Υπογράφεται η σύμβαση για την αποκατάσταση του Μαντζουνείου στην Τρίπολη

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 11:17
Ο ανάδοχος αναδείχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2019
Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 12.00 στον 1ο όροφο του Δημαρχείου θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή καθώς θα πραγματοποιηθεί και η υπογραφή  σύμβασης με τον ανάδοχο για την αποκατάσταση του Μαντζουνείου κτιρίου.

 

Πρόκειται για ένα από τα πολλά κτήρια που αποτελούν ζωντανή ιστορία της Τριπόλεως.Μέχρι πριν λίγα χρόνια στέγαζε την σημαντικότατη βιβλιοθήκη της πόλης με κοντά 25.000 τίτλους βιβλίων.Το Μαντζούνειο έχει κτιστεί πάνω σε σπαράγματα καθολικού εκκλησίας της Θεοτόκου. Στα μέσα του 19ου αιώνα λειτούργησε ως σχολή κορασίδων.

Το 1927 αγοράζεται από τους αδελφούς Μαντζούνη,  επιφανείς Τριπολίτες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της βιομηχανίας. Ακολουθώντας την παράδοση των ευπόρων Αρκάδων, οι οποίοι μεριμνούν για τον τόπο τους, το κτήριο ανακαινίζεται και προσφέρεται για να στεγαστούν νυκτερινές σχολές και η βιβλιοθήκη. Αποκτά δε μία πρότυπη αίθουσα διαλέξεων όπου γίνονται επιστημονικές διαλέξεις μεγάλου κύρους.

Το Μαντζούνειο  αποκαθίσταται στην πρώτη του αίγλη. Αποτελεί ζωντανή και δρώσα ιστορία για την Τρίπολη.

Το έργο που θα γίνει αφορά σε εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου Ματζουνείου στην Τρίπολη. Στο κτίριο εντάσσεται η λειτουργία της βιβλιοθήκης, που υπάρχει από παλιά, αλλά ταυτόχρονα θα εξελιχθεί και θα εντάξει στη λειτουργία του τις τεχνικές multimedia – internet κλπ.

Το υφιστάμενο κτίριο διαρρυθμίζεται ως εξής:
Στο ισόγειο (ανατολικό τμήμα) δημιουργείται το αναγνωστήριο – κέντρο πληροφόρησης βιβλιοστάσιο (δυτικό τμήμα) και ένα wc προσωπικού με προθάλαμο. Η είσοδος στον όροφο γίνεται από την βόρεια πλευρά με την πίσω εξωτερική υφιστάμενη σκάλα ή με τον εξωτερικό ανελκυστήρα, που τοποθετείται στον ακάλυπτο. Στον όροφο δημιουργείται και συναντάμε: τον χώρο υποδοχής κοινού – πληροφορίες, το παιδικό τμήμα βιβλιοθήκης, δύο γραφειακούς χώρους, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, wc. Το κτίριο υποστηρίζεται από σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες (εκσκαφές, καθαιρέσεις, προσθήκες, επιστρώσεις, επενδύσεις, επιστεγάσεις, κλιμακοστάσια, χρωματισμοί, εργασίες περιβάλλοντος χώρου κλπ.), γειώσεις, υδροδότηση, αποχέτευση ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, εργασίες πυρόσβεσης, κλιματισμός κλπ.