ΙΝΚΑ Κορινθίας: Η κατάσταση που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές εξαιτίας της ασυδοσίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:27

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των λογαριασμών ρεύματος έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι καταναλωτές τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να στενάζουν.  1. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας στηρίζει και συμμετέχει την συλλογική αγωγή της γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας- ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ κατά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των Καταναλωτών και σημειώνει την θετική εξέλιξη της απορρίψεως του αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου.
  2. Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι στο ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα μετατράπηκε σε εμπορευματική και χρηματιστηριακή αξία. Οι δικαιολογίες ότι δήθεν η αύξηση οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι αβάσιμες και φαιδρές και κατατείνουν μόνο στο να καλύψουν το παραπάνω πραγματικό γεγονός.
  3. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής του ρεύματος σε χρηματιστηριακή αξία και η νέα της μορφή, όπως θα την εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση, θα είναι ακόμα χειρότερη της πρώτης.
  4. Είναι βέβαιο ότι  οι  προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα υποδεχθούν την “αναδόμηση” της ρήτρας αναπροσαρμογής και το νέο σύστημα επιδότησης με μεγάλες ανατιμήσεις στα πάγια   και στις τιμές κιλοβατώρας, στα πλαίσια της απληστίας που τους διακατέχει και στους καταναλωτές το μόνο που θα απομένει θα είναι η συνεχής περιφορά από πάροχο σε πάροχο από προμηθευτή σε προμηθευτή για να κερδίσουν ελάχιστα λεπτά του ευρώ και αυτό αμφίβολο…
  5. Η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά ίσως φτάσει και τα 0,42 ή ακόμα και τα 0,50€ τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην πλειοψηφία των εργαζομένων νοικοκυριών να φτάσει στα όρια ασφυξίας.
  6. Η νεοφιλελεύθερη και πλήρως αποτυχημένη πολιτική τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης στο Πεδίο της ενέργειας   δεν μπορεί να συνεχιστεί και η μόνη λύση για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελληνική πραγματικότητα  είναι η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, άλλως ο περιορισμός της δραστηριότητας του σε κλάσμα της παραγόμενης και διακινούμενης ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα υπερβαίνει το 10%.
  7. Οποιοσδήποτε ασχολείται στα σοβαρά με την προστασία του καταναλωτή δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο.
  8. Ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του από την 1η Ιουλίου 2022 και διάρκεια έως την 1η Ιουνίου 2023, δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτη στα μάτια των Καταναλωτών οι οποίοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις διάφορες εταιρίες εμπορίας ρεύματος από το υστέρημά τους.
  9. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, τιμώντας το καταστατικό του και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το καταναλωτικό κίνημα,  θα αγωνιστεί με κάθε δυνατό τρόπο για την προστασία των Καταναλωτών από την Λαίλαπα των λογαριασμών ρεύματος που αναμένεται να ενταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και περιμένει την υποστήριξη κάθε υγιούς δυνάμεως της κοινωνίας για την επίτευξη του στόχου αυτού..
  10. Η κατάσταση που επικρατεί και ταλαιπωρεί τους καταναλωτές εξαιτίας της ασυδοσίας που θεσμοθετήθηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα και η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να τερματιστεί η ασυδοσία αυτή, είναι το καταναλωτικό κίνημα.