Κανδήλα | Σε απόγνωση οι παραγωγοί για τις ζημιές από το χαλάζι – Αυτοψία ΕΛΓΑ & Γιαννακούρα (vid,ph)

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 18:15

Οι παραγωγοί ζητούν να γίνουν σωστές εκτιμήσεις και να δοθούν ανάλογες αποζημιώσεις, αφού η ζημιά είναι τεράστια

Μία ακόμα αγροτική περιοχή της Αρκαδίας “χτύπησε” το χαλάζι. Αυτή τη φορά το “θύμα” ήταν η Κανδήλα, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς η καλλιέργεια ντομάτας αλλά και άλλων προϊόντων όπως το Καλαμπόκι και τα σιτηρά που είχαν φυτεύσει οι παραγωγοί.Επίσης σημειώθηκαν ζημιές σε ποιμνιοστάσια λόγω της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, ενώ ζημιές είχαμε και σε αγροτικούς δρόμους.

Οι αγρότες, όπως θα δείτε στις δηλώσεις τους, εκφράζουν την απόγνωσή τους και την απελπισία τους, αφού για μία ακόμα φορά η παραγωγή τους καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες. Στο μόνο που ελπίζουν είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν.

Ζητούν λοιπόν αυτή τη φορά να τύχουν πιο δίκαιης μεταχείρισης, γιατί δεν έχουν τρόπο να καλύψουν τα έξοδά τους και να πληρώσουν τα χρέη τους, αφού για να καλλιεργήσουν είναι χρεωμένοι. Επισημαίνουν πως δεν γίνεται να φυτεύσουν εκ νέου ντομάτα και τονίζουν πως η φετινή παραγωγή χάθηκε ολοκληρωτικά.

Επίσης κάνουν αναφορά και στα έργα τα αρδευτικά και τα αποστραγγιστικά που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στην περιοχή βρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μαζί με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ηλία Αγγελόπουλο και είδαν από κοντά τις ζημιές.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε πως “τρέχουν” οι διαδικασίες για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι και τις καταιγίδες και επεσήμανε πως ο ΕΛΓΑ κάνει ό,τι μπορεί για την στήριξη των αγροτών,ενώ ανέφερε για μία ακόμα φορά πως υπάρχει το πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας που επιδοτείται αλλά δυστυχώς δεν δείχνουν ενδιαφέρον οι παραγωγοί.

Ο κ. Γιαννακούρας δήλωσε πως βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των αγροτών και επικοινωνούν συνεχώς με τον ΕΛΓΑ για να επισπευστούν οι εκτιμήσεις και να δοθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι αποζημιώσεις, ενώ τόνισε πως τα έργα στον κάμπο της Κανδήλας δεν έχουν καθυστερήσει, ούτε σταματήσει αλλά θα γίνουν κανονικά το προσεχές διάστημα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο (σε λίγο) με τα όσα δήλωσαν οι παραγωγοί καθώς και ο κ.Αγγελόπουλος με τον κ.Γιαννακούρα.