Υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών, αντίστοιχα, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.



Για τη διερεύνηση των υποθέσεων προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού N.C.M.E.C. (National Center for Missing and ExploitedChildren) που εδρεύει στις Η.Π.Α, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι αποκτώντας πρόσβαση σε ιστoσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μεταφόρτωσαν πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Και για τις δύο περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε συνδέσεις διαδικτύου που χρησιμοποιούσαν οι δύο ημεδαποί.

Στην πρώτη περίπτωση, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, με τη συνδρομή αστυνομικών της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας,όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο με κάρτα αποθήκευσης.

Στην δεύτερη περίπτωση, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ηλεκτρονική συσκευή (τύπου tablet) και κινητό τηλέφωνο με κάρτα SIM.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των ημεδαπών υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας email στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://goo.gl/UWkku9
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones): CYBERKID
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe

Προηγούμενο άρθροΘεατρικά και χορευτικά εργαστήρια στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Επόμενο άρθροΕξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπών στην Κορινθία