Κ. Τασούλας για ονοματολογικό: Η ΝΔ εξαντλεί κάθε τρόπο να αποτρέψει τη συμφωνία

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, πέραν πολλών ειδικότερων σοβαρών αδυναμιών, είναι κάκιστη γιατί κυρίως “προστατεύει” τη ρίζα του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού αναγνωρίζοντας, για πρώτη φορά με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

Ερωτηθείς για τη θερμή υποδοχή που έτυχε η συμφωνία από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και τον διεθνή Τύπο, ο κ. Τασούλας υπογραμμίζει ότι «αυτό αφορά το πώς βλέπουν όλοι αυτοί τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας», ενώ σημειώνει ότι «έτυχε θερμής υποδοχής και από την κυβέρνηση των Σκοπίων».



Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο κ. Τασούλας υποστηρίζει ότι «πολιτικές εκτιμήσεις και κριτική, ιδίως όταν θίγονται σοβαρότατα εθνικά συμφέροντα δεν αποτελούν ζήτημα».

Σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ δηλώνει: «Ασκήσαμε το έσχατο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η συμφωνία φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του κ. Καμμένου».

Τέλος, ερωτηθείς αν η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευόταν τη συμφωνία εάν ήταν εφικτό, ο κ. Τασούλας υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «η ΝΔ εξαντλεί κάθε τρόπο να αποτρέψει τη συμφωνία».

Η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα στην Ευτυχία Αδηλίνη για Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Κύριε Τασούλα, γιατί η ΝΔ χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως «κακή συμφωνία». Τι κερδίζει και τι χάνει η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία;

Απ. Το «μακεδονικό» υπήρξε μέρος του περίφημου Ανατολικού ζητήματος. Δηλαδή της διανομής της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά εξέφρασε τα σχέδια του πανσλαβισμού για έξοδο στο Αιγαίο, μετά τα αντίστοιχα σχέδια του κομμουνισμού, πάντα εις βάρος της χώρας μας και σήμερα αποτελεί επίφοβο κατάλοιπο εκείνων των εποχών. Δεν είναι ισχυρό κατάλοιπο, ωστόσο είναι επίφοβο, γιατί η ιστορία δεν εξελίσσεται καταπραϋντικά, έχει υποχωρήσεις έχει και επαναλήψεις, ακόμη έστω και με άλλη μορφή. Πυρήνας του «μακεδονικού» τόσο εκείνου που υπέθαλψαν οι Τσάροι του Μαύρου Αετού, όσο και εκείνου που συντήρησαν οι Τσάροι του Ερυθρού Αστέρος είναι η ύπαρξη ξεχωριστού δήθεν «μακεδονικού έθνους» και ότι κάποτε η γεωγραφικά διαμελισμένη Μακεδονία θα πρέπει να ενωθεί. Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ πέραν πολλών ειδικότερων σοβαρών αδυναμιών είναι κάκιστη γιατί κυρίως προστατεύει τη ρίζα του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού-επεκτατισμού, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας. Και προσέξτε: γνωρίζουμε πως τα Σκόπια «καίγονται» να μπουν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να αποκτήσουν θαλάσσια έξοδο ως περίκλειστο κράτος. Με τη συμφωνία τα δίνουμε όλα αυτά προκαταβολικά για να παραδεχτούν ως ανταπόδοση, ότι δικαιούμαστε να έχουμε διαφορετική αντίληψη ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδόνες» από αυτούς, αλλά, παρά ταύτα από εδώ και πέρα θα είμαστε συνονόματοι.

Ερ. Ωστόσο, κύριε Τασούλα, το γεγονός ότι η συμφωνία έτυχε θερμής αποδοχής τόσο από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αλλά και τον διεθνή Τύπο δεν σας προβληματίζει ως ΝΔ; Εκτιμάτε ότι όλοι «βάλουν» κατά των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας;

Απ. Κυρίως έτυχε θερμής αποδοχής από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Σας θυμίζω ότι διαλαλούν πως διατηρούν το δικαίωμά τους να λέγονται «μακεδόνες» μαζί με την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Και επιπλέον αναλάβαμε την υποχρέωση να μην επιτρέπουμε εκ μέρους της Ελλάδος αλυτρωτικές εκδηλώσεις εις βάρος των Σκοπίων. Δηλαδή αντιστροφή της πραγματικότητας. Όσο για την θερμή υποδοχή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ αυτό αφορά το πώς βλέπουν όλοι αυτοί τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας. Το θέμα είναι -πάντα αυτό ήταν- εμείς τι κάνουμε. Και αυτή τη φορά η πρώτη φορά Αριστερά έβαλε, για πρώτη φορά, υπογραφή ώστε να έχουμε πρώτα ένταξη (σε ΝΑΤΟ και ΕΕ) και μετά λύση ή μάλλον ευχή λύσης.

Ερ. Ποια είναι τα συμπεράσματα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ;

Απ. Η ΝΔ ήρθε πιο κοντά με το λαό που εξαιρετικά ανήσυχος βλέπει τις ίδιες τελευταίες μέρες να εξελίσσεται η αποκορύφωση των βαρύτατων επιπτώσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο στο οικονομικό πεδίο με το 4ο μνημόνιο που ήδη θεσμοθετήθηκε και έρχεται κατεπάνω μας, όσο, δυστυχώς, στο εθνικό πεδίο με μία βαρύτατη εθνική υποχώρηση.

Ασκήσαμε το έσχατο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναλάβαμε και επιβάλαμε να αναλάβουν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές προσωπικά τις ευθύνες τους. Ο κ.Καμμένος στήριξε αποφασιστικά τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία. Η συμφωνία φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του κ.Καμμένου.

Έχοντος η ΝΔ αναλάβει και αναδείξει ευθύνες σε κάθε επίπεδο, ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εκλογές θα μπορεί να κρίνει έχοντας πληρέστατη και ξεκάθαρη εικόνα για τον καθένα.

Ερ. H ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτόταν τη συμφωνία, αν ήταν εφικτό, ως κυβέρνηση;

Απ. Η συμφωνία, βάσει των προβλέψεών της, θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή αρχές του 2019. Εάν τότε έχουμε το ίδιο Κοινοβούλιο με σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς με προσθήκη και προθύμων θα την υπερψηφίσει. Μετά πρωτοκολλείται στην γραμματεία του ΟΗΕ και οποιαδήποτε διαφορά γύρω από την συμφωνία οδηγείται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι μισθωτήριο συμβόλαιο γκαρσονιέρας, είναι διεθνής συμφωνία με βαρύτατες παρενέργειες ιστορικής σημασίας, που η ΝΔ εξαντλεί κάθε τρόπο να αποτρέψει.

Ερ. Πώς κρίνεται τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη; Εκτιμάτε ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν απώτερο στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2020;

Απ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ‘Αρχων είναι ανεύθυνος, δεν είναι όμως και ακατάκριτος. Πολιτικές εκτιμήσεις και κριτική, ιδίως όταν θίγονται σοβαρότατα εθνικά συμφέροντα δεν αποτελούν ζήτημα. Ζήτημα δυστυχώς είναι η συμφωνία, όχι η κριτική της.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα ως στενός συνεργάτης του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ να σας ρωτήσω, είχε αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα;

Απ. Κάθε άλλο. Είχε αρνηθεί και μάλιστα αποφασιστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Μιλώντας στην Βουλή, στις 17-9-1959 για την κύρωση συμφωνίας περί μεθοριακής επικοινωνίας Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες εις την Μακεδονίαν, η οποία εποτίσθη εις κάθε γωνίαν με ελληνικόν αίμα, ή οποία κατοικείται από γωνίαν εις γωνίαν μόνον από Έλληνας». Μάλιστα για να το αποδείξει αυτό είπε επίσης ότι η «μακεδονική γλώσσα» όπως την χαρακτηρίζει το Σύνταγμα της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν ομιλείται στην Ελλάδα.

Αυτοί που σήμερα συμφώνησαν για πρώτη φορά στην ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» επικαλούνται τον Αβέρωφ προ 59 ετών, ο οποίος όμως απλώς χρησιμοποίησε τη συνταγματική ορολογία της Γιουγκοσλαβίας για να απορρίψει το τότε σοβαρό επίδικο περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας». «Μακεδονική γλώσσα» και ταυτότητα για πρώτη φορά στην ιστορία αναγνωρίζει επίσημα η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο άρθρο 1. Αυτό και μόνον αυτό είναι το πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΔείτε το ΦΕΚ με τις ημερομηνίες παράτασης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Επόμενο άρθροΚικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή