Κάλεσμα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για τα χρηματοδοτικά προγράμματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (+φωτό, vid)

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 15:46

Το μεσημέρι της Παρασκευής 28/08 συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσία και του Περιφερειάρχη με αφορμή τη χρηματοδοτική δράση του ΠΕΠ Πελοποννήσου με τίτλο: «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού».

Παρουσία στο πάνελ εκτός από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, έδωσαν ο Προϊστάμενος διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Επιμελητηρίων Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Παναρίτης και ο συνεργαζόμενος με την Περιφέρεια στον τομέα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.Αρχικός ομιλητής ήταν ο κ. Ψαράκης ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις χρηστικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τους τρόπους συμμετοχής και κατάθεσης αιτήσεων, τον τρόπο αξιολόγησης των φακέλων υποβολής, τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στη συνέχεια ο κ. Παναρίτης παίρνοντας το λόγο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τέτοιου είδους χρηματοδοτικά προγράμματα ως οξυγόνο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εν’ μέσω της σοβαρής κρίσης λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό. «Προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων και επιχειρηματιών» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους αντίστοιχες επιχειρήσεις να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα. Τέλος εξέφρασε την επιθυμία στο μέλλον να ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα περισσότεροι ΚΑΔ προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και παράλληλα να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη απορροφητικότητα!

Από την πλευρά του ο κ. Μπουντρούκας τόνισε ότι στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας γίνεται προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας και την καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα ο κ. Μπουντρούκας τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα όπως από τη Διεύθυνση Γεωργία για επιχειρήσεις μεταποίησης, αλλά και πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τις επιχειρήσεις στη μετάβασή του στη μετα-λιγνιτική εποχή, υπογραμμίζοντας ότι στην πορεία σε ότι αφορά το Βιοτεχνικό Πάρκο Μεγαλόπολης θα προκύψουν εξαιρετικές τιμές και όρους προς τους επαγγελματίες της περιοχής. Παράλληλα τόνισε ότι προωθούνται και προγράμματα για την καινοτομία με τη συνεργασία μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας.

Ο κ. Μπουντρούκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊο να μην κατάφερε να συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στόχος της Περιφέρειας παραμένει η εξωστρέφεια στην επιχειρηματικότητα και η δημιουργία μιας μόνιμης Έκθεσης στην Πελοπόννησο. Τέλος τόνισε ότι στόχος παραμένει και η βελτίωση και αναβάθμιση της Αγροτικής Παραγωγής στην Πελοπόννησο.

 

Νίκας σε επιχειρήσεις: «Ελάτε να πάρετε τα συγκεκριμένα χρήματα»

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που τόνισε αρχικά ότι «σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η διάχυση της πληροφορίες και η άμεση πληροφόρηση των επιχειρηματιών για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που τρέχουν στην Περιφέρεια και ότι θα αξιοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά χρήματα από αυτούς που τα έχουν ανάγκη! Να μην περιμένετε να βγούμε από τη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού.».

Ο κ. Νίκας τόνισε ότι εν’ όψει της διάθεσης ενός ποσού που αγγίζει περίπου τα 25.000.000 € για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που χωρίζεται σε τρία διαφορετικά πακέτα:

α) ποσό που αγγίζει και μπορεί να ξεπεράσει τα 3.250.000 €. Στόχος της χρηματοδότησης όπως τονίστηκε είναι η αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός. Τα χρήματα για κάθε επιχείρηση μπορεί να αγγίξουν και τα 60.000 € με ποσοστό χρηματοδότησης μέχρι και 70% της συνολικής δαπάνης.

β) Ακολουθεί ένα ποσό 18.000.000 € σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη που αφορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις μέχρι και ύψους 400.000 € με ποσοστό 70% επί της συνολικής δαπάνης και

γ) ένας τρίτο ποσό περίπου 4.000.000 € το οποίο απευθυνόταν σε επιχειρήσεις που επεξεργάζονταν αγροτικά προϊόντα στα αστικά κέντρα, με το πρόγραμμα να τρέχει εδώ και καιρό που δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, με απορρόφηση μόνο του ποσού της τάξεως των 500.000 €.

Ο κ. Περιφερειάρχης απευθύνοντας μήνυμα προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τόνισε ότι μπορούν να ενημερωθούν ουσιαστικά από τα κατά τόπους Επιμελητήρια της Περιφέρειας.