«Ημερίδα υποτροπικών φυτών» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 17:11

Στα πλαίσια του προγράμματος ΥΠΕΡ ΠΕΛ: “Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Καλαμάτα, την Παρασκευής 24 Ιουνίου, στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα “Καλλιέργεια υποτροπικών ειδών -δυνατότητες και προϋποθέσεις”.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που μέσω προγραμματικής σύμβασης έχουν συμβληθείμε στόχο την δημιουργία πιλοτικών αγρών εγκατάστασης των υποτροπικών φυτώνΑβοκάντο, Μάνγκο, Λίτσι, Αννόνα και Μακαντάμια.Στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΠαναγιώτηςΧατζηνικολάου,αναφέρθηκε στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία του οργανισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε διάφορα επίπεδα, ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε ότι αποτελεί σύνδεση των εναλλακτικών καλλιεργειών με την παραγωγή της Περιφέρειας, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης και παρακολούθησης των καλλιεργειών αλλά και στην συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος στην παρέμβασή του αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εστίασε στην άριστη συνεργασία με τα στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την υλοποίηση των δράσεων της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργασιών με τον ΕΛΓΟ, μέσω διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.

Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΑναστασίαΤσαγκαράκου, ανέπτυξε τους όρους της συνεργασίας και τόνισε τη διάθεση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ για συνεργασία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, παρακολούθησης της παραγωγής κλπ.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Δρ. Τζατζάνη Θ. – Τ., Ερευνήτρια, Δρ. Ψαρράς Γ., Ερευνητής Διευθυντής Ινστιτούτου και οι Διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ευσταθία Γεωργακοπούλου και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Συμμετείχαν Γεωπόνοι, παραγωγοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καθώς και ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εξοικειωθούν με τις νέες αυτές καλλιέργειες, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ανασυγκρότηση της γεωργίας, η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες και η διείσδυση νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη