Ηράκλεια 2017 | Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μ. Θεοδωράκη

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017 16:10

Αύριο Σάββατο ανοίγει αυλαία το φεστιβάλ “Ηράκλεια 2017”, το κορυφαίο πολιτιστικό event, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττική με την ΚΕΑΕΔΗΑ, από 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένο εξολοκλήρου στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στο Πάρκο 216 «Χαμόγελο του Παιδιού» (Πεύκων 51 στο Ηράκλειο Αττικής), γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής και της θεατρικής σκηνής της χώρας, παρέα με τους εθνικοτοπικούς, τους πολιτιστικούς, τους αθλητικούς συλλόγους και τα παιδιά του Ηρακλείου, τραγουδούν, παίζουν, διαβάζουν και εξιστορούν την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στον ελληνικό αλλά και τον διεθνή πολιτισμό.Κορυφαίοι  μουσικοί και ερμηνευτές όπως οι,  Νένα Βεντετσάνου, Νότης Μαυρουδής, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Φραντούρη κ.ά. μπλέκονται σε ένα δημιουργικό γαϊτανάκι με τους Ηρακλειώτες καλλιτέχνες.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι, «φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε και πάλι τον Μίκη Θεοδωράκη έναν άνθρωπο που με τη μουσική και τους αγώνες του ενέπνευσε πολλές γενιές Ελλήνων. Σε ένα Ηράκλειο που αλλάζει και οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών συνεχώς βελτιώνονται η πίστη και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης αποτελούν πηγή έμπνευσης. Σ’ αυτό αποσκοπεί και το φετινό φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη».

Αύριο πρώτη μέρα του φεστιβάλ, στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ η έναρξη της βραδιάς θα γίνει από τους ηθοποιούς Mπέτυ Βαλάση και Νίκο Γαλανό, που θα μιλήσουν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Της επίσημης έναρξης θα προηγηθεί αφιέρωμα αγάπης στον Μίκη Θεοδωράκη με δρώμενα από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια «Μάνεση», το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, την «AIESEC» Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον μικρό Κοσμά Παυλόπουλο, τον Όμιλο Γυμναστικής Ηρακλείου Αττικής « ΟΓΗΡΑ σε χορογραφία της Χριστίνας Ζούρου και από τον Σύλλογο Α.με.Α «Αλκυόνη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ και ο Σύλλογος Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»,  που χορεύει τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίηση του Νίκου Γκάτσου, με την επιμέλεια της Ιφιγένειας Αλβανού και της Πηνελόπης Νάνου, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει:

  • Street Art και έκθεση ζωγραφικής από το εικαστικό εργαστήρι των ΚΑΠΗ του Δήμου, με θέμα «Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε καβαλέτο», υπεύθυνη: ‘Αννα Τσαμκόσογλου, εικαστικός – ζωγράφος.
  • Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη, υπεύθυνος: Ανέστης Πρωταίος, εικαστικός – ζωγράφος.
  • Συλλογή τροφίμων από το «Σώμα Εθελοντών του δήμου Ηρακλείου Αττικής» για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο κοινού, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο χώρο του φεστιβάλ για τους μικρούς φίλους με παιδικό πρόγραμμα.

Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επικοινωνία 94FM, η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και ο Αθήνα 9.84

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατήστε εδώ

Ακούστε πως παρουσίασε το φεστιβάλ στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Επικοινωνία 94FM ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος και οργανωτικά στελέχη του φεστιβάλ.

 

 

ΔΡΤ915 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