Καταγγελίες για εμπρησμό και ολιγωρία στο Βασιλίτσι (vid)

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021 11:30

“Ηταν εμπρησμός έτσι όπως μπήκαν οι φωτιές” είπε στο eleftheriaonline.gr ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Σιψάς, χθες τρίτη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, κατά την επίσκεψή των δημοσιογράφων του μέσου στο Βασιλίτσι και στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκριμένα το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.eleftherionline.gr αναφέρει τα εξής:Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη να σβήσουν τις όποιες εστίες υπήρχαν για να μην εκδηλωθούν ξανά επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του εργολάβου είχαν ξεκινήσει την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου που κάηκε, και ο δήμος αγωνιζόταν να ξαναλειτουργήσει το δίκτυο ύδρευσης και να πάει το νερό στο Βασιλίτσι.

Πυροσβεστικές δυνάμεις που τροφοδοτούσαν με νερό υπήρχαν στο “λιμανάκι” και στη βίλα Καλτσίδη. Από κει πήρε νερό ένα μικρό πυροσβεστικό με τον πρόεδρο του Βασιλιτσίου Νικοστέλιο Τομαροπανάγο, που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα για να σβήσει μια εστία πάνω από το Βασιλίτσι, σε λόφο που είχε φωτοβολταϊκά σε κοντινή απόσταση.

Στην περιοχή Κρυονέρι, κοντά στο “λιμανάκι” είδαμε το σημείο που η φωτιά πέρασε τον επαρχιακό δρόμο κι έφτασε στη θάλασσα.

Στο ρεπορτάζ μας ο κ. Σιψάς έκανε λόγο για απίστευτη καταστροφή, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, που κατάγεται από την περιοχή, κατήγγειλε ολιγωρίες και επιχειρησιακό λάθος στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων.

Ο Γιώργος Αργυρόπουλος από τα Λειβαδάκια, που συμμετείχε στη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά και να μην μπει στο χωριό του, μας ενημέρωσε διαμαρτυρόμενος ότι υπήρξε καθυστέρηση – και παρατήρησε με θυμό πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα Λειβαδάκια, λόγω της εντολής που είχαν.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Σιψάς μας επεσήμανε ότι “την Τρίτη ήταν εξαιρετικά δύσκολα, εφιαλτικά τα πράγματα” και μίλησε για απίστευτη καταστροφή, πύρινη επέλαση και λαίλαπα.

“Είδα σπίτια να καίγονται, πληγωθήκαμε όλοι” σημείωσε κι εξέφρασε την ελπίδα “σύντομα να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, για να έρθει η ζωή σε φυσιολογικά πλαίσια”.

Μας πληροφόρησε ότι “σήμερα υπάρχουν μικρά μέτωπα που τα παλεύουν για να μην έχουμε το χθεσινό” και εκτίμησε πως “ήταν εμπρησμός έτσι όπως μπήκαν οι φωτιές”, προσθέτοντας: “Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα. Ηταν νοσηροί εγκέφαλοι, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον;”.