Καταγγελίες Γόντικα για το νέο κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη – Απάντηση Λαμπρόπουλου (video)

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 16:28

Μετά την μεταφορά των περισσοτέρων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε νέο κτίριο, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις που αναφέρουν ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος.

Το Δημοτικό ραδιόφωνο συνάντησε τον περιφερειακό συμβούλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκο Γόντικα και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο. Οι οποίοι μας μίλησαν για την μετακίνηση των υπηρεσιών.Ο κ Γόντικας αναφέρει: 

Η Περιφερειακή Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της, ανάδειξε ως μείζον πρόβλημα τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών στην Πελοπόννησο, στην πλειονότητα σε ακατάλληλα και ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά κτίρια. Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να αποδείξει ότι όλα αυτά ήταν λόγια.

Στη Τρίπολη θα χειροτερέψουν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων και εξυπηρέτησης των πολιτών, με την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών στο νέο ιδιωτικό κτίριο κλουβί, που ομόφωνα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή.

Ήδη ξεκίνησαν οι μετακομίσεις και βλέπουμε στοιβαγμένους  υπαλλήλους σε έναν ενιαίο χώρο, ο ένας δίπλα και πάνω στον άλλον, σε γραφεία που υπάρχει πρόβλημα εξαερισμού, που για να κάνουν οι υπάλληλοι τη δουλειά τους τα χαρτιά που χρειάζονται τα έχουν κάτω, μέσα σε κούτες και σε καφάσια αγροτικών προϊόντων,  που δεν υπάρχει χώρος για τον πολίτη που θα έρθει στις υπηρεσίες να εξυπηρετηθεί και όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο κορονοϊού. Δηλαδή η Περιφέρεια που είναι αρμόδια να παίρνει μέτρα για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός κάνει ακριβώς το αντίθετο δίχως να λογαριάζει κανέναν. Δεν υπάρχει ένα ψυγείο, ένα κουζινάκι κάτι, για να βάλει ο εργαζόμενος το νερό του, το σάντουιτς που φέρνει από το σπίτι του, να φτιάξει τον καφέ του, τους στέλνει όλους στο κυλικείο. Για την πρόσβαση στο κτίριο ούτε λόγος, όποιος θέλει να πάει με το αυτοκίνητό του θα πρέπει να πάει να γυρίσει στις εργατικές κατοικίες ή δεν ξέρω που αλλού για να μπορέσει να έχει πρόσβαση.

Ο χώρος δεν αρκεί ούτε για τους μόνιμους υπαλλήλους τι θα γίνει με τους συμβασιούχους 8μηνα, 6μηνα κλπ. που έχουν προσληφθεί για κοινωφελή εργασία, για αντιμετώπιση του κορονοϊού, «συνεργάτες» από αναπτυξιακές κλπ.; Δεν αρκούν οι χαμηλοί μισθοί, η ομηρία μήπως και ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, μήπως και μονιμοποιηθούν, θέλουν να τους τσαλαπατήσουν και την αξιοπρέπεια, αφού δεν προβλέπεται για αυτούς χώρος.

Επειδή ζούμε και σε περίοδο πανδημίας θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο υγειονομικά να στεγαστούν όλες αυτές οι υπηρεσίες στο νέο κτίριο.

Για όλα αυτά, η πλειοψηφία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας δεν παίρνει θέση, περιορίζεται στο «άσε πρώτα να πάνε και μετά βλέπουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας», δηλ. «φέξε μου και γλίστρησα» όταν εγκατασταθούν οι υπηρεσίες θα τρέχουν να βρουν τη λύση σε βάρος των εργαζόμενων, με άλλα λόγια δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα.

Συνάδελφοι πρέπει να απαιτήσουμε τώρα:

  1. Να μην γίνει η μετεγκατάσταση όλων αυτών των υπηρεσιών στο νέο νοικιασμένο ιδιωτικό κτίριο, χωρίς να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.
  2. Τις ανάλογες εκθέσεις-πιστοποιήσεις του τεχνικού ασφαλείας και του ιατρού εργασίας για την καταλληλότητα του κτιρίου, κύρια όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων αλλά και των συνθηκών δουλειάς πχ. εξαερισμού, κίνδυνοι ατυχημάτων εντός και εκτός κτιρίου κλπ.
  3. Την ανέγερση δημόσιου κρατικού σύγχρονου Διοικητηρίου στη Τρίπολη, μακριά από ΣΔΙΤ, όπου θα στεγαστούν όλες οι Δημόσιες – Δημοτικές – Περιφερειακές Υπηρεσίες.


Ο κ Λαμπρόπουλος απάντησε λέγοντας: 

Μεταφερόμαστε σε ένα νέο κτίριο το οποίο επελέγη με μία συγκεκριμένη διαδικασία διαγωνισμού με μία επιτροπή που δεν ήτανε μόνο παραταξιακοί και συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες και το έκριναν κατάλληλο γνωρίζοντας πόσοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στο συγκεκριμένο κτίριο.

Μάλιστα μέρος των υπαλλήλων κρίναμε κατάλληλο και μεταφέρθηκε στο κτίριο της πρώην ΥΕΒ εκεί που στεγάζεται πλέον η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και η διεύθυνση κτηνιατρικής.

Να διαβεβαιώσω ότι προσπάθεια που γίνεται είναι προσπάθεια να εξασφαλίσουμε καλές εργασιακές συνθήκες καλό περιβάλλον και οικονομία στην λειτουργία του κτιρίου και των υπηρεσιών.

Πάμε λοιπόν σε ένα κτίριο το οποίο έχει τουλάχιστον 100 θέσεις πάρκινγκ σε δύο υπόγεια, επιδιώκουμε έναν εργονομικό σχεδιασμό του κτιρίου έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με ασφάλεια όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι μεταφέρονται εκεί. Εκεί μεταφέρεται και το δικό μου γραφείο.

Να πούμε ότι η διαδικασία της μεταφοράς η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, επομένως όλοι ξέρουν και τις συνθήκες τις οποίες γίνεται η μεταφορά των υπηρεσιών, γίνεται τμηματικά προκειμένου να διαπιστωθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν.

Να διαβεβαιώσω ότι στα θέματα των υγιεινών συνθηκών, των συνθηκών λειτουργίας, των συνθηκών συνεργασίας των υπηρεσιών μεταξύ τους και της εξυπηρέτησης των πολιτών δεν θα γίνει καμία έκπτωση.

Θα εξασφαλίσουμε έτσι όπως έχουμε δεσμευτεί υγιεινού ώρες λειτουργίας. Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει γιατρό Εργασίας έχει τεχνικό ασφαλείας οι οποίοι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά έχουν μια μικρή περίοδο προσαρμογής αν υπάρξουν τα οποιαδήποτε θέματα θα τα αντιμετωπίσουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να στοιβάξω υπαλλήλους τον έναν πάνω στον άλλον, σας είπα ξανά ότι υπηρεσίες που μεταφέρονται είναι και λιγότερες από αυτές που τελικά θα θέλαμε.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν αντιθέτως θέλουμε και το προσωπικό μας και οι πολίτες που θα εξυπηρετούνται να είναι σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με τις σύγχρονες προδιαγραφές διαφανούς λειτουργίας και επικοινωνίας όλων μεταξύ τους και βεβαίως με όρους ασφαλείας.

Όποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν οποιοδήποτε θέμα, να το θέσουν και αν υπάρξουν θέματα ανακατανομής μέσα στο κτήριο είναι βέβαιον ότι θα τα συζητήσουμε.

Το συνολικό κόστος των ενοικίων παραμένει το ίδιο με την διευκρίνηση ότι όλες οι υπηρεσίες μας μαζεύονται σε ένα κτίριο.

Επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας δηλαδή λειτουργικού κόστους και βεβαίως εξασφαλίζουμε για τους υπαλλήλους μας αλλά και για τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες μας πλέον των 100 θέσεων στάθμευσης χωρίς να επιβαρύνουμε με επιπλέον ενοίκιο γιατί μέσα στο ίδιο ενοίκιο συμπεριλαμβάνονται κι αυτές.

Όλη αυτή διαδικασία επιδιώκουμε στις 15 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί.