Καλοκαιρινές διακοπές: Αναγκαία η λήψη πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παρά τα πρόσφαρα μέτρα της Κομισιόν για τα ταξίδια, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν κατά τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής με εκπροσώπους της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, επικέντρωσαν στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια των ταξιδιών, στην έλλειψη απτής βοήθειας στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, αλλά και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επιβατών.



Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί ιστότοπος για ασφαλείς επιλογές διακοπών, ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης, ενώ, ρεαλιστικά, δεν θα είναι έτοιμο πριν από αυτό το καλοκαίρι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια. Συγκεκριμένα:

Επανεκκίνηση του τουρισμού: Τα μέλη του ΕΚ επισήμαναν την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ταξιδιών μέσω πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, καθώς η τρέχουσα κατάσταση παραμένει αβέβαιη παρά τα μέτρα που πρότεινε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές ότι «ένας ιστότοπος πληροφοριών για ασφαλείς επιλογές διακοπών θα είναι διαθέσιμος εντός λίγων εβδομάδων».

Οικονομικές δυσκολίες: Πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που έθεσαν το ζήτημα της μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας, του κινδύνου χρεοκοπιών στον τομέα, ενώ σχολίασαν την έλλειψη απτής βοήθειας και βραχυπρόθεσμων μέτρων, καθώς και ειδικών κονδυλίων στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια: Κατόπιν πολλών ερωτημάτων για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει βελτιωθεί και η άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων, θα πρέπει να βασίζεται σε καθορισμένα κριτήρια και ισχυρά πρωτόκολλα υγείας. Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν κατά τη συζήτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθιερώσουν συστήματα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια, καθώς «ανάλογη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι ρεαλιστικά έτοιμη πριν από αυτό το καλοκαίρι».

Δικαιώματα επιβατών: Οι ευρωβουλευτές τόνισαν πολλές φορές ότι οι κανόνες για τις αποζημιώσεις συχνά δεν ακολουθούνται σε διάφορα κράτη μέλη (π.χ.: απόδοση χρημάτων αντί αλλαγής ημερομηνίας μετά την ακύρωση πτήσης κ.λπ.). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα παρακολουθείται στενά και ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης.

Αντιδράσεις της Ειδικής Ομάδας του ΕΚ για τον Τουρισμό

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνεδρίαση συζητήθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, και η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

«Περιμέναμε πιο φιλόδοξη και σταθερή χρηματοδότηση για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους των οποίων τα εισοδήματα εξαρτώνται από τον τουρισμό», τόνισε η ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Κλαούντια Μοντέιρο ντε Αγκιάρ, η οποία υποστήριξε ότι η οικονομική βοήθεια για τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού θα πρέπει είναι διαθέσιμη εντός αυτού του έτους.

«Ήταν μία ιστορική ανακοίνωση για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να αποφύγω την κριτική», δήλωσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής από την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, Ίστβαν Ουγχέλι και εξήγησε: «Ο τουρισμός έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις, αλλά δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν η εξειδικευμένη χρηματοδότηση και τα μέτρα στήριξης. Έχουμε μάθει ότι τα μέτρα στήριξης λειτουργούν μόνο όταν συνοδεύονται από πόρους αφιερωμένους στο σκοπό αυτό. Τα όμορφα λόγια δεν ταΐζουν τους ανέργους».

«Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των ταξιδιωτών και των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Ζοζέ Ραμόν Μπάουζα, από την Ομάδα Renew. «Χαιρετίζουμε το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό και τις μεταφορές. Ωστόσο, καλούμε την (Επιτροπή να εκπονήσει μια πρόσθετη στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό, για να ανταποκριθεί όχι μόνο στις τρέχουσες προκλήσεις, αλλά και στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του τομέα».

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνωνν, Καρίνα Ντέλι τόνισε: «Το άνοιγμα των συνόρων θα πρέπει να είναι δυνατό μόνο αν οι δημόσιες αρχές επιβεβαιώσουν ότι ο κίνδυνος ενός νέου κύματος κρουσμάτων COVID-19 είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση, αν τα σύνορα ανοίξουν ξανά, δεν μπορεί να υπάρξουν οποιεσδήποτε διακρίσεις, ενώ τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να στηρίζονται σε ξεκάθαρα κριτήρια. Το άνοιγμα των συνόρων μόνο μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών για καθαρά οικονομικούς λόγους είναι απαράδεκτο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΘεοχάρης: Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα
Επόμενο άρθροΔρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα 1/6 έως 7/6