Κ.Τζιούμης: “Υλοποιούμε σημαντικό αριθμό έργων, για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και των χωριών μας” (vid)

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020 21:36

“Θα παρουσιάζουμε στους πολίτες χειροπιαστά πράγματα και όχι θεωρίες…”

“Εξαιρετικά σημαντικό – σε ένα χρόνο θητείας – οι εντάξεις τόσων έργων…”“Δεν ξεχωρίζουμε την πόλη από τα χωριά – Οι προτάσεις για έργα είναι ίσα κατανεμημένες…”

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης επικοινώνησε σήμερα (01/11) live μέσω facebook – όπως έχει καθιερώσει κάθε τέλος του μήνα – με τους πολίτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των έργων στον Δήμο, αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσαν.

Αρχικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού καθώς οι εξελίξεις – όπως τόνισε – δεν είναι καλές, με το δεύτερο κύμα να είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ επανέλαβε πως είναι στο χέρι μας,να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού

Στην συνέχεια αναφερόμενος σε έργα που “τρέχουν” και σε δημοπρατήσεις, υπογράμμισε:

Για τις ασφαλτοστρώσεις:

Έχουν γίνει αρκετές ασφαλτοστρώσεις. Θα συνεχιστούν για όσο το επιτρέπει ο καιρός. Υπάρχουν πολλά αιτήματα για συγκεκριμένες οδούς. Κατανοούμε πως υπάρχουν τεράστιες ανάγκες – γιατί για πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει ασφαλτοστρώσεις, πλην ελαχίστων δρόμων την παραμονή των εκλογών- αλλά δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες, για να φτιαχτούν φέτος όλοι οι δρόμοι. Κάνουμε μια μεγάλη παρέμβαση σε δρόμους, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Δεσμεύομαι όμως, πως θα είναι προτεραιότητα και όλες τις επόμενες χρονιές. Τα κριτήρια επιλογής είναι οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Για τις υπογραφές συμβάσεων:

  • Ξεκινάει ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στην ανάπλαση της περιοχής στα Κλωνατζίδικα, που θα γίνει το ανοιχτό κέντρο εμπορίου.
  • Παρέμβαση 300.000 ευρώ σε πεζοδρόμια στην πόλη μας. Θα ξεκινήσει άμεσα το έργο, γιατί είναι πολλά τα προβλήματα στα πεζοδρόμια. Πάνω από δέκα χρόνια έχει να γίνει έστω και ένα μέτρο νεών πεζοδρομίων. Πρώτα θα γίνουν παρεμβάσεις στα κεντρικότερα σημεία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση και σταδιακά παντού
  • Θα γίνει σύντομα δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς της πόλης για το ΣΒΑΚ – Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η μελέτη αυτή θα δείξει, πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, συγκοινωνία κτλ για να δούμε, πως πρέπει να αναπτυχθεί η πόλη και τα χωριά μας. Πρέπει να περιοριστεί η χρήση αυτοκινήτου για πάρα πολλούς λόγους. Προχωράμε στην υλοποίηση του έργου αυτού
  • ΚΔΑΠ για παιδιά ΑμεΑ – Ένα αίτημα πολλών χρόνων, υλοποιείται. Γίνεται διαρρύθμιση στο κτίριο και μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπορέσει να λειτουργήσει το ΚΔΑΠ, για να απασχολούνται εκεί δημιουργικά τα παιδιά και οι ενήλικοι (έως 30 ετών) ΑμεΑ.
  • Παράλληλα στο 3ο και το 7ο δημοτικό σχολείο ξεκινούν ΚΔΑΠ για μαθητές του δημοτικού. Προσλαμβάνουμε προσωπικό και θα αρχίσει η λειτουργία τους. Ήταν έλλειμα του Δήμου, που δεν είχε ΚΔΑΠ. Είδαμε την ανάγκη από την αρχή και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες. Μέσα στον μήνα Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Για τις αναπλάσεις:

  • Στόχος μας να ομορφύνουμε και την πόλη και τα χωριά μας. Υπογράφουμε μεθαύριο σύμβαση με τον ανάδοχο για την ανάπλαση στην περιοχή του Συνοικισμού. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών από τους πολίτες,  που μένουν στην περιοχή. Αναφορικά με τα σχόλια κάποιων, πως ασχολούμαστε πολύ με την επικοινωνία και όχι με την ουσία, να ξεκαθαρίσω, πως τα δελτία Τύπου που βγάζουμε είναι για έργα που γίνονται και όχι για έργα που θα γίνουν και που τα έχουμε στο μυαλό μας. Θα παρουσιάζουμε στους συμπολίτες μας χειροπιαστά πράγματα και όχι θεωρίες. Θα λέμε αυτά που υλοποιούμε.
  • Έργο – στοίχημα για εμάς η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου. Το ιστορικότερο σημείο της πόλης που βρίσκεται και ο Μητροπολιτικός ναός. Τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουμε πρόταση σε πρόγραμμα, για να ενταχθεί η ανάπλαση της πλατείας. Κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα εμβληματικό έργο με μελέτη από τις δικές μας υπηρεσίες, θα πάρει και όλες τις άλλες εγκρίσεις, που απαιτούνται και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση.

Για εντάξεις νέων έργων:

“Πάντα έλεγα και το λέω και τώρα που είμαι στην διοίκηση του Δήμου, πως τα οικονομικά μέσα είναι πενιχρά και μετά την πανδημία, έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Πρέπει να προσπαθεί η κάθε Δημοτική Αρχή, να βρίσκει πηγές χρηματοδότησης και εμείς αυτό το κάνουμε από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε την διοίκηση. Έχουμε ήδη βάλει σε διάφορες πηγές χρηματοδότησης 9 -10 έργα. Κυνηγήσαμε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα βγήκε και κατορθώσαμε να γίνουμε σχεδόν σε όλα δεκτοί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε έναν χρόνο θητείας, να εντάξεις τόσα έργα.

Για αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό ρεμάτων:

Δημοπρατούμε αντιπλημμυρικό έργο ύψους 1.800.000 ευρώ. Το ποσό θα μοιραστεί (600.000 στην κάθε περιοχή) στην Τεγέα, το Κορύθιο και την Μαντινεία, περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό κατά το παρελθόν. Λόγω και της κλιματικής αλλαγής, κάνουμε μια προσπάθεια να θωρακίσουμε τις περιοχές αυτές. Να αναφέρω – για να το γνωρίζουν οι πολίτες – πως εδώ και έναν χρόνο ο καθαρισμός των ρεμάτων έχει περάσει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.Σε συνεργασία με την Περιφέρεια λοιπόν κανουμε και εμείς όσα τεχνικά έργα χρειάζονται σε μικρότερα ρέματα. Έχουμε επίσης δεσμεύσεις για να προχωρήσουν και αντιπλημμυρικά έργα στην Τριπολη. Μελετιτικά είμαστε έτοιμοι. Έχουμε έτοιμες δύο μελέτες μία Φιλικών ΟΗΕ και η άλλη στο γήπεδο του Παναρκαδικού. Γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης πηγών χρηματοδότησης, έχουμε δέσμευση από τα Υπουργεία ότι θα βγουν προσκλήσεις για νέα πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε προτάσεις για να γίνουν τα δύο αυτά έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της Τρίπολης.Ο περιφερειακός περιλαμβάνει και το ρέμα του Αγίου Νικολάου. Με τα τρία αυτά έργα η πόλη θα θωρακιστεί πλήρως.

