Υπόθεση ΚΕΔΗΤ | Οι απολογίες των κατηγορουμένων

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 16:44

Συνεχίστηκε σήμερα (24/02) η δίκη της ΚΕΔΗΤ στο δικαστικό μέγαρο Τρίπολης…

Αρχικά εξετάστηκε ο τελευταίος μάρτυρας (πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου επί διοικήσεως της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής) ο οποίος ερωτήθηκε για την μετακίνηση της κατηγορουμενης υπαλλήλου στην ΚΕΔΗΤ, για τα καθήκοντα που είχε αναλάβει, για τις αποφάσεις μετακίνησης της που ακυρώθηκαν, αλλά και για τις ενέργειες που έκανε ο πρώην Δήμαρχος, όταν αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά στην κοινωφελή επιχείρηση.«Έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από τον πρώην Δήμαρχο. Δεν θεωρώ, πως θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμενης υπαλλήλου σχετικά με το εάν θεωρεί, πως για όλα το νοσηρό κλίμα της ΚΕΔΗΤ φταίει η συγκεκριμένη υπάλληλος, απάντησε αρνητικά.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις απολογίες των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων ( ο πρώην Δήμαρχος απουσιάζει καθ’όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, για λόγους υγείας).

Πρώτος απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ, ο οποίος ανέφερε πως σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρώην Δήμαρχο, του ζητήθηκε να αναλάβει την ΚΕΔΗΤ, με τον ίδιο να έχει ενστάσεις καθώς – όπως τόνισε – δεν γνώριζε το αντικείμενο. Παρα ταύτα όπως είπε μετά από πίεση του πρώην Δημάρχου, αποδέχτηκε την πρόταση, καθώς είχε την δέσμευση του, πως θα του στείλει άτομο, που θα αναλάβει να τα κάνει όλα.

«Μου είπε ότι είμαι πρόσωπο εμπιστοσύνης και να μην ανησυχώ, γιατί θα μου έστελνε άτομο να τα κάνει όλα και εγώ απλά θα υπέγραφα. Πράγματι μετά από 5 – 6 ημέρες μου έστειλε την…(κατηγορούμενη υπάλληλο) και μου είπε πως θα κάνει σε όλα κουμάντο αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «Με πιάσανε βλάκα. Είμαι κατηγορούμενος σήμερα εδώ μπροστά σας, γιατί δεν έκανα σωστό έλεγχο».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν κατέθετε ο ίδιος τις εισπράξεις (από τροφεία, εισιτήρια από σπήλαια Κάψια και ενοίκια) στην τράπεζα, με τον πρώην πρόεδρο να υποστηρίζει, πως δεν τα κατέθετε ο ίδιος, αλλά υπάλληλοι της ΚΕΔΗΤ. Αναφορικά με τις αναλήψεις μετρητών που έγιναν από τον ίδιο, ανέφερε πως σήκωνε χρήματα, για να πληρωθούν διάφορες υποχρεώσεις, μετά από υπόδειξη της κατηγορουμένης υπαλλήλου «Εγώ πήγαινα 1-2 ώρες στην ΚΕΔΗΤ και υπήρχαν μέρες που δεν πήγαινα καθόλου.  Μου έλεγε τηλεφωνικά η… πως πρέπει να πληρώσουμε διάφορα, την ρωτούσα αν είναι όλα σωστά μου έλεγε ναι και εγώ υπέγραφα», ανέφερε. Σε ερώτηση για το τι έγινε με τα χρήματα που λείπουν, δήλωσε πως δεν ξέρει.

