Ηλίας Παπαδόπουλος στη ΔΡΤ: “Η τουριστική σεζόν του 2021 έχει χαθεί” (ήχος)

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 16:37

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε ο κ.Ηλίας Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του Destino Tours, ένα ταξιδιωτικό γραφείο που παρέχει υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού για πάνω από 20 συναπτά.

Αρχικά ο κ.Παπαδόπουλος μας ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τις πτήσεις – εν μέσω πανδημίας-, καθώς και το τι ισχύει για την κάθε χώρα (αν επιτρέπεται η είσοδος πελατών από την Ελλάδα, τι έγγραφα απαιτούνται, αν απαιτείται τεστ covid και αν ναι πόσες ώρες νωρίτερα πρέπει να το έχει κάνει κάποιος κτλ), “Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πριν ταξιδέψει τι ισχύει σε κάθε χώρα, γιατί υπάρχει περίπτωση να του αρνηθούν την επιβίβαση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.Η χώρα μας το καλοκαίρι θεωρήθηκε ένας ασφαλής προορισμός, γεγονός που την έφερε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων αρκετών τουριστών από το εξωτερικό. Ερωτηθείς ο κ.Παπαδόπουλος για το εάν πιστεύει πως την φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα είναι η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων και εάν θα έχουμε επισκεψιμότητα, τόνισε: “Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, όσο θέλουν να παρουσιάζονται. Η σεζόν του 2021 για εμένα έχει χαθεί. Δεν θα έχουμε τουρισμό, που να ικανοποιήσει. Οι κρατήσεις και τα συμβόλαια πραγματοποιούνται μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου και το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι. Δεν υπάρχουν συμβόλαια από ξένους tour operators και δεν υπάρχουν και πτήσεις. Όταν μιλάμε για 19.000.000 τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το 2019 μιλάμε για ανθρώπους, που ήρθαν με ναυλωμένες πτήσεις charter και είχαν κλείσει συμβόλαια με tour operators τέσσερις, πέντε και εφτά μήνες πριν. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Αν τα δεδομένα επιτρέψουν το άνοιγμα σιγά – σιγά της αγοράς α έχουμε κάποιο κόσμο που επι της ουσίας όμως είναι της τελευταίας στιγμής. Η σεζόν είναι σίγουρα χαμένη. Το θέμα είναι πόσο κάτω θα είναι”, ενώ πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πάνω από το 50% σε σχέση με το 2019. Εμένα αυτή είναι η εκτίμηση μου”.

Ο κ.Παπαδόπουλος μας μίλησε και για το κομμάτι των ομογενών , οι οποίοι δεν μπόρεσαν φέτος – όπως κάνουν κάθε χρόνο – να ταξιδέψουν στην χώρα μας, μια μεγάλη απώλεια για τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες.

Αναφορικά με το εάν θεωρεί, πως δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ιταλία, θα πέσουν από τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπισαν στο κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού – με εικόνες από εκατόμβες νεκρών στην χώρα να φιγουράρουν καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ- ανέφερε πως τέτοια brand name όπως η Ιταλία δεν μπορούν να κλονιστούν. “Το θέμα είναι ο covid. Όταν μπορέσει να περιοριστεί η πανδημία και να μην κυριαρχεί ο φόβος, ο κόσμος θα ταξιδέψει ξανά στην Ιταλία και αλλού. Είναι τόσο μεγάλο το brand name και η ποιότητα τέτοιων προορισμών, που δεν μπορούν να επηρεαστούν. Χώρες όμως που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως η Ινδία – θα αργήσουν να ανακάμψουν”, τόνισε.

Για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην μετα-κορωνοϊού εποχή, προκειμένου να δοθεί ένα “φιλί ζωής” στον τουρισμό”, ο κ.Παπαδόπουλος δήλωσε πως θα πρέπει, να στραφούμε στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως έχει γίνει με επιτυχία στο Λεωνίδιο.

Τέλος απάντησε στο εάν είναι ικανοποιητική η στήριξη από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία, ανάμεσα τους και τα τουριστικά γραφεία, που καταγράφουν μια μεγάλη πτώση στα έσοδα τους.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: