Κανόνες δόμησης σε παραδοσιακούς και μικρούς οικισμούς της Αρκαδίας (vid, ph)

Παρουσίαση μελέτης και διαβούλευση με ΟΤΑ και μηχανικούς στην Τρίπολη 

Στο πλαίσιο ημερίδας διαβούλευσης και ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, παρουσιάστηκε η μελέτη που είχε ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ και από το 2012 για τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης σε παραδοσιακούς και οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκων στην Αρκαδία.



Συνολικά έχουν χαρακτηριστεί,  από το 1998, 45 οικισμοί ως παραδοσιακοί, ενώ στη μελέτη προβλέπεται η ένταξη άλλων 15 οικισμών στην Αρκαδία και επιπλέον κρίθηκαν ενδιαφέροντες άλλοι 130 οικισμοί.

Σκοπός της μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος που προωθείται είναι να διατηρηθεί το παραδοσιακό χρώμα και η πολιτιστική κληρονομιά των οικισμών αυτών και να τεθούν επιπλέον κανόνες στην δόμηση. Κανόνες που θα βοηθούν και τους τεχνικούς και θα έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα δόμησης.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί άλλωστε και στην Αρκαδία βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω της τουριστικής ανάπτυξης που ήδη υπάρχει και που στόχος είναι να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη διάρκειά της ενημερώθηκαν κυρίως εκπρόσωποι των δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (Τεχνικό Επιμελητήριο και Σύλλογοι Μηχανικών).

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με τις δηλώσεις του Γιάννη Σταματάκου, Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Χαρίκλειας Τσιώλη, Προέδρου ΤΕΕ Πελοποννήσου και ένα απόσπασμα από την εισήγηση της εκπρόσωπου του Υπουργείου.

Ε.Τ.

Προηγούμενο άρθροΔ. Μεγαλόπολης: «Κάποιοι στηρίζουν το πολιτικό τους μέλλον στην αποτυχία του αντιπάλου»
Επόμενο άρθροΕνημέρωση για το βακτήριο Xylella και το κόκκινο σκαθάρι στο Π. Άστρος