Ισχυρότερα αύριο τα καιρικά φαινόμενα στην Αρκαδία!

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 15:29
Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Σάββατο 10 Οκτωβρίου και στο Νομό Αρκαδίας, με βροχές και καταιγίδες. Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι αύριο Κυριακή 11 Οκτωβρίου, καθώς αναμένονται πιο έντονα φαινόμενα, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στο νομό Αρκαδίας. Επίσης μαζί με τις βροχές θα έχουμε και μεταφορά σκόνης από την Αφρική, οπότε και οι βροχές θα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα και θα είναι λασποβροχές. Καλό είναι όλοι να δείξουμε προσοχή στην αυριανή μέρα.  

 
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 09 Οκτωβρίου 2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναφέρει: σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Σάββατο (10/10/2015) στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χωράς με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους άνεμους.
 
Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο Σάββατο (10/10/2015) από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. 
 
Την Κυριακή (11/10/2015) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, από το βράδυ όμως και από τα δυτικά τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
 
2. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν το Σάββατο στο Ιόνιο και την Κυριακή στο Αιγαίο.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 
 
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
 
·Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 
·Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 
·Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
 
·Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
·Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 
·Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.