Κινητοποίηση πολιτών για το Μουσείο Σπάρτης-Ψήφισμα προς υπογραφή

Το ψήφισμα που κυκλοφορεί μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και καλεί όλους τους Έλληνες να το συνυπογράψουν ώστε να γίνει το Μουσείο Σπάρτης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΒΟΗΘΗΣΤΕ την προσπάθεια για ν’ αποκτήσει η Σπάρτη ένα Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας της . Κάθε like που θα κάνετε θα είναι μια υπογραφή έγκρισης του παρακάτω ψηφίσματος .Κοινοποιήστε το κι εσεις για να πάρει ευρεία δημοσιότητα :
ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
Η δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αποτελεί καθολικό και πάνδημο αίτημα όχι μόνον των απανταχού Σπαρτιατών και Λακώνων, αλλά και κάθε Έλληνα που γνωρίζει, σέβεται και τιμά την ιστορία του. Η ανυπαρξία υποδομών για την στέγαση της ένδοξης ιστορίας της Σπάρτης, αποτελεί παράλειψη της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε μια υποχρέωση, στην οποία θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί πριν από αρκετές δεκαετίες.
Η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αποτελεί το πρώτο σε ανταποδοτικότητα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στη Λακωνία, η οποία καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο των ανεπτυγμένων περιοχών της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Σπάρτη έχει να επιδείξει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο και μεγάλη ιστορική κληρονομιά που, όμως, βρίσκεται θαμμένη και καταχωνιασμένη σε υπόγεια και αποθήκες.
Η Σπάρτη είναι από τις πόλεις με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στον κόσμο και άνθρωποι από τα πέρατα της γης αποτίουν φόρο τιμής σ’ Αυτήν και στον ιστορικό της συμβολισμό. Αποτελεί η πόλη μας εθνικό και όχι μόνον τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, του οποίου η προβολή και ανάδειξη θα αποτελέσει τεράστια πηγή πλούτου για την Λακωνία, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την Ελλάδα.
Κάθε καθυστέρηση στο εξής για την προκήρυξη της προμελέτης – μελέτης, για την χρηματοδότηση και ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μπορεί να ερμηνευθεί και από τον πλέον καλοπροαίρετο ως άρνηση. Κανένας πολίτης δεν έχει την διάθεση να εμπλακεί στην διαμάχη περί αποχαρακτηρισμού του διατηρητέου κτίσματος του ΧΥΜΟΦΙΞ ή περί διατήρησής του προκειμένου να ενσωματωθεί το εν λόγω κτίριο στο συνολικό κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου. Δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε τους ειδήμονες, αρχαιολόγους ή μηχανικούς, αποφαινόμενοι σχετικά με το διατηρητέο χαρακτήρα του ΧΥΜΟΦΙΞ. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι: στην περίπτωση που το υπουργείο πολιτισμού εμμένει στην απόφασή του περί του διατηρητέου χαρακτήρα του κτίσματος ΧΥΜΟΦΙΞ, αυτό σημαίνει ότι στην Σπάρτη δεν θα γίνει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο;
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, που εκπροσωπούνται στην παρούσα φάση από τον κ. Πέτρο Τατούλη και την κ. Αδαμαντία Τζανετέα αντίστοιχα, επειδή χειρίζονται το θέμα κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός φορέας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο, ώστε κατά την διάρκεια αυτής της αυτοδιοικητικής θητείας να παραδώσουν στην Σπάρτη το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην φάση που χρονικά είναι εφικτή. 
Τέλος, επειδή θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα, αλλά κυρίως υποχρέωση των πολιτών, πολύ μάλλον εκείνων που έχουν ειδική γνώση και έχουν επί μακρόν ασχοληθεί με τα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, καλούμε κάθε Λάκωνα και κάθε Σπαρτιάτη που σέβεται τον τόπο και την ιστορία του, κάθε Έλληνα και κάθε πολίτη του κόσμου που αναγνωρίζει τον συμβολισμό της Σπάρτης, να προσυπογράψει το παρόν κείμενο, ενώνοντας την φωνή του με όλους εμάς που ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή το ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ που θα στεγάσει με αξιοπρεπή τρόπο την πολύτιμη ιστορία της πόλης μας.
Το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ θα κοινοποιηθεί σε όλες και όλους εκείνους, που μπορούν να συμβάλουν στην πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου για τον τόπο μας και για την Ελλάδα.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 
ΣΠΑΡΤΗΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ



Προηγούμενο άρθροΣτην επιτροπή διαβούλευσης η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Μεγαλόπολης
Επόμενο άρθρο“Χάρισε ζωή-Γίνε Δότης Μυελού οστών” και στο Λεωνίδιο