Κατσαφάνας στη ΔΡΤ για ενεργειακές κοινότητες, νέες επενδύσεις και φυλακές (ηχητικό)

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 11:33

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης, Κώστας Κατσαφάνας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας για τις ενεργειακές κοινότητες όπου στόχος είναι μέσω αυτών να πάψει να πληρώνει ρεύμα ο Δήμος.«Η αιολική ενέργεια είναι στη ζωή μας και θα μεσουρανήσει τα επόμενα 20 χρόνια. Οσα χρήματα δίνονται θα είναι για τέτοιες ενέργειες. Να κοιτάξουμε από τώρα, να τα προβλέψουμε και θα έχουμε έσοδα και δωρεάν ρεύμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κατσαφάνας σχολίασε, επίσης, μία σειρά συναντήσεων που έχει για νέες επενδύσεις στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των φυλακών.Τα σημαντικότερα όσων δήλωσε:

Για τις ενεργειακές κοινότητες:

«Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι μία προσπάθεια κοινωνικής διανομής του ρεύματος. Πλέον, μπορεί και η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες. Στους Δήμους δίνεται η δυνατότητα για 18 μεγαβάτ από τρεις τεχνολογίες, αιολικά, φωτοβολταϊκά  και υδροηλεκτρικά. Το κόστος είναι περίπου στα 9.000.000 ευρώ και επιστρέφει 3 έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για 25 χρόνια. Η διαδικασία είναι ο συμψηφισμός, δηλαδή παράγουμε ρεύμα και καταναλώνουμε το ρεύμα που παράγουμε. Δεν είναι κερδοσκοπικός ο στόχος. Πρώτο στάδιο είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Είναι όλα έτοιμα για την πρότασή μας. Θέλουμε να γίνουμε ο πρώτος Δήμος στη χώρα που θα είναι μόνος του παραγωγός. Θα αρχίσουμε βήμα βήμα ώστε το αρχικό κόστος να μην είναι μεγάλο».

Για τις φυλακές:

«Η Μεγαλόπολη φαίνεται πως το έχει προχωρήσει. Φάνηκε και στο μεγαλόπνοο σχέδιο που τους προτάθηκε. Μέσα σε όλα όμως βάζουν και τις φυλακές. Δεν γίνεται να τους δοθούν οι φυλακές επειδή δεν θα έχουν λιγνίτη. Δεν βάζουμε θέμα να μην προσληφθούν άτομα από τη Μεγαλόπολη αν γίνουν στην Τρίπολη, όπως και το αντίθετο. Δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης, πρέπει να γίνουν πράγματα στη Μεγαλόπολη, αλλά να μπουν όλες οι διαστάσεις και όχι να τσακωνόμαστε χωρίς λόγο».

Για νέες επενδύσεις:

«Πρόκειται για μία μονάδα με πρωτογενή παραγωγή ρεύματος. Και το επόμενο, ένας μεγάλος υποσταθμός συγκέντρωσης ρεύματος. Είναι κάποιες επενδύσεις που τις ψάχνουμε καθημερινά και πιστεύω σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις. Περνάμε από διαγωνισμούς σε όλα τα θέματα, δεν δίνονται πλέον άδειες, πρέπει να είσαι πιο προετοιμασμένος από την άλλη περιοχή για να πάρεις ένα έργο. Τώρα μιλάμε για καύση ξύλου, πέλετ και αγροτικών προϊόντων. Θέλουμε να γίνει στο Δήμο μας, είναι θέμα των επενδυτών πλέον».