Κ.Τζιούμης: Ακούμε τους πολίτες – Προσπαθούμε να κάνουμε τις προτάσεις τους έργα! (vid)

Σε μια ακόμα Live επικοινωνία με τους δημότες, προχώρησε την Κυριακή (30/05) μέσω της σελίδας του στο facebook ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης.

Αρχικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας, πως δεν έχει τελειώσει ακόμα η πανδημία και πως μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης-  είτε για κάποιους έχοντας νοσήσει είτε μέσω εμβολιασμού – θα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα.



Στην συνέχεια απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Για την πλατεία Αγίου Βασιλείου:

Στόχος μας είναι μέσα στην θητεία μας να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Μέχρι τώρα έχουμε προχωρήσει με γοργά βήματα. Η δημοπράτηση του έργου γίνεται στις 16 Ιουνίου. Στόχος είναι στις αρχές του 2022 να ξεκινήσει το έργο που χρονοδιάγραμμα έχει 15 μήνες
Η πλατεία στον Συνοικισμό Κολοκοτρώνη υλοποιείται. Υπολογίζουμε πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί για να παραδοθεί στους πολίτες μια πλατεία κόσμημα.
Στις 27 Μαϊου δημοπρατήθηκε και η πλατεία Μπασιάκου και σύντομα – σε διάστημα λίγων μηνών – θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος που θα φτιάξει το έργο. Θα παραδώσουμε στους πολίτες ακόμα μια όμορφη πλατεία.

Ολοκληρώθηκε και η μικρή παρέμβαση στην πλατεία Κολοκοτρώνη (σιντριβάνι και λουλούδια). Έχει αποκτήσει πλέον μια πολύ όμορφη εικόνα. Θα συνεχίζουμε με τέτοιες μικρές παρεμβάσεις που ομορφαίνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τον δρόμο προς το πανεπιστήμιο:

Προτεραιότητα για εμάς. Έχουμε προχωρήσει το θέμα της απαλλοτρίωσης. Έχει μια γραφειοκρατική διαδικασία όλο αυτό. Υπολογίζουμε πως στο επόμενο εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει και η δέσμευση του Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση αυτού του έργου. Θέλουμε να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Για τα αδέσποτα:

Η δική μας Δημοτική Αρχή έχει κάνει μια σοβαρή δουλειά. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Είναι σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που βελτιώνει πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των αδέσποτων. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγχαρητήρια στην υπηρεσία και τον Αντιδήμαρχο που διαχειρίζονται το θέμα.

Για τα έργα σε ΔΑΚ και κολυμβητήριο:

Στο κολυμβητήριο έχει μπει ο εργολάβος, αλλά προέκυψαν κάποια θέματα με την στέγη. Πρέπει να γίνει μια συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα γίνει άμεσα. Πιστεύω πως το έργο θα προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καυσίμων και να έχουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές κολυμβητήριο.
Για τα έργα στο ΔΑΚ, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου και υπογράφουμε την σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει αμέσως ο ανάδοχος για να εκμεταλλευτεί τους καλοκαιρινούς μήνες και να προχωρήσει το έργο. Υπήρξε μια καθυστέρηση στην δημοπρασία γιατί υπήρξαν ενστάσεις μεταξύ των αναδόχων. Όλα αυτά όμως ξεπεράστηκαν και πιστεύω πως άμεσα θα υπογραφεί η σύμβαση.

Για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης:

Στο πρόγραμμα αυτό υποβάλλαμε προτάσεις έγκαιρα σε όλες τις προσκλήσεις. Υπάρχει μια καθυστέρηση σε όλο το πρόγραμμα. Ήδη έχουν δοθεί παρατάσεις στις προσκλήσεις, η οποία ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Αναμένουμε την αξιολόγηση των προτάσεων μας και την έγκριση τους. Προέκυψε μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική και αποφάσισαν να βάλουν πλαφόν ανα Δήμο, δηλαδή τα χρήματα που μπορεί να πάρει συνολικά ο κάθε Δήμος. Το πλαφόν για εμάς είναι 22.000.000. Εμείς είχαμε υποβάλλει προτάσεις για 33.000.000 και αναγκαστήκαμε να πούμε ποια προτιμάμε να γίνουν. Θα διεκδικήσουμε και όσα είναι έξω από το πλαφόν για να μπορέσουμε να το κάνουμε.

Για έργα στα χωριά:

Η δική μας Δημοτική Αρχή από την αρχή είχε πει εξαρχής πως η πόλη και τα χωριά είναι στο ίδιο μετερίζι και δεν τα ξεχωρίζει.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θέλουν στήριξη, η οποία θα πρέπει να δίνεται πρωτίστως από την Πολιτεία. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στο θέμα των υποδομών για να διευκολύνει τους αγρότες. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι η αγροτική οδοποιία. Είμαστε από την πρώτη στιγμή κοντά στους ανθρώπους των χωριών μας.

Υλοποιούμε ήδη μια μεγάλη εργολαβία αγροτικής οδοποιίας προυπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Αυτές τις ημέρες είναι στο χωριό Βουνό και θα συνεχιστεί και σε άλλα χωριά. Παράλληλα υπογράφουμε σύμβαση μέσα στον Ιούνιο σύμβαση για έργο αγροτικής οδοποιίας 1.400.000 ευρώ, που θα καλύψει έναν άλλο μεγάλο αριθμό χωριών. Έχουμε υποβάλλει και στο Τρίτσης έργο αγροτικής οδοποιίας 3.000.000 ευρώ. Σε αυτή την τετραετία υλοποιώντας και τις τρεις εργολαβίες θα έχουμε σχεδόν στο σύνολο των χωριών του Δήμου μας ολοκληρώσει την αγροτική οδοποιία. Προσπαθούμε να κάνουμε συνέχεια παρεμβάσεις στα χωριά μας (πλατείες, ασφαλτοστρώσεις κτλ). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει σχεδόν καμία παρέμβαση στα χωριά μας.

Παράλληλα ο Δήμαρχος μίλησε και για αντιπλημμυρικά έργα, που δεν αφορούν στα μεγάλα ποτάμια – ρέματα (αρμοδιότητας της Περιφέρειας), αλλά στα μικρά ρέματα και χαντάκια.
Σύντομα η ΔΕΥΑΤ θα δημοπρατήσει το μεγάλο έργο (2.500.000 ευρώ) που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της Τρίπολης (Φιλικών – ΟΗΕ – γραμμές τρένου), ένα έργο καθοριστικής σημασίας. Έχουμε ετοιμάσει την μελέτη και για την περιοχή στο γήπεδο του Παναρκαδικού και κυνηγάμε τα προγράμματα που βγαίνουν για να μπορέσουμε να το εντάξουμε και αυτό.

Για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821:

Πλέον νομίζω είναι αποδεκτό από όλους, πως το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε είναι από τα καλύτερα σε όλη την χώρα. Είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο της ιστορικότητας του Δήμου Τρίπολης, αλλά και της προσφοράς των Αρκάδων στην Επανάσταση. Αν καταφέρουμε – λόγω της πανδημίας – να το υλοποιήσουμε θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Προχωράμε σε μια σειρά πρωτότυπων εκδόσεων αλλά και παλαιότερων, που θα δώσουν το στίγμα του Δήμου και της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Θα γίνουν και άλλες τοιχογραφίες, όπως αυτή που έγινε στα Κλωνατζίδικα (σκακιέρα). Υπάρχουν σχέδια και για μια πιο στενή συνεργασία με την σχολή καλών Τεχνών. Αυτά θα τα πούμε το επόμενο διάστημα, γιατί είμαστε ακόμα σε συζητήσεις.

(Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλα κομμάτια του προγραμματισμού του Δήμου, όπως εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια κτλ)

Για τις ανεμογεννήτριες:

Είμαστε γενικώς υπέρ των ΑΠΕ. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως είμαστε πάντα υπερ. Κάθε περίπτωση θα κρίνεται ξεχωριστά. Για παράδειγμα ήταν σαφής και ξεκάθαρη η αρνητική μας θέση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

Οι ανεμογεννήτριας – για να ξέρουν οι πολίτες – έχουν πάρει πριν πολλά χρόνια άδειες και τώρα εξετάζεται η ΜΠΕ. Δεν ξέρω τι έγινε πριν 15 χρόνια και πως αντιμετωπίστηκε τότε. Όπως και να έχει κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο από τον Νόμο δεν ερωτάται καν. Αυτό κατά την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αλλάξει. Το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο εκφραστής της τοπικής κοινωνίας. Όταν κάτι την επηρεάζει δεν μπορεί να μην ερωτάται καν. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Επιπλέον ο κ.Τζιούμης αναφέρθηκε στις δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει, στα παγκάκια και την τοποθέτηση τους σε διάφορα σημεία της πόλης, στα μονοπάτια στο Μαίναλο (ολοκληρώθηκε η διάνοιξη, προχωρά η σηματοδότηση, ενώ θα ψηφιοποιηθούν κιόλας, προκειμένου να τα βλέπουν οι επισκέπτες και από το κινητό τους), στην δημιουργία ποδηλατοδρόμων και στις κατασκηνώσεις του Δήμου (ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμα γνωστό το εάν θα λειτουργήσουν).

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ανέφερε, πως θα συνεχιστεί αυτή η Live επικοινωνία με τους δημότες. «Εμείς ακούμε τους πολίτες και προσπαθούμε να το μεταφράζουμε σε έργα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που σε λίγες ημέρες θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και μάλιστα φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (μαθήματα εξ αποστάσεως, κτλ).

Προηγούμενο άρθροLIVE | O Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης επικοινωνεί με τους δημότες μέσω facebook
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης | Φωταγωγήθηκε το Μαλλιαροπούλειο θέατρο – Το μήνυμα του Δημάρχου