Κ.Βλάσης στη ΔΡΤ | Τι είπε για την επένδυση της DEMO, το φυσικό αέριο και το νοσοκομείο COVID στην Καλαμάτα(vid)

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020 12:18

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Παρασκευής (04/09) ο Αρκάς Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης.

Αρχικά ζητήθηκε από τον κ.Βλάση να σχολιάσει την αλλοπρόσαλλη τακτική του Ερντογάν και την συνεχή προκλητικότητα, αλλά και το πώς μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση – όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα- η ελληνική κυβέρνηση. «Η λέξη διάλογος είναι καθαρά προσχηματική και αυτό φαίνεται από τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν εννοώ μόνο για τις 20 τελευταίες ημέρες αλλά και για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο. Αυτή την στιγμή η Τουρκία εντείνει κι άλλο την προκλητικότητα και αυτό συμβαίνει λόγω του εκνευρισμού που προκαλούν στον Ερντογάν οι διπλωματικές νίκες της δικής μας κυβέρνησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αρκάς υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατηγικό –όπως το χαρακτήρισε – σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση «στήνει» και ενισχύει συνεργασίες με άλλες χώρες.Αναφορικά με την ανησυχία που είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία για πιθανότητα θερμού επεισοδίου ο κ.Βλάσης δήλωσε, πως η συνεχιζόμενη ένταση όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προηγούμενο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την όλη κατάσταση ως «ένα συνεχές θερμότατο επεισόδιο». «Δεν έχει διαφύγει ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο. Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε σαφώς τον διάλογο αλλά είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε».

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του στο Υπουργείο Εξωτερικών που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό και το τι έχει καταγράψει ο ίδιος μετά τις επαφές του με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ο κ.Βλασης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία έχει κάνει μεγάλη εντύπωση σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους Έλληνες ομογενείς», ενώ επεσήμανε και τον ρόλο της εκκλησίας λέγοντας πως είναι «η αχτίδα της ελπίδας που κρατά ενωμένο τον απόδημο ελληνισμό»

Στην συνέχεια ο Αρκάς υφυπουργός αναφέρθηκε στην ύφεση που έφερε στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού σημειώνοντας πως “λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας η ύφεση δεν είναι τόσο μεγάλη όπως περίμεναν κάποιοι για την χώρα μας.  “Έχουμε κάνει το κουμάντο μας, για να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, γιατί έρχεται ένα δύσκολο εξάμηνο. Μετά από αυτό το εξάμηνο πιστεύω όμως, πως θα έρθει τεράστια ανάπτυξη και το μέλλον θα είναι πολύ καλό”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως γίνονται και λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι εργάζονται νυχθημερόν με στόχο να πετύχουν το καλύτερο δυνατό.

Αναφορικά δε με την δική του εκτίμηση – ως γιατρός – για το πότε θα έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας δήλωσε: «Μόλις χτες ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ενδεχομένως και τον Νοέμβριο, να είναι έτοιμο το εμβόλιο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουμε κάτι στα χέρια μας. Θέλουμε ένα τρίμηνο μέχρι να εμβολιαστεί ο κόσμος και να υπάρχει και ανοσία, για να μπορέσουμε μετά τον επόμενο Μάρτιο, να επανερχόμαστε σιγά σιγά στην προ – κορωνοϊού κανονικότητα»

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

“Οι ειδικοί αποφάσισαν πιο νοσοκομείο θα είναι νοσοκομείο αναφοράς….”

Απαντώντας σε όσους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την απόφαση να γίνει νοσοκομείο COVID το νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς θεωρούσαν καταλληλότερο το Παναρκαδικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, δήλωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί αυτά που λένε οι επιστήμονες. “Ο επιστημονικός κόσμος αποφάσισε πως χρειάζεται δεύτερο σημείο αναφοράς στην Πελοπόννησο. Γεωγραφικά ήθελαν ένα που να είναι στην νότια Πελοπόννησο. Αυτή η απόφαση δεν είναι δουλειά ούτε του βουλευτή, ούτε του Περιφερειάρχη ούτε του δημάρχου. Αποφασίζουν οι επιστήμονες. Σαν γιατρός θα σας πω, πως το Παναρκαδικό, δεν μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς, γιατί έχει κάποιες ειδικότητες μοναδικές σε όλη την Πελοπόννησο και έτσι δέχεται περιστατικά από παντού. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να χάσει από την δυναμικότητα του”.

