Καθαρίστηκε από εθελοντές και ΔΕΥΑΤ η Φιλίππειος Κρήνη στη Νεστάνη

Έτσι στις 18.5.2016 καθαρίστηκε η Φιλίππειος Κρήνη, ή Πέρα βρύση για τους ντόπιους .
Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε από συνεργείο της ΔΕΥΑΤ.
Δύο (2) νέοι του χωριού μας , την Κυριακή 15 Μαίου πήραν την πρωτοβουλία του καθαρισμού της βρύσης και του περιβάλλοντα χώρου , και αφού βρέθηκε στο χώρο ο συγχωριανός μας ο Γιώργος ο Καρώνης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ,  ενημερώθηκε για τις δυσκολίες του καθαρισμού δεσμεύτηκε και έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την αποστολή του συνεργείου της ΔΕΥΑΤ σήμερα .
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Συλλόγου Νεστάνης ευχαριστεί θερμά την ΔΕΥΑΤ, τον Γιώργο τον Καρώνη αλλά ΚΥΡΙΩΣ την νεολαία της Νεστάνης. ΜΠΡΑΒΟ παιδιά και για αυτή σας την πρωτοβουλία σας!!!!!!

Παραθέτουμε μια αναφορά που δανειστήκαμε  για την Φιλίππειο Κρήνη «Περαβρύση” από Πτυχιακή Εργασία των ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΚΩΝ/ΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ στη σελίδα 34 http://okeanis.lib.teipir.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/476/pol_00853.pdf?sequence=1



Η Φιλίππειος Κρήνη, Νεστάνης

Κοντά στη Νεστάνη στρατοπέδευσε ο Φίλιππος και την εκεί πηγή εξακολουθούν να την ονομάζουν, από το όνομα εκείνου, Φιλλίπειον. Παυσανία Αρκαδικά, 7,4.

Στο δυτικό άκρο της Νεστάνης, στην «ερατεινή Μαντινεία», στρατοπέδευσε ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος,όταν μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. κατέβηκε στην Πελοπόννησο για να συνάψει συνθήκη με τις αρκαδικές πόλεις.

Η βασιλική σκηνή του στήθηκε δίπλα σε μία πηγή όσο καιρό διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, η οποία ήταν λίγο πιο βόρεια από το σημείο που έχει κτιστεί η σημερινή μνημειακή κρήνη.

Το 1845 το τέκνο της Νεστάνης, Φιλικός και αξιωματούχος του 35 Ρώσικου στρατού, Θεοδόσιος Ρεβελιώτης,έστειλε στη γενέτειρα του 600 ρούβλια για την ανέγερση της κρήνης, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο λόφο της Πανηγυρίστρας. Καλολαξευμένες αρχαίες πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο των δύο τυφλών αψιδωμάτων της.

Ανάμεσα τους διασώζεται ως σήμερα, μια απελευθερωτική επιγραφή από τον 1ο μ.Χ. αιώνα εντοιχισμένη στη δεξιά καμάρα. Η καλογραμμένη αυτή επιγραφή μας αποκαλύπτει ότι «κάποιος Πιτύλος του Ποσειδίππου απελευθερώνει την θεράπαινά του Σαπφώ με το μικρό παιδί της Ονησιφόρο, το δούλο του Λυκολέοντα».

Τούτο έγινε όταν ιερείς στο ναό του Ιππίου Ποσειδώνα ήταν ο Απολλώνιος και ο Γόργιππος. Αυτοί αναφέρονται για να μπορούν οι απελεύθεροι να επικαλεστούν τη μαρτυρία τους αν το περιεχόμενο της στήλης αμφισβητηθεί.

Οι πλαϊνοί τοίχοι της κρήνης έχουν στηθεί με ακατέργαστες πέτρες ενώ στα ανατολικά έχει αφεθεί άνοιγμα – παράθυρο για τον καθαρισμό του εσωτερικού χώρου της δεξαμενής. Τέσσερις μαρμάρινοι κρουνοί, δύο σε κάθε καμάρα, προσφέρουν τα δροσερά νερά τους σε όποιον σταθεί να ξεδιψάσει στην Πέρα Βρύση. όπως σήμερα ονομάζουν οι ντόπιοι την κρήνη αυτή.

Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης

Περισσότερες φωτογραφίες από τον καθαρισμό της κρήνης εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρόσληψη προσωπικού για τις κατασκηνώσεις του Δ.Τρίπολης στο Π.Άστρος
Επόμενο άρθροΚτήρια σε ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης και Alex Pak θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες;