”Καλάθι προϊόντων Πελοποννήσου”…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ “ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ”

Με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Κανελλόπουλο συναντήθηκε την Τετάρτη το πρωί, στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, προκειμένου να καταρτιστεί το επιχειρησιακό πλάνο για το “καλάθι προϊόντων Πελοποννήσου”.



Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Εφαρμογών και Έρευνας του Υπουργείου, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και τα μέλη των επιτροπών του Καλαθιού.

Ο κ. Τατούλης στην εισήγησή του σημείωσε ότι “το καλάθι των αγροτικών προϊόντων είναι το σύνολο της αγροτικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα επόμενα χρόνια, σε μια πολιτική προτεραιότητα, όπου πλέον η χώρα μας κάνει βήματα για να ξαναγυρίσει στην παραδοσιακή αντίληψη στην ανάπτυξη της οικονομίας της”. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “η επάνοδός μας στην προτεραιότητα της Αγροτικής Οικονομίας και της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας σε σύγχρονο τρόπο, σε σύγχρονο επίπεδο, σε επιχειρηματικές βάσεις, θα είναι και η ελπίδα σωτηρίας αυτού του τόπου για να βγει από την κρίση”, ενώ δήλωσε απερίφραστα πως πνέει καινούργιος άνεμος στα θέματα αγροτικής οικονομίας και πολιτικής, καθώς “το υπουργείο θα αποκεντρώσει πάρα πολλές δομές και θα υπάρξουν καινούργιες πλέον δομές και δομές συνεργασίας, με την ευθύνη πλέον της Περιφέρειας”.

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου, στην τοποθέτησή της, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας και σημείωσε ότι “πρέπει να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, μέσα από νέες δομές, να έχουν υποστήριξη”. Και πρόσθεσε: “Για μας η αγροτική οικονομία, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες, πάνω στον οποίο θα αναπτύξουμε τη νέα Πελοπόννησο, την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, μια ανάπτυξη η οποία πλέον θα είναι και στοχευμένη, σ’ ό,τι έχει να κάνει με την αγροτική οικονομία”. “Να έχουμε συγκεκριμένα καλλιεργητικά πλάνα, ώστε να μην μείνουμε μόνο σε εξαγγελίες, όπως δυστυχώς είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάκου.

Ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των εργασιών και το πόρισμα, το οποίο, όπως είπε, “θα αποτελέσει άριστη εισήγηση για το Περιφερειακό Συμβούλιο” και πρόσθεσε: “Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, έγιναν δουλειές που έχουν σχέση με τις πολιτικές, ιδεολογικές προσεγγίσεις στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά έγιναν και πολλές διεισδύσεις σε βάθος, για το τί, πώς και πού πρέπει να καλλιεργήσουμε”. Αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και βημάτων που θα πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, έκανε λόγο για σύσταση υπηρεσίας (σε κάθε νομό) στήριξης του αγρότη και του κτηνοτρόφου και υπηρεσίας εφαρμοσμένης έρευνας για τη γεωργία και κτηνοτροφία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ τόνισε ότι πρέπει από τη Δευτέρα να ξεκινήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου το καλλιεργητικό πλάνο ανά νομό, δήμο και περιοχή, ώστε να γίνει πλέον το αναλυτικό καλλιεργητικό πλάνο με τις παλιές και νέες καλλιέργειες, για να στηριχτεί το εισόδημα του αγρότη, η αγροτική παραγωγή και η οικονομία της χώρας μας. “Ασφαλώς θα παλέψουμε για τα προϊόντα που παράγουμε στην Πελοπόννησο γιατί είναι εκλεκτά προϊόντα, έχουμε όμως ανάγκη από καινούργιες καλλιέργειες”, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος και κατέληξε: “Γνωρίζουμε πώς θα καλλιεργήσουμε τα παλιά μας προϊόντα, οφείλουμε όμως με καινούργιες καλλιέργειες να ενισχύσουμε το εισόδημα του αγρότη και να μεγαλώσουμε τον όγκο της παραγωγής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της περιοχής”.

Προηγούμενο άρθροΤο Δημοτικό Συμβούλιο για την υπόθεση του Αστέρα…
Επόμενο άρθροΣε ετοιμότητα για τις πυρκαγιές…