Κ.Τζιούμης: «Θα βοηθήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους Βορειοηπειρώτες» (video – pics)

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020 19:16

Επίσκεψη πραγματοποίησε στην Τρίπολη ο Δήμαρχος του Δήμου Φοινίκης της Αλβανίας κ. Χριστάκης Κίτσιος, ενός από τους δύο δήμους της γειτονικής χώρας όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων τους είναι Βορειοηπειρώτες.

 Καλωσορίζοντάς τον ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ.Τζιούμης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η φιλοξενία ενός δημάρχου Βορειοηπειρωτών. Όπως είπε τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο Δήμο Φοινίκης ξεπερνούν τις αρμοδιότητες ενός Δήμου ακόμα και της Περιφέρειας και είναι κυρίως θέματα της Ελληνικής Πολιτείας.Το μείζον πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Τζιούμης,είναι η μείωση των κατοίκων και κυρίως των νέων, κάτι που εκμεταλλεύεται το κράτος της Αλβανίας και πρέπει η Πολιτεία και η ελληνική εξωτερική πολιτική να στηρίξει την εθνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου.

Ο Δήμος Τρίπολης, συνέχισε ο Δήμαρχος, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό βορειοηπειρωτών που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ και έχουν ανάγκες καθώς έχουν αφήσει τις περιουσίες τους ή συγγενείς τους στις περιοχές εκείνες και αναγνωρίζοντας τα προβλήματά τους θέλει να βοηθήσει.

Όπως είπε ο κ. Τζιούμης, εξετάζουμε το θέμα της αδελφοποίησης και σημείωσε ότι θα το θέσει ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να δούμε τί δυνατότητες βοήθειας υπάρχουν, όπως για παράδειγμαυλικό για τα σχολεία ή κάτι που ο δήμος δεν το χρησιμοποιεί και, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνουν οι νόμοι, να βοηθήσουμε την περιοχή.

Κλείνοντας, ο κ. Τζιούμης είπε ότι και οι δύο Δήμαρχοι ξεκινάνε μια νέα θητεία, καθώς και ο Δήμαρχος Φοινίκης είναι νεοεκλεγείς, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν τις σχέσεις του Δήμου Τρίπολης και του Δήμου Φοινίκης, των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, και τόνισε ότι ως Δήμος Τρίπολης θα τους στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

tzioymis finikis dimarxos 1tzioymis finikis dimarxos 2