Ιστορική ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης (vid, ph)

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 00:48

Παρουσία εκατοντάδων πιστών, πολιτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκπρόσωπων δογμάτων, πρεσβευτών και διπλωματικών ακολούθων, έγινε το Σάββατο το απόγευμα, η πρώτη ενθρόνιση μητροπολίτη στη Σμύρνη 94 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Συγκίνηση και δάκρυα, χαρά και ελπίδα, προσμονή και πίστη σκόρπισε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου που τελέστηκε στη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία που έμεινε ανέπαφη από τη Μικρασιατική καταστροφή, με εντολή μάλιστα του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ, στον Άγιο Βουκόλο.Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Τουρκίας και της Ελλάδας, πολιτικοί των δύο χωρών, ειδικοί απεσταλμένοι αλλά και διπλωμάτες πλημμύρισαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου την Εκκλησία, προκειμένου να παραστούν στο ιστορικό γεγονός, αφού πρόκειται για την πρώτη ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Μητρόπολη Σμύρνης, που τελούσε εν χηρεία μετά τον βάναυσο θάνατο του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου το 1922.

Οι τουρκικές αρχές αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός επέτρεψαν την τοποθέτηση καμπάνας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, η οποία χτύπησε για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια κατά την άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στα βήματα του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου
Κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης αναφέρθηκε στην ιστορία και την παράδοση της Σμύρνης, στη στενή σχέση της ορθοδοξίας με τη μαρτυρική γη της Ιωνίας, δηλώνοντας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η ποιμαντορία του θα στηριχτεί στα παραδείγματα των προκατόχων του.

Αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα μικρασιατικά σωματεία της Ελλάδας αλλά και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προκειμένου η άλλοτε κραταιά Μητρόπολη της Ιωνίας να ανασυσταθεί από τις στάχτες της.

Άναψε η λυχνία της Ιωνίας
Στη σταθερή προσήλωση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας να ανασυστήσει τις επαρχίες της, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Όπως είπε αυτό δεν γίνεται για τυπικούς αλλά ουσιαστικούς λόγους, καθώς έτσι κρατείται άσβηστη η φλόγα του γένους και των παραδόσεων. Ο ίδιος ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές για τη στήριξη στο έργο του Πατριαρχείου υπογραμμίζοντας την πολύτιμη βοήθεια των αρχών της Σμύρνης.

Οι παρουσίες και τα σχόλια
Στην λαμπρή τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο Υφυπουργός Τ. Κουίκ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Κ. Σκανδαλίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Σμύρνη, ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου και ο πρώην Βουλευτής Π. Βογιατζής, ο Καρδινάλιος της Σμύρνης, ο Δήμαρχος Σμύρνης και εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη – έπειτα από 94 χρόνια – και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος. Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώνουμε τον νέο Ιεράρχη ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Γ. Αμανατίδης.


smyrni-6

smyrni-5

smyrni-4

smyrni-3

smyrni-2
smyrni-7
Πηγή: politischios.gr