Ίσιωμα Μεγ/λης | Θεμέλια για το πρώτο παλαιοντολογικό μουσείο στην Πελ/σο (vid, ph)

Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 18:56

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από παλιά και σήμερα πήρε “σάρκα και οστά”

Σκοπός η ένταξη του μουσείου στο δίκτυο παλαιοντολογικών μουσείων σε Ελλάδα και ΚύπροΟ θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του πρώτου παλαιοντολογικού μουσείου στην Πελοπόννησο τέθηκε, σε μία λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Αυγούστου, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ισιώματος Καρυών.

Χώρος που επελέγη γιατί αποτελεί τον φυσικό χώρο εύρεσης των παλαιοντολογικών απολιθωμάτων και γενικότερα όλων των ευρημάτων που θα εκτεθούν στο υπό κατασκευή μουσείο.

Η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού μουσείου στην περιοχή είναι υπόθεση που μετρά πολλά χρόνια, τουλάχιστον δέκα και οφείλεται στην συνεργασία πολλών ανθρώπων, τόσο της τοπικής κοινωνίας του Ισιώματος Καρυών (τοπικοί πρόεδροι, εκπρόσωποι της Ένωσης), όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού διαχρονικά καθώς και του καθηγητή κ.Θεοδώρου που κάνει με την ομάδα του τις έρευνες στην περιοχή και έχει βρει πολύ σημαντικά ευρήματα που δείχνουν πως η Μεγαλόπολη ήταν τόπος με υπέροχο φυσικό περιβάλλον (επίγειο και υπέργειο) και τόπος που έζησαν ελέφαντες.

Άλλωστε ο κ.Θεοδώρου μεταξύ άλλων ανέφερε πως: “Οι επισκέπτες του μουσείου θα γνωρίσουν την ύπαρξη του θαυμαστού φυσικού κόσμου της Μεγαλόπολης και την εξέλιξη της Αρκαδικής Γης από το πολύ μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα”.

Ένα μουσείο που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, κυρίως νέων ατόμων ενώ, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, στο σχεδιασμό τους είναι να ενταχθεί το μουσείο, στο δίκτυο παλαιοντολογικών μουσείων που υπάρχουν στην χώρα μας (πχ Τήλος, Ρέθυμνο, Πικέρμι Αττικής) αλλά και στην Κύπρο (Αγία Νάπα).

Το έργο χρηματοδοτείται από το λιγνιτόσημο (χρήματα και από το δήμο και από την Περιφέρεια), ενώ από τον ίδιο πόρο θα χρηματοδοτηθεί και η μουσειολογική έκθεση.

Να σημειώσουμε πως έγινε ειδική αναφορά και δόθηκαν πολλά “ευχαριστώ” στις οικογένειες των ανθρώπων που έδωσαν τις ιδιόκτητες εκτάσεις τους για την κατασκευή του μουσείου.

Στην τελετή θεμελίωσης παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης Τάκης Μπούρας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη, ο κ. Θεοδώρου που κάνει τις ανασκαφές και βέβαια αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την τελετή θεμελίωσης του μουσείου.

Θεμελίωση Παλαιοντολογικού μουσείου στο Ίσιωμα