Επιπλέον ερωτηθείς για τις επιταγές που βρέθηκαν κατά τον έλεγχο στο όνομα του και στο όνομα της κατηγορούμενης υπαλλήλου δήλωσε, πως αφορούσαν την μισθοδοσία την δική του και της υπαλλήλου.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ακόμα, πως τις εισπράξεις των τροφείων κτλ της έκανε η κατηγορούμενη υπάλληλος, ενώ απάντησε και σε ερωτήματα αναφορικά με την παρουσία άλλου προσώπου στην ΚΕΔΗΤ (πιο συγκεκριμένα γυναίκας η οποία όταν κατέθεσε ως μάρτυρας, υποστήριξε πως είχε αναλάβει χρέη καθαρίστριας).

«Πολύ παραμύθι έχω φάει. Πιάστηκα βλάκας και ηλίθιος. Έδειξα εμπιστοσύνη σε απατεώνες και κλέφτες», είπε κλείνοντας την απολογία του.

Αμέσως μετά άρχισε η απολογία της κατηγορούμενης πρώην υπαλλήλου, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους της απόλυσης της από τον Δήμο, αναλύοντας το χρονικό παλαιότερης υπόθεσης, εξαιτίας της οποίας και απολύθηκε. «Όλα έγιναν ερήμην μου. Έγινε ΕΔΕ από απολυμένο υπάλληλο και ο δικηγόρος μου είχε ζητήσει να μην παραστώ στο δικαστήριο. Μετά έμαθα, πως δεν με εκπροσώπησε ποτέ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια ερωτηθείσα, για το πως γνώριζε τον πρώην Δήμαρχο, είπε πως τον γνώρισε προεκλογικά, καθώς ο πατέρας της ήταν υποψήφιος του και της είχε ζητηθεί να βοηθήσει στο εκλογικό του κέντρο.

Αναφορικά με την μετακίνηση της στην ΚΕΔΗΤ, τόνισε πως όταν είπε στον Δήμαρχο, πως δεν μπορεί να έχει δυο πόστα, εκείνος προχώρησε σε «εντέλεσθε» και επομένως, είχε παρουσία καθημερινά και στις δυο υπηρεσίες (δημοτολόγιο και ΚΕΔΗΤ), ενώ περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα απασχολούνταν στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου (με αρμοδιότητες όπως δήλωσε η ίδια, καθαρά διοικητικές και σε καμία περίπτωση οικονομικής φύσεως).

Σε ερώτηση για το εάν εισέπραττε τα χρήματα από τα τροφεία κτλ, απάντησε, πως η ίδια μεν τα εισέπραττε – κόβοντας πάντα απόδειξη – αλλά στην συνέχεια τα έδινε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος τα «έβαζε στην τσέπη του παντελονιού του», όπως ανέφερε. Μάλιστα στην συνέχεια η κατηγορουμενη έκανε λόγο για έναν πρόεδρο με επιβλητική και προσβλητική συμπεριφορά, ενώ είπε και για «αλισβερίσια» και συναντήσεις μεταξύ του πρώην Δημάρχου και του πρώην προέδρου της ΚΕΔΗΤ.

«Όταν ενημέρωσα τον Δήμαρχο, πως κάτι δεν πάει καλά – το έγραφαν και site – η απάντηση του ήταν, πως αυτή είναι δική μας δουλειά, εσύ να κάνεις την δική σου», δήλωσε στην συνέχεια, ενώ κατόπιν ερώτησης για το εάν είχε επαφές η ίδια με προμηθευτές απάντησε, πως μιλούσε με προμηθευτές – για διαδικαστικά θέματα και όχι για πληρωμές –όταν της το ζητούσε ο πρόεδρος. Επίσης έκανε λόγο για πλαστογράφηση της υπογραφής της σε υπεύθυνη δήλωση, πράγμα για το οποίο ζήτησε και παρουσίασε πριν μέρες και γραφολογική εξέταση, ενώ για το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο φαινόταν να έχει αναλάβει πολυ περισσότερα καθήκοντα – και οικονομικού χαρακτήρα – δήλωσε παντελή άγνοια.”Ποτέ δεν μου κοινοποιήθηκε τέτοιο χαρτί. Δεν αναρτήθηκε πουθενά, ούτε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, σημείωσε.

Επιπλέον  – όταν ρωτήθηκε γιατί υπήρχαν χρηματικά εντάλματα στο γραφείο της – ανέφερε πως εκείνη καθόταν μόνο για 4 ώρες στο συγκεκριμένο γραφείο, ενώ μετά καθόντουσαν εκεί και άλλοι υπάλληλοι της ΚΕΔΗΤ. Ακόμα ανέφερε, πως όταν αποχώρησε από την ΚΕΔΗΤ, είχε ένα επεισόδιο με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριξε η ίδια την έσπρωχνε και της φώναζε, για να μην φύγει, καθώς ήταν σε δύσκολη θέση.

Για τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΗΤ, είπε: «Ο ….. μπήκε στην ΚΕΔΗΤ με τρομακτικά χρέη. Ήρθε μάλιστα δικαστικός κλητήρας στην ΚΕΔΗΤ με ένταλμα πληρωμής για την επιχείρηση που έχει ο πρόεδρος. Ζητούσε σε πέντε μέρες να πληρωθεί», ενώ συμπλήρωσε: «Ο…. έλεγχε τα πάντα στην ΚΕΔΗΤ. Ήταν κάθε μέρα εκεί και έφευγε πολύ πιο μετά από εμένα».

Για τις σχέσεις της με τον πρώην Δήμαρχο, είπε πως ήταν τυπικές, ενώ δέχτηκε και ερωτήματα για την κουμπαριά τους, η οποία όπως τόνισε έγινε αργότερα μέσω του συζύγου της (που ήταν γνωστός του ο Δήμαρχος).

«Ήμουν μια απλή διοικητική υπάλληλος. Όταν κατάλαβα τι γινόταν, φοβόμουν να μιλήσω», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Πνίγηκα! Είμαι εκτός ζωής! Μου κατέστρεψαν την οικογένεια μου! Σταμάτησαν τις σπουδές τους τα παιδιά μου και σήμερα με έφεραν στο σημείο να μην έχω να φάω».

Αναφορικά με το γιατί δεν εργαζόταν –πριν ακυρωθεί η απόφαση που την όριζε εξωτερική συνεργάτη – τα απογεύματα όπως προβλέπεται, είπε πως ο ίδιος ο δήμαρχος της ζήτησε να μην εργάζεται πέραν του ωραρίου της και να πηγαίνει και στα δυο (δημοτολογιο και ΚΕΔΗΤ) εντός του ωραρίου της.

Τέλος, η κατηγορούμενη παρέδωσε στο δικαστήριο ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του πρώην Δημάρχου και του πρώην προέδρου της ΚΕΔΗΤ, όπου όπως υποστήριξε αποδεικνύεται η αλήθεια των λόγων της και οι μεταξύ τους συναλλαγές.

Τέλος απολογήθηκε η τελευταία πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ επί της δημαρχίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία ανέφερε, πως όταν ανέλαβε στόχος της ήταν να καταφέρει η κοινωφελής επιχείρηση να ορθοποδήσει, προσπάθεια για την οποία βοήθησαν και οι εργαζόμενοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ίδια είπε πως βρήκε χρέη, πως όσο ήταν εκείνη πρόεδρος δεν εμφανίστηκαν οι ορκωτοί λογιστές και πως σε επικοινωνία μαζί τους της έλεγαν αοριστίες και πως θα δουν αν θα υπογράψουν σύμβαση.

Επιπλέον απαντώντας σε ερωτήματα της προέδρου δήλωσε, πως δεν διαχειριζόταν επιταγές, καθώς οι πληρωμές γίνονταν επί θητείας της μόνο μέσω τραπέζης, ενώ τόνισε πως κατάφερε να βγάλει προϋπολογισμό για το 2017, για να μπορέσει να κινηθεί η ΚΕΔΗΤ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα 9 Μαρτίου, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.

Ρεπορτάζ: Τόνια Μεγρέμη