον στρέμματα.

Συμφωνήσαμε ότι ήταν ένας προβληματισμός μου. Δεν ήμουν αντίθετος ως προς τα πράγματα. Είχε έρθει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που έλεγε ότι δεν εφαρμόζουμε το 68-69 την νομοθεσία που πρέπει πλέον να υπάρχει Κανονισμός των Κοιμητηρίων στα χωριά μας, Δημοτικά Διαμερίσματα ή Κοινότητες.

Δεν έχει εφαρμοστεί πλέον κανένας Κανονισμός πως θα λειτουργούν. Εμένα αυτό με προβλημάτισε, που μεταφέραμε την περιουσία που δεν είχαμε βέβαια χαρτιά περιουσίας και τα μεταφέραμε από τον Δήμο στην Εκκλησία.”.