Για χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”:

Έχουν βγει έως τώρα 12 προσκλήσεις για 12 ομάδες έργων και δουλεύουμε πολύ πάνω στο κομμάτι αυτό. Είμαστε σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες, για να υποβάλλουμε προτάσεις και στις 12 προσκλήσεις, που έχουν βγει. Αυτό απαιτεί τεράστια δουλειά, για να υποβάλλουμε έγκαιρα προτάσεις. Ήδη το έχουμε κάνει για μια πρόσκληση μέσω της ΔΕΥΑΤ, για αντικατάσταση παλιού δικτύου ύδρευσης μέσα στην Τρίπολη. Αν ενταχθούμε και στις 12 προσκλήσεις, τότε θα μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων, που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας. Δεν ξεχωρίζουμε την πόλη από τα χωριά, οι προτάσεις μας είναι ίσα κατανεμημένες.

Για τις παιδικές χαρές:

Έχουν παραληφθεί οι πέντε από τις δεκαπέντε. Θα ολοκληρωθούν σύντομα όλες. Παράκληση στους συμπολίτες μας να σεβαστούν τις παιδικές χαρές και να μην τις καταστρέφουν, γιατί έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα και πρέπει, να τις χαίρονται τα παιδιά. Θα κλειδώνουν το βράδυ και θα υπάρχει και έλεγχος για τους κακοπροαίρετους

Για ελεγχόμενη στάθμευση και πάρκινγκ:

Η ελεγχόμενη στάθμευση προχωρά και αναμένουμε τις εγκρίσεις. Ο νέος οργανισμός που θα συσταθεί προβλέπει και ανθρώπους δημοτικής αστυνομίας, γιατί χωρίς έλεγχο δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελεγχόμενη στάθμευση. Μόλις προχωρήσει αυτό, θεωρώ πως, θα βελτιωθεί σημαντικά το θέμα του παρκινγκ και με τα έσοδα θα μπορούμε να νοικιάσουμε χώρους, που θα χρησιμοποιούνται ως δημοτικά πάρκινγκ. Υπάρχει και μια μελέτη για υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία της νέας δημοτικής αγοράς. Θα βγει σύντομα η εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να δούμε αν υπάρχει κάποια ιδιωτική εταιρεία που να την ενδιαφέρει, να το κατασκευάσει.

Για τα αδέσποτα:

Ο νόμος μας υποχρεώνει, να κάνουμε ορισμένες διαδικασίες. Εφαρμόζουμε ακριβώς τον νόμο. Νομίζω, πως η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη. Ήρθε η έγκριση για το ενδιαίτημα και τις επόμενες ημέρες, θα το δημοπρατήσουμε, για να μας διευκολύνει στην διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα τρέχει και ένα πρόγραμμα – σε συνεργασία με τον φιλοζωικό – για την υιοθεσία ζώων.

Για τους εορτασμούς για το 2021:

Δεν υπάρχουν πολλά χρήματα.  Εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και υποδομών, αλλά αν δεν υπάρξουν χρηματοδοτήσεις, δεν θα μπορούν, να γίνουν πολλά πράγματα. Έχουμε υποβάλλει εφτά προτάσεις στην επιτροπή και αναμένουμε την αξιολόγηση τους, για να δούμε αν θα τις στηρίξουν και θα τις χρηματοδοτήσουν, γιατί είναι προτάσεις για υποδομές. Θα υποβάλλουμε πρόταση και στην καινούργια πρόσκληση που άνοιξε στο “Αντώνης Τρίτσης”.

Για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις:

Θα στολίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, γιατί η πόλη δεν μπορεί, να μείνει στην μιζέρια της πανδημίας. Το εάν θα γίνουν εκδηλώσεις δεν μπορώ να το απαντήσω, γιατί δεν ξέρουμε, πως θα είναι η κατάσταση με την πανδημία. Εμείς προετοιμαζόμαστε και θα δούμε.

Τέλος ο Δήμαρχος μίλησε για την σηματοδότηση ιστορικών μονοπατιών που σχετίζονται και με την επανάσταση του 1821, την πανελλήνια ορειβατική συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Μάιο (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες λογω κορωνοϊού), το αναρριχητικό πάρκο Νεστάνης, ενώ αναφέρθηκε και στον στιγματισμό ανθρώπων, που νοσούν από κορωνοϊο από μερίδα συμπολιτών μας