“Περιφέρεια και κυβέρνηση είναι δίπλα στην μεγάλη επένδυση του κ.Δέμου – Θα φτιαχτούν συνολικά τέσσερα εργοστάσια στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης”

Για την αχτίδα αισιοδοξίας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μετά την απόφαση του κ.Δέμου να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση στην ΒΙ.ΠΕ (εργοστάσιο φαρμακοβιομηχανίας) ο κ.Βλάσης αποκάλυψε, πως λόγω της στενής οικογενειακής φιλίας που τον συνδέει με την οικογένεια, ήταν εκείνος που για πάνω από δυο χρόνια προσπαθούσε, να στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Αρκαδία. “Αυτή την στιγμή έχει αγοραστεί η αποθήκη και έρχονται συνέχεια και αποθηκεύονται μηχανήματα. Θα ξεκινήσει η δημιουργία του πρώτου εργοστασίου και συνολικά θα κατασκευαστούν τέσσερα. Είναι η πρώτη – μετά τον Αστέρα – μεγάλη επένδυση στην Αρκαδία”, δήλωσε ο κ.Βλάσης, ενώ συμπλήρωσε, πως αυτή η επένδυση θα μπορέσει, να απορροφήσει και ένα μεγάλο τμήμα των κατοίκων της Τρίπολης, που εργάζονται στην Μεγαλόπολη, μιας που θα ανοίξουν 500 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε στον αέρα της εκπομπής έγινε και συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να στηριχτούν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις. “Και η Περιφέρεια και η κεντρική κυβέρνηση είναι δίπλα σε αυτή την επένδυση. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος και θα δοθούν και κίνητρα και σε όποιον άλλο επιχειρηματία θέλει να επενδύσει και να ρίξει χρήματα στην αγορά”, υπογράμμισε.

“Τρίπολη, Κόρινθος και Μεγαλόπολη θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα έχουν φυσικό αέριο…”

Αναφερόμενος στα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το δίκτυο φυσικού αερίου, δήλωσε: “Η Τρίπολη το είχα πει και το πιστεύω, πως θα είναι από τις πρώτες πόλεις όπου θα έρθει το φυσικό αέριο. Έχουν γίνει νομίζω οι αδειοδοτήσεις για Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη. Υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα έχουν φυσικό αέριο”, ενώ πρόσθεσε: “Θα βοηθήσουμε να πάει σε όλους τους νομούς το αέριο γρήγορα”.

Στις φωνές που αντιδρούν στο γεγονός της ύπαρξης ιδιωτικής εταιρείας, τόνισε: “Το ποιος θα πάρει μια άδεια φυσικού αερίου είναι θέμα της ΡΑΕ η οποία τηρεί το νόμο και δεν παρεμβαίνει κανείς. Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δημόσιο. Ηδη η ΔΕΠΑ είναι σε φάση ιδιωτικοποίησης, άρα ότι και να γίνει σίγουρα μιλάμε για ιδιωτικό χαρακτήρα. Για να είναι ήσυχος και ο κόσμος η τιμή καθορίζεται από την ανεξάρτητη αρχή ενέργειας και όχι από τους ιδιώτες. Θεωρώ ότι η Τρίπολη – αν προχωρήσουν γρήγορα τα γραφειοκρατικά θέματα – θα έχει πολύ πιο γρήγορα φυσικό αέριο από άλλες πόλεις”

“Υπάρχει πραγματικό πάθος και διάθεση προσφοράς…”

Στην συνέχεια ζητήθηκε από τον κ.Βλάση η εκτίμηση του αναφορικά με τον πρώτο χρόνο θητείας τόσο του νέου Περιφερειάρχη όσο και των Δημάρχων της Αρκαδίας (4 στους 5 είναι καινούργια πρόσωπα), τόνισε: “Έχουν την ατυχία να λειτουργούν μέσα σε μια περίοδο πανδημίας που πολλά δεν μπορούσαν, να τρέξουν. Υπάρχει πραγματικό πάθος και διάθεση προσφοράς”, ενώ μίλησε εκτενώς και για δυο έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Το ένα αφορά στην παράκαμψη των Λαγκαδίων – που αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα όπως είπε- και το άλλο στον περιφερειακό δρόμο της Τρίπολης.

Τέλος για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε και πάλι εικόνες του παρελθόντος με τα σκουπίδια να είναι βουνά έξω από τα σπίτια. “Πιστεύω, πως η Περιφέρεια θα βρει λύση και εμείς είμαστε αρωγοί για να γίνει το καλύτερο για τον τόπο. Υπάρχει μια κυβέρνηση και μια Περιφέρεια που μπορούν να συνεννοηθούν – υπάρχει δηλαδή επικοινωνία – για να βρεθεί λύση”