Καρύταινα | Τίμησαν τον αναμορφωτή της Νομικής Επιστήμης Ν.Δημητρακόπουλο (vid,ph)

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 09:08

Εκδήλωση απόδοσης τιμής στον μεγάλο Καρυτινό Νομοθέτη, Πολιτικό και Αναμορφωτή της Ελληνικής Δικαιοσύνης, Νικόλαο Π.Δημητρακόπουλο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου στην γενέτειρά του, Καρύταινα.

Για τη σημασία του έργου του Ν.Δημητρακόπουλου στη νομική επιστήμη και τη Δικαιοσύνη μίλησαν ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης ο δικηγόρος Δ. Καραμήτζος.Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος υπήρξε στην εποχή του ο ανορθωτής του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά και της Δικαιοσύνης ειδικότερα, δεινός υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της αλλά και σφοδρός πολέμιος οποιουδήποτε κρατικού ή κομματικού παρεμβατισμού σ΄ αυτήν, φθάνοντας αρκετές φορές ακόμα και σε σύγκρουση με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετείχε.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου από το 1910 έως το 1912.

Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ξεχώρισε για τη ρητορική του δεινότητα και για το πλουσιότατο νομοθετικό του έργο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, επίσης αύξησε τους δικαστικούς μισθούς για να ενισχύσει την αμεροληψία των λειτουργών της Θέμιδος, καθιέρωσε τη μονιμότητα των δικαστών, έδωσε έμφαση στους νόμους περί προστασίας των εκλογών κ.ά. Παρόλο που δεν ήταν καθηγητής νομικής, αν και του είχε προταθεί η θέση, το επιστημονικό του έργο υπήρξε σημαντικό, με κυριότερο το Νομικαί Ενασχολήσεις (4 τόμοι), στο οποίο αναφέρονται όλες οι αγορεύσεις του στη Βουλή από την περίοδο 1915-1916 και αφορούν θέματα αστικού, ποινικού και δημοσίου δικαίου. Εκτός από το επιστημονικά έργα έγραψε και διάφορα άλλα όπως: Πολεμικά Απομνημονεύματα (1898), Θεοκρισία παρά τοις Έλλησιν, Πολιτικά κ.ά.

Να σημειώσουμε πως το πατρικό του σπίτι στην Καρύταινα έχει παραχωρηθεί από τον ίδιο τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο στην ΤΚ Καρύταινας και μετά από έργο, κατόπιν αιτημάτων κατοίκων της Καρύταινας,  που ενέταξε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη για την επισκευή της σκεπής του, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό, ξεκίνησε η συνολική αποκατάσταση της οικίας, με σκοπό να αποτελέσει ένα χώρο στον οποίο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση.