Ηλίας Κούρος: Ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετεί τον κόσμο

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021 20:08
rbt

Στα πρόσφατα περιστατικά με τις πτώσεις των δένδρων πάνω στα καλώδια, στα ατυχήματα με τις φωτιές, στο black-out που προκλήθηκε στην μισή Τρίπολη εξαιτίας ενός κουναβιού, αλλά και στο ζήτημα των υπογειοποιήσεων που απασχολεί μερίδα της κοινής γνώμης, αναφέρθηκε μιλώντας στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 fm, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Τρίπολης κ. Ηλίας Κούρος.

Aναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Κούρος:“Έγινε ένας ντόρος σε όλα τα ΜΜΕ, σχετικά με τις κλαδεύσεις, την επιθεώρηση δικτύων, έπειτα από μια χιονόπτωση που έπεσε στην Αθήνα. Κάτι το οποίο για εμάς είναι ένα γεγονός που γίνεται στην επαρχία πιο συχνά όταν σημειώνονται χιονοπτώσεις. Βέβαια μιλάμε ότι εμένα δεν μου άρεσε ότι μιλάγαμε για δύο ειδών ανθρώπους.

Δηλαδή στην Αθήνα που έγινε αυτό, έγινε γενικότερος ντόρος ότι έμειναν κάποιες ώρες σβηστοί, αν σκεφτείτε ότι στα 35 χρόνια που είμαι εγώ στον ΔΕΔΔΗΕ, αυτό έγινε κατ’ εξακολούθησιν σε ορισμένες περιοχές τόσο στην Αρκαδία και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Εκεί θεώρησα ότι είναι διαφορετικός ο κόσμος στην πρωτεύουσα και διαφορετικός στην επαρχία, γιατί αυτά τα γεγονότα γινόντουσαν κατά κόρον στην επαρχία.

Μην κοιτάτε ότι στην Αθήνα δεν είχαν γίνει ποτέ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο βγάζει, να μιλήσω για τον ΔΕΔΔΗΕ επειδή είμαι στην περίπτωση εκμετάλλευσης στην Τρίπολη αλλά ταυτόχρονα και δημοτικός σύμβουλος που ειπώθηκαν κάποια πράγματα τελευταία μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις που μου κάνατε.

Ως προς την Αθήνα, μην ξεχνάτε ότι αν πάτε προς τα Βόρεια Προάστια, δεν αφήνουν, τονπ ΔΕΔΔΗΕ να κλαδεύει δένδρα, δεν αφήνουν να κόψουν παραπάνω ούτε ένα κλαράκι οι ίδιοι οι Αθηναίοι και οι ίδιοι που μένουν στις περιοχές.

Αυτοί που φώναζαν σήμερα, ότι δεν έχουμε ρεύμα. Άρα ένα πρόβλημα είναι αυτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ το έχει αντιμετωπίσει, υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας και μην ξεχνάτε ότι ένα δένδρο το οποίο θα φύγει 15 μέτρα μακρύτερα και πέσει στις κολώνες της ΔΕΗ, δεν είναι υποχρεωμένη ο ΔΕΔΔΗΕ να το κόψει.

Καταρχάς πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν δίνεται η άδεια από το Δασαρχείο ή την Πολεοδομία μέσα στις πόλεις να κόψεις δένδρα που είναι σε μια απόσταση από τα δίκτυα της ΔΕΗ.

Τώρα για τις υπογειώσεις.

Είπανε πολλοί και λέγανε να υπογειώσουμε όλα τα δίκτυα. Έχουν υπόψη τους τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα μιας υπογείωσης;

Η υπογείωση είναι καλή να γίνεται μέσα σε αστικά κέντρα, σε πόλεις, εκεί που δεν μπορούμε να περάσουμε στα δίκτυα. Το δίκτυο έχει το πλεονέκτημα ότι αποκαθίσταται εύκολα η βλάβη, ενώ το υπόγειο δεν αποκαθίσταται εύκολα. Εάν σε περιοχές που είναι alternative, όπου το καλώδιο πηγαίνει μόνο σε μια περιοχή, μπορεί να κάνει και μέρες να φτιαχτεί γιατί δεν είναι εύκολος ούτε ο εντοπισμός του προβλήματος που μπορεί να σκάσει το καλώδιο ούτε η αποκατάσταση του.

Άρα έχουμε τα υπέρ και τα κατά του εναερίου με το υπόγειο. Το άλλο κομμάτι είναι ότι το υπόγειο έχει ένα υπερβολικό κόστος, το οποίο πρέπει να πουληθεί όλη η Ελλάδα για να φτιαχτούν υπόγεια δίκτυα όπως είπαμε.

Αναφέρθηκε βέβαια καλοπροαίρετα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Βόσνο νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, για την υπογείωση των δικτύων. Την υπογείωση των δικτύων την έχουν δει από παλαιότερα όλες οι κυβερνήσεις με τους Δήμους, 50% να βάλει χρήματα ο Δήμος και 50% να βάλει η ΔΕΗ τότε, ο ΔΕΔΔΗΕ τώρα σήμερα προκειμένου να υπογειώσει.

Αυτό είναι εφικτό εκεί που πρέπει. Δηλαδή φανταστείτε τώρα στα βουνά στις δασώδεις περιοχές να μπουν υπόγεια δίκτυα. Πως να μπουν υπόγεια δίκτυα; Είχαμε ενα δίκτυο με πολλά έλατα, από ότι ξέρετε στο Χιονοδρομικό, έχουμε κάνει ένα εναέριο δίκτυο με πλεξούδα και εκεί με πολύ μακριά τα δένδρα από την περιοχή και όμως συνεχώς βγάζουν κάποια προβλήματα. Δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε από την μια μέρα στην άλλη, να κάνουμε υπογειοποίηση. Και δεν μπορούν να είναι όλα τα δίκτυα υπόγεια”.

-“Το περιστατικό όπως το προχθεσινό με το κουνάβι έχει γίνει αρκετές φορές εδώ στην Τρίπολη και σε όλες τις πόλεις του υποσταθμού.

Εμείς βάλαμε και προστασία γύρω από τον υποσταθμό αν δείτε, ειδικά πλέγματα για να μην περάσει. Το κουνάβι όπως γνωρίζουμε όλοι που είμαστε και στην επαρχία, περνάει από οπουδήποτε και από μια μικρή τρύπα. Δεν μπορείς να το περιορίσεις.

Περιορίζεται με φωτισμό όπου υπάρχει, υπάρχει φωτισμός αλλά δεν τα κρατάει τίποτα πλέον και ανεβαίνουν πάνω στα δίκτυα στα 20.000 V με αποτέλεσμα από προστασία των γραμμών γιατί έτσι πρέπει να γίνεται για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα, την ώρα που έγινε το βραχυκύκλωμα βγήκαν αρκετές γραμμές στον Δήμο μας και σε άλλους Δήμους και προς το Καστρί είχαν σβηστεί όλα τα πάντα, ένα κομμάτι της πόλης, ένα κομμάτι του Δήμου μας.

Επομένως δουλεύουν οι προστασίες όπως και χθές και μετά από λίγο αποκαταστάθηκε. Πήγαμε, βρήκαμε το κουνάβι και αποκαταστάθηκε.

Αυτό δεν είναι θέμα συντήρησης, είναι θέμα καθαρά το οποίο είναι της φύσης.

Νομίζω όμως ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για να εξυπηρετήσει τον κόσμο της και στα προηγούμενα που σας είπα και μην ξεχνάτε ότι εναρίτες τους βλέπατε πάνω στο χιόνι, στα 15 μέτρα, να δουλεύουν για να αποκαταστήσουν και να δώσουν ρεύμα. Υπάρχει φιλότιμο ειδικά στον ΔΕΔΔΗΕ και πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η μόνη υπηρεσία, ΔΕΗ παλαιότερα διανομή όπως ονομαζόταν, με το χαμηλότερο μισθολόγιο μέσα στην ΔΕΗ.

Αυτό να το καταλάβει ο κόσμος και δεν ήταν ούτε στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εναερίτες, όχι εγώ που είμαι σε ένα γραφείο και κάθομαι, εγώ δεν χρειάζεται να έχω βαρέα και ανθυγιεινά.

Εγώ δεν χρειάζεται να έχω βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά ο εναερίτης που ήταν και δούλευε στα 15 μέτρα, να τα ακούει ο κόσμος, όλες οι κυβερνήσεις δεν τον είχαν δει. Τελευταία έχει γίνει κάτι και μπήκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Δεν ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά αυτοί οι άνθρωποι που δούλευαν με την θερμοκρασία των 40 βαθμών και υπό του 0 μέσα στα χιόνια, με κρυοπαγήματα γιατί μου έχουν τύχει κρυοπαγήματα, που είχαμε πάει πάνω στα χωριά της Γορτυνίας, που τους ζεσταίναμε στην σόμπα και τους τρίβαμε με οινόπνευμα τα πόδια.

Αυτά έχω να πω. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια υπομονής σε τέτοια πράγματα και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. “.